Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Υβριδικός Πόλεμος

Δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώνονται από την πρώτη στιγμή, όταν η Τουρκία έστελνε ανενόχλητη παράνομους μετανάστες από τα παράλια της στα νησιά μας. Όταν κάποια στιγμή αρθούν τα μέτρα της καραντίνας, αυτό που δεν θα αρθεί είναι ο εποικισμός των παράνομων μεταναστών όχι μόνο στα νησιά, αλλά και σε όλη την επικράτεια. Η κυβέρνηση μπορεί να διαχειρίστηκε ‘’καλά’’ επικοινωνιακά μέχρι τώρα την χαμηλή θνησιμότητα από τον covid, όμως η επιστροφή στην κανονικότητα με την ανεξέλεγκτη μετακίνηση των παράνομων μεταναστών εντός της χώρας δεν θα είναι επίσης το ίδιο, ο κίνδυνος επαναφοράς της πανδημικής κρίσης δεν θα τελειώσει επειδή θα πατήσουμε ένα κουμπάκι κι όλα θα έχουν λήξει. Όσο αργεί η πολιτεία να προμηθευτεί τα τεστ για τον covid και όσο δεν θα πραγματοποιούνται συνολικά σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.

Άποψη

-του Μιχάλη Χριστοδουλίδη
Μετά τα απανωτά κρούσματα στον καταυλισμό της Ριτσώνας, όπου έως τώρα έχουν καταμετρηθεί τουλάχιστον τριάντα προσβεβλημένοι, τώρα ήλθε η μαζική, όπως όλα δείχνουν, προσβολή από τον κορονοϊό στο ξενοδοχείο, στο Κρανίδι, όπου διαμένουν 475 παράνομοι μετανάστες, φυσικά ουδείς μπορεί να θεωρήσει πρόσφυγα αυτόν που εισέβαλε στην χώρα μας από την Σομαλία και την Αιθιοπία ή κάποιες άλλες Βόρειο ή Κεντρικό αφρικανικές χώρες. Ενδεχομένως, αντίστοιχη εικόνα να έχει εκδηλωθεί ή να εκδηλωθεί και σε πολλά από τα υπόλοιπα hotspot στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, κάποιος να θυμίσει στους “αρμόδιους” κυβερνητικούς κύκλους που ασχολούνται με το Μεταναστευτικό και διέρρεαν πρόσφατα ότι ο Ερντογάν ετοιμάζεται να στείλει προσβεβλημένους από κορονοϊό μετανάστες στην Ελλάδα. H ερώτηση είναι εάν ήδη έχει συμβεί αυτό ή αναμένεται να συμβεί.
Στην Ελλάδα αυτή την στιγμή οι παράνομοι μετανάστες υπολογίζονται πάνω από εκατό χιλιάδες και οι υγειονομικοί έλεγχοι που έχουν γίνει για τον covid αριθμούνται σε μερικές εκατοντάδες. Πάντως  η απουσία ελέγχων, μέσω τεστ, ουδόλως μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή εικόνα σχετικά με την διάδοση της ασθένειας συνολικά στην κοινωνία.
Αν η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης σε σχετικά “κλειστές κοινότητες”, όπως τα κέντρα μεταναστών, όπου ο έλεγχός τους θεωρείται ευκολότερος, χαρακτηρίζεται από τέτοια προχειρότητα, είναι πασιφανές ότι οι Έλληνες αυτή τη στιγμή επιβιώνουν αποκλειστικά και μόνον χάρις στην καραντίνα και στο “μένουμε σπίτι” . Η κυβέρνηση καθυστέρησε να διαχειριστεί την πανδημία σε αυτά τα κέντρα, ενώ παράλληλα μέχρι πρότινος ο αρμόδιος υπουργός διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας μέχρι να εμφανιστούν εντελώς τυχαία τα πρώτα ‘’ασυμπτωματικά’ κρούσματα. Πόση ανευθυνότητα θα μπορούσε να χαρακτηρίσει το κυβερνητικό επιτελείο, ή το λεγόμενο επιτελικό κράτος , όταν κατά ομάδες οι μετανάστες κυκλοφορούσαν σε υπαίθριες αγορές και συνωστίζονταν σε καταστήματα τροφίμων και πιστωτικά ιδρύματα , ειδικά στα νησιά του Αιγαίου που υπάρχουν ΚΥΤ, χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις υγειονομικοί κανόνες, εφόσον ήταν ανύπαρκτη η αστυνόμευση σε αντίθεση με τους Έλληνες πολίτες.
