Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Άναψε… φωτιές ο Ρώσος ΥΠΕΞ: «Ο στρατός των ΗΠΑ δεν υπακούει τον Ομπάμα»! Τι δεν καταλαβαίνεις;;; (BINTEO)

lavrov_sergei1


Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι το σύστημα ασφάλειας των ΗΠΑ υπαγορεύει την εξωτερική πολιτική για τη Συρία, αντί να υπακούει το Λευκό Οίκο.
Είπε χαρακτηριστικά: «Όταν η ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή χτυπήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου, ζητήσαμε να γίνει έρευνα. Ο [Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ] Τζον Κέρι, ένας καλός συνεργάτης μου, συμπεριφέρθηκε με έναν τρόπο που δεν έχει κάνει ποτέ πριν, είπε ότι η έρευνα θα μπορούσε ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί, αλλά ξέρουμε ποιος το έκανε, ήταν είτε ο συριακός στρατός ή η Ρωσία. Αλλά σε κάθε περίπτωση ότι είναι σφάλμα της Ρωσίας. Προφανώς είχε στριμωχτεί από την ισχυρή κριτική από τον στρατιωτικό μηχανισμό των ΗΠΑ και παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός επικεφαλής και ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, πάντα υποστήριζα, όπως μου είπαν, τη συνεργασία με τη Ρωσία και ο ίδιος επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο Πούτιν στην Κίνα. Μου φαίνεται ότι ο στρατός ίσως δεν υπακούει πολύ τον επικεφαλής του».
Και συνέχισε χωρίς να μασά τα λόγια του: «Στην πράξη κάνουν τα πάντα προκειμένου να μην αγγίξουν καθόλου την al-Nusra. Ο αμερικανικός Συνασπισμός χτυπά την ISIS, ναι, μπορούμε να το δούμε αυτό. Αλλά αρχίσαν σοβαρά να τη χτυπούν μόνο αφού οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί στη Συρία, μετά από αίτηση της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας, η οποία –παρεμπιπτόντως- είναι μέλος του ΟΗΕ. Αλλά δεν χτυπούν την Jabhat al-Nusra καθόλου. Ρώτησα Τζον Κέρι ευθέως, αν και δεν είναι ο ίδιος προσωπικά αν κάποιος στο Συνασπισμό θέλει να σώσει την al-Nusra, την προστατεύει από επιθέσεις, δεν επιτρέπει να αποδυναμωθεί, προκειμένου, για παράδειγμα, να διοχετεύσουν όλη την αντιπολίτευση μαζί με την al-Nusra προς την κατεύθυνση της Δαμασκού, όταν [οι ΗΠΑ] τελειώσουν με την ISIS, αυτοί [η αντιπολίτευση και η al-Nusra] θα καταλάβει την εξουσία και ούτω καθεξής. Ορκίστηκε ότι δεν είναι αλήθεια, αλλά θα επαναλάβω ότι είπε πολλά πράγματα που καταρρίφθηκαν αργότερα από τον στρατό και την υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ».
Για να καταλήξει: «Ως εκ τούτου, τα φρένα στις επιχειρήσεις της εν λόγω συμφωνίας είναι πολύ σκληρά. Και νομίζω ότι όλα αυτά είναι απλά μια αναζήτηση για δικαιολογίες για να μην συνεργαστούν μαζί μας, παραπέμποντας στο γεγονός ότι είναι αδύνατο να εφαρμοστεί [μια συμφωνία] στην τρέχουσα ανθρωπιστική κατάσταση. Και γιατί αυτή η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται; είναι σφάλμα της Ρωσίας και δεν θα ερευνήσουμε τίποτα».


makeleio.

Δεν υπάρχουν σχόλια: