Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Μητροπολίτης Σουρόζ Αντώνιος (Bloom) μιλά για τον άγ. Σιλουανό τον Αθωνίτη

Eπ’ ευκαιρία της εορτής του αγ. Σιλουανού του Αθωνίτη (†24 Σεπτεμβρίου), δημοσιεύουμε την Ομιλία του Μητροπολίτου Σουρόζ Αντωνίου (Bloom) για τη συγκλονιστική προσωπικότητα του αγ. Σιλουανού του Αθωνίτη.
Η απόδοση στην ελληνική γλώσσα έγινε από την Ομάδα Σύνταξης της ιστοσελίδας agiazoni.gr

.diakonima.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μια πολύ ωραία ομιλία για ένα μεγάλο Άγιο της εποχής μας από έναν επίσης άγιο άνθρωπο, που εμβαθύνει στο αληθινό νόημα των πραγμάτων.Ο Άγιος Σιλουανός όταν ήταν παιδί είχε μαγειρέψει άθελά του κρέας σε ημέρα νηστείας. Ο πατέρας για να δείξει την αγάπη του και ευχαριστία του, έφαγε χωρίς να πει τίποτα.Μετά από ένα χρόνο του είπε ότι εκείνη τη μέρα το κρέας του φάνηκε "σαν να έτρωγε πτώμα", και να προσέχει να μην το επαναλάβει, αλλά δεν μίλησε και περίμενε με υπομονή και διάκριση την κατάλληλη στιγμή.
Ίσως αυτή η υπομονή του πατέρα να σχετίζεται με ένα άλλο περιστατικό. Είχε πάει στο χωριό τους σε κάποια γιορτή ένας πλανόδιος μορφωμένος πωλητής βιβλίων. Το βράδυ ο πατέρας του Αγίου Σιλουανού τον φιλοξένησε όπως συνήθιζε να κάνει με κάθε ξένο.
Εκείνος ήταν άθεος (στη Ρωσία του 1880) και τους έλεγε επί ώρες με "επιστημονικό" τρόπο, και επιχειρήματα, ότι δεν υπάρχει Θεός.Ο πατέρας του ως απλοϊκός χωρικός που ήταν δεν μπορούσε να τον αντικρούσει ούτε να τον διώξει, είπε όμως ότι όλα αυτά που λέει είναι ανοησίες, ότι ο Θεός υπάρχει και η Πίστη μας είναι αληθινή.
Όμως το παιδί κλονίστηκε.. Του είχε κάνει μεγάλη εντύπωση ο τρόπος που μιλούσε ο άθεος μορφωμένος ανάμεσα στους αμόρφωτους συγχωριανούς του. Ρίζωσε μέσα του η αμφιβολία για την πίστη για πολλά χρόνια, και βασανιζόταν όπως λέει μέχρι τα 18 του.
Ίσως γι΄αυτό ο πατέρας το χειρίστηκε στη συνέχεια με τόση διάκριση και λεπτότητα όπως αναφέρεται στο περιστατικό της νηστείας. Όταν εδραιώθηκε ξανά στην πίστη όπως μας λέει ένιωσε ότι λυτρώθηκε.