Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

FT: Η Μέρκελ επέπληξε τον Τσίπρα για τους χειρισμούς στο προσφυγικό

merkotsiprassepΗ Άνγκελα Μέρκελ επέπληξε την Ελλάδα και τον Αλέξη Τσίπρα, για τους χειρισμούς στο θέμα του προσφυγικού κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής το περασμένο Σάββατο. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε τις ανησυχίες της για το προσφυγικό.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «η επίπληξη της Άνγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής της Βιέννης είναι μια αλλαγή πλεύσης, που αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη απογοήτευση του Βερολίνου. Κατά τη διάρκεια του 2016, η Γερμανίδα καγκελάριος προσπάθησε σε μεγάλο βαθμό να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει την Ελλάδα, καθώς έχει επιφορτιστεί με τον ρόλο της μοναδικής πύλης για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες στην κεντρική Ευρώπη από την Τουρκία».

Διπλωμάτης που ήταν παρών στη Σύνοδο είπε πως «η Μέρκελ έχει βαρεθεί να ακούει δικαιολογίες για το θέμα».

Από την πλευρά του ο άτυπος σύμβουλος της Μέρκελ και επικεφαλής του ευρωπαϊκού think tank Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Σταθερότητας Γκέραλντ Νάους τόνισε πως: «Το γεγονός πως οι πρόσφυγες δεν επιστρέφουν στην Τουρκία είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας».

Ο εκπρόσωπος της Ανγεκλα Μέρκελ, τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει «να τα πάει καλύτερα» στην απέλαση προσφύγων, που απέτυχαν να πάρουν άσυλο και αναγνώρισε πως υπήρχαν «μεγάλες δυσκολίες» σε ένα από τα βασικά σημεία συμφωνίας, το οποίο προέβλεπε πως η ΕΕ θα επαναγκαθιστούσε έναν πρόσφυγα για έναν που επέστρεφε στην Τουρκία. Ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι «υπάρχουν σίγουρα πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν για την υλοποίηση, της συμφωνίας Ε-Τουρκίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: