«Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικεντρώνει την ισλαμική του πολιτική στο εκπαιδευτικό σύστημα και το στοίχημά του να δημιουργήσει μια νέα γενιά θρησκευτικά «ευγενών» ατόμων, με τη λέξη «τζιχάντ» να έχει γίνει μια συνήθης φράση στη ρητορική της τουρκικής κυβέρνησης» αναφέρει σε ανάλυσή του στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Μπεγκίν-Σαντάτ ο συριακής καταγωγής δημοσιογράφος ερευνητής Rauf Baker, μέρος της οποίας αναδημοσιεύει η ιστοσελίδα philenews.com.
Στην ανάλυση με τίτλο «Η Ισλαμοποίηση της Τουρκίας» (The Islamization of Turkey) καταγράφεται με έναν πολύ ξεκάθαρο τρόπο, το πού οδηγείται σήμερα η Τουρκία υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον αναλυτή.
Όπως αναφέρει «το τουρκικό καθεστώς μεταμορφώνεται σταδιακά σε μια εξελισσόμενη, περίπλοκη και πιο επικίνδυνη έκδοση της Αλ Κάιντα.
»Η ρητορική του και οι προσεγγίσεις του μοιάζουν παρόμοιες.
»Η διαφορά είναι, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν κυβερνά μια χώρα με σημαντική γεωπολιτική σημασία και όχι μια οργάνωση με έδρα τα βουνά του Αφγανιστάν».
Σημειώνει δε, ότι «και αν η Αλ Κάιντα κατάφερε να διασπείρει φόβο μέσω τρομοκρατικών επιθέσεων σε όλο τον κόσμο, μπορεί κανείς να φανταστεί την τεράστια ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στη Μέση Ανατολή και ίσως σε όλο τον κόσμο ο Ερντογάν, μέσω της αυξανόμενης πολιτικής του παράνοιας και αυταρχισμού».
Ο δημοσιογράφος-ερευνητής γράφει για τον Τούρκο Πρόεδρο, ότι «καθώς επιδιώκει να παραμείνει εσαεί στην εξουσία, μετά το δημοψήφισμα που του προσέδωσε υπερεξουσίες, για να κυβερνά τη χώρα μόνος του, ο Ερντογάν επιδιώκει να αφήσει πίσω του μια κληρονομιά, που θα διαρκέσει για δεκαετίες.
»Χρησιμοποιεί το εκπαιδευτικό σύστημα για τον σκοπό αυτό, φυτεύοντας τον σπόρο για να θερίσει αργότερα».
Ο Baker επισημαίνει, ότι «η ισλαμοποίηση του τουρκικού κράτους προχώρα ήσυχα και συστηματικά εδώ και πολλά χρόνια, αλλά η διαδικασία επιταχύνθηκε από το πραξικόπημα και μετά, με όχημα το εκπαιδευτικό σύστημα» σημειώνοντας ότι «το 2017 το κυβερνών ΑΚΡ του Ερντογάν, το εμπνεόμενο από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, άλλαξε σημαντικά το σχολικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε πάνω από 170 σημεία.
»Το υπουργείο Παιδείας εξαφάνισε θεωρίες, όπως η «φυσική επιλογή» και πρόσθεσε αντικείμενα όπως ο «ιερός πόλεμος».
»Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει εκδιώξει πάνω από 33.000 δασκάλους και έκλεισε σχολεία, με πρόσχημα το πραξικόπημα και τον ιμάμη Γκιουλέν. Παράλληλα αυξήθηκε ο αριθμός των θρησκευτικών σχολείων».
Συνεχίζοντας αναφέρει, ότι «το υπουργείο έκανε λόγο για «έμφαση στη βασιζόμενη σε αξίες εκπαίδευση» που προωθεί τον στόχο του Ερντογάν για την «αγνή γενιά»» και για να υπογραμμίσει την υποβάθμιση της Παιδείας στην Τουρκία, κάνει ειδική αναφορά στην δήλωση του βουλευτή του ΑΚΡ Αχμέτ Χαμντί Τσαμλί, ότι «είναι άσκοπο να διδάσκεις μαθηματικά σε μαθητές, που δεν γνωρίζουν τον «ιερό πόλεμο»».
Ο Baker επισημαίνει ακόμη, ότι το 2012 ο αριθμός των θρησκευτικών σχολείων ήταν 537 με 270.000 μαθητές και το 2017 υπήρχαν 1.408 θρησκευτικά σχολεία με 757.000 μαθητές.
Ο δημοσιογράφος-ερευνητής τονίζει ακόμη στην ανάλυσή του, ότι «ο Ερντογάν έχει επίσης αυξήσει τις ισλαμικές αναφορές στις ομιλίες του.
»Ο «ιερός πόλεμος» κατέστη ο ακρογωνιαίος λίθος της ρητορικής του σχετικά με την επιχείρηση κατά της Αφρίν, με τη χρήση ακόμα και φράσεων από το Κοράνι και συγκεκριμένα από το κεφάλαιο Al Fath, όπου δικαιολογεί τις πολεμικές επιχειρήσεις του Μωάμεθ.