Την ίδια στιγμή που η κατάσταση στα κέντρα μεταναστών είναι, ούτως ή άλλως, εκρηκτική, εξαιτίας τόσο των άθλιων συνθηκών διαβίωσης, όσο και της μακράς παραμονής πολλών εξ’ αυτών στις δομές, η τουρκική μυστική υπηρεσία, ΜΙΤ, μάλλον κάνει πάρτι στα ελληνικά νησιά, εάν πράγματι ισχύουν οι αποκαλύψεις που έκανε ένα site Τούρκων αντικαθεστωτικών, στη Βόρεια Ευρώπη.
Πρόκειται για το Nordic Monitor, στο οποίο γράφει ο αντικαθεστωτικός, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ. O ίδιος εμφάνισε κάποια έγγραφα που, όπως υποστηρίζει, προέρχονται από την τουρκική κυβέρνηση, και δείχνουν ότι η ΜΙΤ έχει διεισδύσει σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα, προκειμένου να κατασκοπεύσει δήθεν “Γκιουλενιιστές”, επικριτές του Ερντογάν (πηγή). Ουδείς, βεβαίως, ανακάλυψε την Αμερική, χάρις σε αυτό το δημοσίευμα. Η δράση της ΜΙΤ στα ελληνικά νησιά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας είναι γνωστή. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την έκρηξη του ‘’Μεταναστευτικού’’.
Η κατανόηση του πόσο μικροί είμαστε ο καθένας ατομικά μπροστά σε πολιτικές κρατών έρχεται όταν αποφασίζεις να δεις συγκεκριμένα γεγονότα ενωμένα και με ένα διαφορετικό τρόπο. Η στιγμή που αλλάζεις την οπτική σου είναι η στιγμή που σου αποκαλύπτει το μονοπάτι μιας ακόμα πιο διευρυμένης αλήθειας. Τα τελευταία γεγονότα ανάμεσα στην Ελλάδα, την Τουρκία και εν μέρει και την Κύπρο, μπορούν να αναχθούν στο άμεσο συμπέρασμα και σε ένα ακόμα πιο γενικό σχόλιο. Το άμεσο συμπέρασμα είναι ότι οι Τούρκοι θέλουν να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση ή να διεκδικήσουν κάτι σχετικά με διαμφισβητούμενες περιοχές. Αυτό που βρίσκεται πίσω απ΄ όλα είναι ένα μεγαλύτερο σχέδιο.
Ο υβριδικός πόλεμος εμπλουτισμένος με ένα ‘’βιολογικό’’ ‘όπλο είναι μια σύγχρονη μορφή του Ψυχρού Πολέμου. Απλώς αυτή τη φορά δεν μιλάμε για μια λεπτή γραμμή όπου το παραμικρό μπορεί να προκαλέσει σύρραξη ή για δύο κράτη που συναγωνίζονται το ένα το άλλο σε ανακαλύψεις και έχουν σχηματίσει ομπρέλα συμμαχιών. Μιλάμε για ένα κράτος, την Τουρκία, που επιχειρεί να προκαλέσει τριγμούς σε ένα άλλο κράτος, την Ελλάδα. Με μια τακτική που προβαίνουν σε πράξεις που τις αποδίδουν εκ των υστέρων σε τυχαίες συμπτώσεις.
Τέλος όταν κάποια στιγμή αρθούν τα μέτρα της καραντίνας, αυτό που δεν θα αρθεί είναι ο εποικισμός των παράνομων μεταναστών όχι μόνο στα νησιά, αλλά και σε όλη την επικράτεια. Η κυβέρνηση μπορεί να διαχειρίστηκε ‘’καλά’’ επικοινωνιακά μέχρι τώρα την χαμηλή θνησιμότητα από τον covid, όμως η επιστροφή στην κανονικότητα με την ανεξέλεγκτη μετακίνηση των παράνομων μεταναστών εντός της χώρας δεν θα είναι επίσης το ίδιο, ο κίνδυνος επαναφοράς της πανδημικής κρίσης δεν θα τελειώσει επειδή θα πατήσουμε ένα κουμπάκι κι όλα θα έχουν λήξει. Όσο αργεί η πολιτεία να προμηθευτεί τα τεστ για τον covid και όσο δεν θα πραγματοποιούνται συνολικά σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.
Μιχάλης Χριστοδουλίδης

1 σχόλιο:

Νίκος Κ. είπε...

https://skeftomasteellhnika.blogspot.com/2020/04/blog-post_551.html