Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ1 ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Την Μεγάλη Πέμπτη, 16 Απριλίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεοςως εκπρόσωπος τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα θέματα της πανδημίας του κορωνοϊού (covid-19), μίλησε –για τελευταία φορά πριν το Πάσχα σε απευθείας σύνδεση– στην ΕΡΤ1.

Ερωτηθείς ο Σεβασμιώτατος για την θεία Κοινωνία δήλωσε τα εξής:
Το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου είναι ξεκάθαρο και πρέπει να το ακούσουν και οι Ιερείς μας, να το ακούσουν και οι πιστοί, να το ακούσουν και οι άλλοι που έχουν από ιδεολογικές αρχές μερικές αγκυλώσεις και έχουν διάφορα προβλήματα έναντι της Εκκλησίας και έναντι των Μυστηρίων της Εκκλησίας.
Εμείς είμαστε σαφέστατοι: κρατούμε την παράδοσή μας, κρατούμε το δογματικό μέρος της Εκκλησίας μας, ότι δεν μπορεί να υπάρξει Εκκλησία χωρίς θεία Ευχαριστία και δεν μπορεί να υπάρξει θεία Ευχαριστία χωρίς θεία Κοινωνία. Αν καταργήσει κανείς αυτά ή αν αμφιβάλλει γι' αυτά, τότε υπονομεύεται όλο το σύστημα της Εκκλησίας, για την οποία ο Χριστός θυσιάστηκε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε.
Το έχει πει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, έχει κάνει τον διαχωρισμό: άλλο η θεία Κοινωνία, που είναι το Σώμα του Χριστού, μέσα από την οποία δεν μεταδίδονται ούτε ιοί ούτε μικρόβια, είναι ένα μυστήριο.
Άλλο θέμα είναι ο συγχρωτσιμός και η σύναξη, για τα οποία λάβαμε τα μέτρα. Γιατί δεν θέλουμε και εμείς να διασπαρεί ο ιός.
Το είπε καθαρά ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Επίσης ερωτηθείς για τυχόν περιπτώσεις συναθροίσεων, είπε ότι δεν υπήρξαν σοβαρά επεισόδια. Υπάρχουν εννέα με δέκα χιλιάδες Ιερείς, ογδόντα Μητροπολίτες και όχι μόνον τώρα, αλλά όλο το διάστημα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής δεν παρατηρήθηκε τίποτε. Ούτε αυτά που παρατηρήθηκαν πρόσφατα ήταν κάτι υπερβολικό.
Από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως


ΕΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΕΝΟΛΟΓΙΑ. ΚΡΙΜΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

1 σχόλιο:

Ιωάννης Δελούσης είπε...

Τα ίδια είπε και ο Β. Βενιζέλος για το κράτος και την συνταγματική νομιμότητα σύμφωνα με τον ιδεαλισμό του. Είναι και η Εκκλησία αρκούντως ιδεαλιστική και έτσι πρόκειται να μπει (επιτέλους) στην ιστορία. Κατά παράδοξο τρόπο αυτός ο ιδεαλισμός έχει προμηθεύσει στην κοινωνία μας το πνεύμα της ηθικολογίας και τον μαγικό χαρακτήρα της ύπαρξης που πιστεύει ότι όπου βρίσκεται το όνομα εκεί βρίσκεται και το πράγμα. Αυτή είναι η Πίστη των Νέων Καιρών! Τί είναι αυτό; Τα καθόλου του Αριστοτέλη; Καρτέσιος;