»Στις προσευχές της Παρασκευής υπάρχουν κλήσεις σε «ιερό πόλεμο» κατά των Κούρδων, ενώ ο Ερντογάν χαρακτηρίζει τα στρατεύματά του ως «τον έσχατο στρατό του Ισλάμ»».
Υπογραμμίζει δε, ότι «πρόσφατα σε κομματική εκδήλωση, ο Ερντογάν κάλεσε ένα μικρό κοριτσάκι με στρατιωτική στολή στο βήμα και του είπε, πως θα γίνει «μάρτυρας», αν σκοτωθεί πολεμώντας.
»Αργότερα ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Μποζντάγ είπε, ότι «ο Ερντογάν είναι ο ηγέτης, που δρα για χάρη του Θεού», ενώ σε άλλη περίπτωση δημοσιογράφος του κλίματος Ερντογάν χαρακτήριζε τον Οσάμα μπιν Λάντεν ως «εθνικό ήρωα».
»Ο ίδιος έγραφε για το δημοψήφισμα, ότι «όποιος ψηφίσει υπέρ του Ερντογάν, θα είναι σαν τα ιερά πουλιά Αμπαμπέελ» του Κορανίου που έριχναν πέτρες στους απίστους, που ήθελαν να καταστρέψουν την Καάμπα στη Μέκκα.
»Όλα αυτά συμβαίνουν, παράλληλα με έναν αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων κατά γυναικών, με την πρόφαση πως δεν είναι ευπρεπώς ενδεδυμένες.
»Νεαροί με γενειάδες μοίραζαν φυλλάδια στη Σμύρνη κατά του εορτασμού του νέου έτους».
Προσπάθεια τουρκοποποίησης και ισλαμοποίησης Σύρων
Ο Baker στην ανάλυσή του υποστηρίζει, ότι «όλο αυτό δεν αγγίζει μόνο τους Τούρκους» και συμπληρώνει ότι «περίπου 500.000 Σύροι μαθητές στην Τουρκία επηρεάζονται από την εκπαιδευτική πολιτική του Ερντογάν.
»Οι τουρκικές Αρχές αγνοούν και μερικές φορές ενθαρρύνουν την ισλαμική εκπαίδευση των Σύρων στα τουρκικά σχολεία.
»Αυτό συμβαίνει και στα σχολεία στις ελεγχόμενες από τους Τούρκους περιοχές της Συρίας, όπου όμως η Άγκυρα ακολουθεί πέραν της πολιτικής της ισλαμοποίησης και αυτήν της τουρκοποίησης.
»Πολλά από τα εκεί σχολεία φέρουν ονόματα Τούρκων στρατιωτικών, που σκοτώθηκαν στη Συρία, ενώ επιβάλλεται η τουρκική γλώσσα.
»Περίπου 170.000 σε αυτές τις περιοχές εντάσσονται στα σχολεία βάσει του προγράμματος «Πιάσε το χέρι του αδελφού σου»».
Όπως καταγγέλλει ο ερευνητής δημοσιογράφος «τα σχολικά βοηθήματα προέρχονται από την τουρκική ΙΗΗ (σ.σ. η οργάνωση που έστελνε τα καράβια στη Γάζα), μια οργάνωση συνδεδεμένη με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, που είχε εμπλακεί στο επεισόδιο με το πλοίο Μαβί Μαρμαρά το 2010 και έχει παραδώσει όπλα σε ισλαμικές οργανώσεις, που συνδέονται με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και την Αλ Κάιντα στη βόρεια Συρία, σύμφωνα και με τον πρέσβη μέχρι το 2017 της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν».
Ακόμη υπογραμμίζει, ότι «η άνοδος των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ είναι εν μέρει αποτέλεσμα επίσημης τουρκικής ενίσχυσης και δημιούργησε γόνιμο έδαφος για την αύξηση του ριζοσπαστισμού στην τουρκική κοινωνία, μια κοινωνία ήδη διχασμένη λόγω διώξεων, με πάνω από 152.000 δασκάλους και δημοσίους υπαλλήλους να έχουν διωχθεί με αφορμή το πραξικόπημα του 2016».
Τονίζει δε, ότι «ο διχασμός αυτός θα μπορούσε να οδηγήσει την Τουρκία σε εμφύλιο πόλεμο», σημειώνοντας ότι «υπάρχουν σχεδόν 25 εκατομμύρια όπλα στην Τουρκία, το 85% αυτών αδήλωτα».
Καταλήγοντας υπογραμμίζει, ότι «αν η διεθνής κοινότητα δεν αντιδράσει στη μετατροπή του Ερντογάν σε Τούρκο Μπιν Λάντεν, που επιδιώκει να εκπληρώσει το αναθεωρητικό όραμά του, θα αντιμετωπίσει τις σοβαρές συνέπειες, με τις οποίες απειλούσε τους Ευρωπαίους το 2017, ότι «δεν θα μπορούν να περπατούν με ασφάλεια στους δρόμους»».
kostasxan
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου