Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Βόμβα: Μένουν στα νησιά οι πρόσφυγες

Βόμβα: Μένουν στα νησιά οι πρόσφυγεςΦρένο στα  της κυβέρνησης να μεταφέρει τους  που έχουν εγκλωβιστεί στα στην ηπειρωτική χώρα και τους εντάξει στη διαδικασία της μετεγκατάστασης βάζει το Βερολίνο!


 «Το πρόγραμμα relocation δεν ισχύει για τους πρόσφυγες στα νησιά αλλά μόνο για αυτούς που έχουν εγκατασταθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα», διαμηνύει η γερμανική πλευρά!
Πρόκειται για μια πραγματική «βόμβα» έτοιμη να «σκάσει» στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, την ώρα που η κατάσταση στα ελληνικά νησιά μοιάζει πλέον ανεξέλεγκτη! Μιλώντας στη Welt, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης τόνισε πως ειδικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, οι θέσεις στα hotspots είναι για 7.450 ανθρώπους αλλά φιλοξενούνται 14.000.


ΔΕΙΤΕ: Χώρες της ΕΕ δεν απαντούν καν στο αίτημά μας να δεχτούν πρόσφυγες, λέει ο Ξυδάκης
Και είπε πως για να «ανακουφισθούν» τα νησιά η ελληνική κυβέρνηση «σύντομα» σκοπεύει να μεταφέρει «έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα». «Αυτό θα γίνει με πολύ καλά οργανωμένο και νόμιμο τρόπο και θα μεταφερθούν (οι πρόσφυγες) σε φυλασσόμενους χώρους», τόνισε ο Νίκος Ξυδάκης. Αλλά μάλλον δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε!

Όπως γράφει η Deutseche Welle, τα σχέδια της Ελλάδας φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με διατάξεις της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Βάσει αυτών, θα πρέπει πρόσφυγες που βρίσκονται στα hot spot των νησιών, και προπαντός αυτοί οι οποίοι κατάγονται από τη Συρία, να παραμείνουν εκεί. Σκοπός αυτού του μέτρου είναι οι πρόσφυγες να μην έχουν τη δυνατότητα να επιδιώξουν μόνοι τους να συνεχίσουν παράνομα το ταξίδι τους προς κράτη της δυτικής Ευρώπης. Στη συμφωνία Βρυξελλών-Άγκυρας προβλέπεται ότι για κάθε Σύρο που έχει έρθει παράνομα στην Ελλάδα και ο οποίος επιστρέφει ξανά στην Τουρκία, η ΕΕ θα δέχεται κάποιον άλλο Σύρο. Μέσω αυτού του «μηχανισμού έναν προς έναν» η ΕΕ υποχρεούται να δεχτεί ως και 72.000 Σύριους πρόσφυγες από την Τουρκία.

«Χαστούκι» από το Βερολίνο
Η «βόμβα» όμως ήρθε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας, Γιοχάνες Ντίμροντ, ο οποίος διαφώνησε με τον Νίκο Ξυδάκη ότι ο λόγος για τη μεταφορά από τα νησιά είναι η άρνηση της πλειοψηφίας των κρατών-μελών της ΕΕ να εφαρμόσουν την υπόσχεσή τους να δεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα.


«Το πρόγραμμα Relocation δεν ισχύει για τους πρόσφυγες στα νησιά αλλά μόνο για αυτούς που έχουν εγκατασταθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα και άρα δεν μπορεί να γίνει αυτός ο συνδυασμός» είπε. Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε πως «πρόκειται για μια συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει τη συζήτηση για αυτά σχέδια με τους θεσμούς». Και πρόσθεσε πως «όντως η Ελλάδα μόνιμα βρίσκεται σε διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Αναφορικά με την κριτική του Νίκου Ξυδάκη ότι η ΕΕ δεν στηρίζει την Ελλάδα στα νησιά επαρκώς με προσωπικό ο Ντίμροντ επέμεινε ότι αυτό δεν ισχύει τουλάχιστον για το Βερολίνο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών η Γερμανία έχει διαθέσει στην Frontex 200 αστυνομικούς από τους οποίους μόλις οι 20 έχουν κληθεί στην Ελλάδα, ενώ από τους 100 Γερμανούς ειδικούς για θέματα ασύλου η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για Θέµατα Ασύλου (EASO) κάλεσε μόλις 18 άτομα στα Hot Spot του ανατολικού Αιγαίου.
Υπέθεσε δε ότι ένας από τους λόγους που οι δύο οργανισμοί δεν έχουν καλέσει ολόκληρο το προσωπικό που βρίσκεται στη διάθεσή τους είναι το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη δημιουργηθεί σε όλα τα νησιά οι αναγκαίοι χώροι και οι αναγκαίες υποδομές για να μπορούν να αναλάβουν την υπηρεσία τους.

 tilegrafima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: