Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Mediocracy vs Meritocracy | John Ioannidis | TEDxAcademy


https://www.youtube.com/watch?v=KQtpEoS6W44&feature=emb_rel_end

John Ioannidis talks about mediocracy vs. meritocracy at a 2015 TEDx event in Athens, Greece.

 Eάν δέν φορούσε τό στέμμα τού Παν/μίου τού Stanford ποιά θά ήταν η βαρύτητα καί η ουσία όσων μάς λέει, στό πρόβλημά μας; Σήμερα τόν ακούμε νά κατηγορεί χαμογελώντας τούς Ελληνες σάν νέος Γιωργάκης. Καί τί προτείνει σάν έρευνα; Τίς στατιστικές; Ας πούμε ότι στό αντικείμενό του είναι καλός. Στό υποκείμενό του; Στήν Ελλάδα κυριαρχεί η διαφθορά. Καί τό γνωρίζουμε όλοι μας. Στήν αμερική υπάρχει αξιοκρατία. Η οποία όμως συντηρεί μιά υπερδύναμη η οποία διαφθείρει τά πολιτεύματα σέ όλον τόν πλανήτη, μέ όλα τά δυνατά μέσα. Μέχρι σήμερα στήν ιστορία οι δυνάμεις κατακτούσαν καί υπέτασσαν. Πρώτη φορά η ιστορία κυβερνάται μέ τήν διαφθορά πού εξάγει η Αμερική. Η σύγχρονη επιστήμη δέν θεμελιώνεται στό επίσταμαι. Ολες οι επιστήμες ανακαλύφθηκαν καί θεμελιώθηκαν στούς αρχαίους Ελληνες δημιουργώντας τόν Ελληνικό πολιτισμό, εκτός τής Ψυχολογίας. Ο σύγχρονος Δυτικός πολιτισμός θεμελιώνεται μόνον στήν επιστήμη τής ψυχολογίας. Παρ΄όλα αυτά νομίζουμε ότι ο σημερινός άνθρωπος καί ο κόσμος του είναι συνέχεια τού αρχαίου. Σ' αυτό τό σημείο ακριβώς χάνουμε τό παιχνίδι. Καί θά τό χάνουμε.

Aμέθυστος

11 σχόλια:

Νίκος Κ. είπε...

Μεταξύ των δύο λύσεων που μας καλεί να ακούμε ο κ.Ιωαννίδης, λαμπρούς επιστήμονες ή εμπόρους ναρκωτικών,πολιτικών,λαθροδιακινητών υπάρχουν πολλές πολλές κατηγορίες σοβαρών ανθρώπων που μπορούν να βοηθήσουν την πατρίδα κι ας μην είναι οι λαμπροί επιστήμονες που αναφέρει.Το παράδειγμα της ποδοσφαιρικής ομάδας λίγο άκυρο,εφόσον είναι ΠΑΕ,δηλαδή μαγαζί, που εισπράττει τα διπλάσια, όπως και στη χώρα που ζει,στο ΝΒΑ. Τον έχουμε ακούσει, στο αντικείμενο του,να τα λέει καλύτερα...

Ανώνυμος είπε...

Μια που το θέμα είναι η έρευνα, κάτι που αξίζει να ερευνηθεί είναι το ακόλουθο: πράγματι η σύγχρονη Ελλάδα βγάζει δυνατά μυαλά στις φυσικές επιστήμες. Υστερεί όμως σε μεγάλους φιλοσόφους, φιλολόγους, θεολόγους, δηλαδή στις θεωρητικές επιστήμες, κάτι που δεν ταιριάζει με την αρχαία κληρονομιά μας. Είναι άξιο έρευνας πως συντελέστηκε αυτή η αλλαγή .

amethystos είπε...

Φίλε Νίκο εάν δέν φορούσε τό στέμμα τού Παν/μίου τού Stanford ποιά θά ήταν η βαρύτητα καί η ουσία όσων μάς λέει, στό πρόβλημά μας; Σήμερα τόν ακούμε νά κατηγορεί χαμογελώντας τούς Ελληνες σάν νέος Γιωργάκης. Καί τί προτείνει σάν έρευνα; Τίς στατιστικές; Ας πούμε ότι στό αντικείμενό του είναι καλός. Στό υποκείμενό του; Στήν Ελλάδα κυριαρχεί η διαφθορά. Καί τό γνωρίζουμε όλοι μας. Στήν αμερική υπάρχει αξιοκρατία. Η οποία όμως συντηρεί μιά υπερδύναμη η οποία διαφθείρει τά πολιτεύματα σέ όλον τόν πλανήτη, μέ όλα τά δυνατά μέσα. Μέχρι σήμερα στήν ιστορία οι δυνάμεις κατακτούσαν καί υπέτασσαν. Πρώτη φορά η ιστορία κυβερνάται μέ τήν διαφθορά πού εξάγει η Αμερική. Η σύγχρονη επιστήμη δέν θεμελιώνεται στό επίσταμαι. Ολες οι επιστήμες ανακαλύφθηκαν καί θεμελιώθηκανστούς αρχαίους Ελληνες δημιουργώντας τόν Ελληνικό πολιτισμό, εκτός τής Ψυχολογίας. Ο σύγχρονος Δυτικός πολιτισμός θεμελιώνεται μόνον στήν επιστήμη τής ψυχολογίας. Παρ΄όλα αυτά νομίζουμε ότι ο σημερινός άνθρωπος καί ο κόσμος του είναι συνέχεια τού αρχαίου. Σ' αυτό τό σημείο ακριβώς χάνουμε τό παιχνίδι. Καί θά τό χάνουμε.

Νίκος Κ. είπε...

Καλημέρα και καλό μήνα.Δυστυχώς η Αμερική όταν παραλαμβάνει ανθρώπους με κάποιες ικανότητες στο αντικείμενό τους,τους μετατρέπει γρήγορα σε αμερικανάκια.Και μας κάνουν την τιμή να μας τα χώνουν.Και εμείς χειροκροτούμε.Φίλε Αμέθυστε το σχόλιο σου πρέπει να μπει με κεφαλαία κόκκινα γράμματα κάτω απ'την ανάρτηση για τον κ.Ιωαννίδη,μιας και δεν βρέθηκε ένας από κάτω να του πει:"Στήν Αμερική υπάρχει αξιοκρατία.Η οποία όμως συντηρεί μιά υπερδύναμη η οποία διαφθείρει τά πολιτεύματα σέ όλον τόν πλανήτη, μέ όλα τά δυνατά μέσα.Πρώτη φορά η ιστορία κυβερνάται μέ τήν διαφθορά πού εξάγει η Αμερική".

Νίκος Κ. είπε...

Έλληνες που διαπρέπουν(;)στο εξωτερικό.Πάμε και στο ΜΙΤ:
Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: Πώς θα «μυρίζουν» τα κινητά τον Covid-19
"Όπως ανέφερε ο Δρ. Δασκαλάκης «συζητείται έντονα το θέμα εφαρμογών σε κινητά τηλέφωνα που θα κρατούν μια βάση δεδομένων σχετικά με ανθρώπους με τους οποίους ήρθαμε σε στενή επαφή τον τελευταίο μήνα και εάν εκείνος αργότερα βρεθεί θετικός στον ιό θα ενημερώνονται όλες οι επαφές του. Εγώ δεν θα είμαι εγώ, θα είμαι ένα κρυπτογραφικό κλειδί που θα αντιπροσωπεύει εμένα και θα το ξέρω μόνο εγώ. Επίσης οι άνθρωποι τους οποίους συνάντησα θα είναι αλλά κρυπτογραφικά κλειδιά όποτε στα μάτια κάποιου που προσπαθεί να παρακολουθήσει όλη αυτή τη διαδικασία, θα βλέπει ότι διάφορα κρυπτογραφικά κλειδιά βρέθηκαν κοντά σε αλλά κρυπτογραφικά κλειδιά χωρίς να μπορεί να προσωποποιήσει το σε ποιον αυτά αναφέρονται. Ωστόσο πίσω από αυτό θα υπάρχει μια βάση. Την οποία βάση, αν δεν είναι καλά σχεδιασμένη, μπορεί ας πούμε η CIA ή οποιοσδήποτε άλλος να μπορεί να την χρησιμοποιήσει".
https://www.cretapost.gr/556583/konstantinos-daskalakis-pos-tha-myrizoun-ta-kinita-ton-covid-19/

amethystos είπε...

12.21 Ξεχάστηκε η αρχαία Ελληνική Θεωρία. Η οποία θεμελίωσε τόν Πολιτισμό τού Βυζαντίου. Ξεχάστηκε ο Σωκράτης άς πούμε. Η φροντίδα τής ψυχής.Η αθανασία τής ψυχής. Ο Γιανναράς άς πούμε δηλώνει ευθαρσώς ότι δέν υπάρχει η ψυχή. Τήν επινόησε ο Σωκράτης. Υπάρχει μόνο τό διανοητικό όργανο τό οποίο προσλαμβάνει τίς κτιστές ενέργειες καί τό οποίο μετά θάνατον μέ τόν ίδιο τρόπο θά προσλαμβάνει τίς άκτιστες.Καί μείναμε λοιπόν μέ δυνατά μυαλά, δυνατά εγώ πού διαπρέπουν στό βασίλειο τού εγώ, τής αυτοαναφοράς, σάν πρόσωπα ντυμένα τό φωτεινό ένδυμα τής έρευνας. Τό επέκεινα τής ουσίας δέν αποκτάται μέ τήν έρευνα αλλά μέ τήν μαθητεία.

Νίκος Κ. είπε...

Ας ολοκληρώσουμε την "τριλογία" με τον κ.Νανόπουλο, έναν γίγαντα της επιστήμης,με 60000 reports και σημείο αναφοράς για τους υπόλοιπους,όπως μας λέει ο κ.Ιωαννίδης.
Σε συνέντευξη του έχει πει:"Υπάρχουν στο τραπέζι θεωρίες, μοντέλα – και δικά μου- που εξηγούν πώς έγινε ακόμα και η αρχή του σύμπαντος.Το σύμπαν είναι μία τυχαία διακύμανση από το κβαντικό κενό. Έχοντας φτάσει στο σημείο να λέμε αυτή την κουβέντα, απαντάμε σε όλα τα φιλοσοφικά ερωτήματα. Όλοι αυτοί που ψάχνουν χιλιάδες χρόνια, αυτό ήθελαν. Μπορεί να μην μπορούσαν να το εκφράσουν, αλλά αυτό ήταν.Όταν λες ότι είμαστε τυχαία γεγονότα ενός τυχαίου σύμπαντος, είναι ακραίο και βαρύ. Έχει μέσα υπαρξισμό και παράλογο. Για μένα δεν είναι. Για τον κοινό νου… είναι.Είμαστε έρμαια της τύχης, όλο το σύμπαν είναι έρμαιο εδώ που τα λέμε. Δεν είναι μόνο ότι είναι τυχαίο γεγονός ότι μένουμε στον τρίτο βράχο από τον ήλιο,ούτε πολύ κοντά ούτε πολύ μακριά,σε ένα ηλιακό σύστημα,σε έναν τυχαίο γαλαξία, σε ένα τυχαίο σύμπαν.Αλλά η τυχαιότητα βεβαίως συνεπάγεται και την έλλειψη συμπαντικού σκοπού.Κι όπως έλεγε κι ο Καμί και ο Σαρτρ,ο καθένας μας δίνει τον σκοπό στη ζωή του, δεν υπάρχει κανένας σκοπός που είναι γραμμένος κάπου με φωτεινά γράμματα,ότι αυτό έχουμε γεννηθεί να κάνουμε.Ο καθένας γεμίζει τη ζωή του με τον δικό του σκοπό. Στο μέλλον ο άνθρωπος δεν θα έχει ανάγκη να πιστεύει σε κάτι. Όταν γίνει ο Μετάνθρωπος θα έχει μυαλό. Δεν με νοιάζει αν αυτό το μυαλό θα είναι φυσικό ή ψηφιακό,αλλά θα υπάρχει ένας πολύ ανεβασμένος μέσος όρος κι αυτό θα δώσει μια εντελώς διαφορετική όψη στον κόσμο γενικά... Μην ξεχνάμε ότι όλες οι σοβαρές θρησκείες έχουν πατήσει πάνω στον φόβο του ανθρώπου για τον θάνατο,αυτό είναι ιστορικό γεγονός. Αν λοιπόν κάνουμε στο μέλλον τη ζωή να τραβάει όσο θέλεις, μέχρι να «βαριέσαι» τότε τα πράγματα αλλάζουν εντελώς ως προς αυτό το θέμα (...)Για μένα ο θεός είναι μία ανθρώπινη ανακάλυψη. Από την αρχή της Γης, οι πρωτόγονοι άνθρωποι είχαν την ανάγκη να εξηγήσουν ποιος ευθυνόταν για ότι έβλεπαν… κεραυνούς, αστραπές κτλ. Ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να πιστεύει σε κάτι από το οποίο μπορεί να πιαστεί… Παρόλη τη γνώση και την τεχνολογία. Βέβαια χωρίς να θέλω να γίνω ρατσιστής, θα πρέπει να δούμε σε ποιες κοινωνίες υπάρχει ακόμα αυτή η πίστη στο θεό. Δεν υπάρχει αυτό για παράδειγμα στη Σουηδία… Είναι ζήτημα μόρφωσης, κουλτούρας…"

"Drei professoren, vaterland verloren"

Νίκος Κ. είπε...

Σαν σήμερα Πρωτομαγιά του '94: Ο Έρως μεταλλάχθηκε σε Θάνατο παραπλανώντας τον tricampeão Ayrton Senna κι εμείς πάψαμε να παρακολουθούμε F1. https://www.protothema.gr/world/article/1001698/ayrton-senna-giati-itan-autoktonia-o-thanatos-tou-tin-protomagia-tou-94/

olgag είπε...

Χριστός Ανέστη! Δηλώνω εντίμως πως δεν διαθέτω κανένα πτυχίο, δηλαδή είμαι ασπούδακτη (ω! τι λύπη μαμά), αλλά είμαι αρκετά μορφωμένη για να δηλώσω πως είμαι και θα είμαι ερωτευμένη με τον μεγαλύτερο επιστήμονα-ερευνητή και ό, τι άλλο μπορεί ανθρώπινος νους να φανταστεί, όλων των εποχών, δηλαδή τον Χριστό. Όταν έχεις βιώσει το θαύμα Του σε προσωπικό επίπεδο αλλά κι όταν το αντικρύζεις στους γύρω σου, γνωστούς κι αγνώστους, κανένας μα κανένας δεν μπορεί να σε πείσει για την μη ύπαρξή Του. Κι αν σε κατηγορήσει για φτωχό στο μυαλό, μόνο να χαμογελάσεις μπορείς και να πεις ένα ευτυχώς δεν ζω την ανθρώπινη πλάνη. Κρατήστε τις επιστήμες σας κι αυγατίστε κι άλλες. Λειψές θα είναι πάντα και ποτέ δεν θα επιφέρουν δικαιοσύνη.

Με αγάπη
Όλγα Γιανασμίδου

Δημήτρης Φ. είπε...

Μια και έγινε αναφορά στον Κων/νο Δασκαλάκη δείτε τι είπε πέρυσι σε συνέντευξή του:

[...]-Πιστεύεις σε μια υπέρτατη θεότητα; Θεό, Χριστό, Παναγία; Η ερώτηση λόγω Πάσχα και Αναστάσεως…

«Πιστεύω στη νομοτέλεια του Σύμπαντος. Στα Μαθηματικά. Και στους νόμους της Φυσικής που εξελίσσονται αλλά έχουν και τους περιορισμούς τους. Το περιεχόμενο των Γραφών διατυπώθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια».[...]

[...]-Τι σημαίνει Τεχνητή Νοημοσύνη;

«Εμφυσώ σε μια μηχανή τη δυνατότητα να σκέφτεται και να μιμείται τη νοητική λειτουργία όπως εκείνη του ανθρώπου. Σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Η μηχανή είναι δημιούργημα του ανθρώπινου εγκεφάλου. Που θέλει να φτιάξει μια μηχανή με τη δική του λειτουργία. Αυτό σημαίνει αυτοαναφορικότητα. Τεχνητή νοημοσύνη είναι να φτιάξεις μια μηχανή που να κάνει αυτά που γίνονται στις ταινίες».

-Σαν να λέμε ο άνθρωπος γίνεται θεός…

«Προσπαθώ να γίνω. Θέλω να γίνω θεός».[...]

(πηγή: https://www.protothema.gr/greece/article/886360/konstadinos-daskalakis-kathe-hrono-o-egefalos-mas-tha-bainei-se-allo-kalutero-soma/)

Νομίζω ότι τα σχόλια είναι περιττά...

Νίκος Κ. είπε...

"Μέσα στη μέθη της υπέρβασης, την αίσθηση μιας σχεδόν θεϊκής δύναμης σε έναν κόσμο ατελή, οι επιστήμονες ενίοτε ξεχνούν ότι μας οδηγούν σε έναν κόσμο λιγότερο φυσικό, ενδεχομένως και ανεξέλεγκτο, λόγω υπερβολικής τεχνολογίας και ανεπαρκούς ανθρωπισμού.Η επιστήμη αντιπροσωπεύει το άλμα προς τα εμπρός, την έγκυρη εξήγηση του κόσμου, τη λατρεία της ανακάλυψης, τη φυγή από την ανία του εξηγημένου. Όμως μια μερίδα της στρέφεται στις εύκολες ουτοπίες, σε αναζητήσεις που εκπορεύονται από τον άκαμπτο ατομισμό, σαλπίζει νέα δόγματα στην εξασθενημένη εποχή μας της ματαιότητας και της άρνησης, της σύγχυσης αξιών και πεποιθήσεων, της μειωμένης συνοχής. Ταχύρρυθμες εξελίξεις σε σαθρό κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικό πλαίσιο. Μια «βόμβα» στα θεμέλια της ανθρωπότητας, που ταπεινώνει την ανθρώπινη σοφία και αψηφά την τέχνη της επιβίωσης, τα όρια της σωτηρίας".
(από άρθρο της Τασούλας Καραϊσκάκη στην Καθημερινή)