Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

ΜΙΑ ΙΕΡΕΙΑ ΤΗΣ «ΣΙΩΠΗΣ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ»: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ



 Ο λόγος που αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε αυτό το άρθρο, είναι για καταδείξουμε  άλλη μία φορά, ότι οι δυνάμεις που δρουν στα παρασκήνια της διεθνούς πολιτικής, είναι απείρως πιο σκοτεινές και σύνθετες από ότι πιστεύει όχι μόνον ο  μέσος άνθρωπος, αλλά και πολλοί ακαδημαϊκοί οι οποίοι αδυνατούν να κατανοήσουν την φύση αυτών των δυνάμεων που εμπλέκονται στην διαμόρφωση του σύγχρονου κόσμου.

Γράφει ο  Θεόδωρος Λάσκαρης

Εάν θα έπρεπε να διαλέξουμε τον πολιτικό ηγέτη με τον οποίο αρχίζει η θεμελίωση της Νέας Τάξης Πραγμάτων, μετά την πτώση του ανατολικού μπλοκ, σίγουρα  η επιλογή μας θα πήγαινε στον George Herbert Walker Bush: Πράγματι, στις 11 Σεπτεμβρίου του 1990 σε μία ομιλία του στο Κογκρέσο που αναφερόταν στον Πόλεμο στο  Ιράκ,  μίλησε για την  Έλευση της Νέας Παγκόσμιας Τάξης(Toward  a  new  world  order). George H.  W. Bush  : Πριν αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ διατέλεσε διευθυντής της CIA, αλλά το πιο σημαντικό στοιχείο της καριέρας του   ήταν η συμμετοχή του στην οργάνωση  Skull & bones  του Πανεπιστημίου  του  Yale. Μία οργάνωση ιδρυμένη το  1832 από πουριτανούς (White Anglo-Saxon Protestant, WASP)επιχειρηματίες και διανοουμένους, στην πραγματικότητα, μία οργάνωση με γνωστικές καταβολές, εμπνευσμένη από την οργάνωση των ''Πεφωτισμένων της Βαυαρίας'',  που έθετε στο επίκεντρο της  φιλοσοφίας  της  τις διδασκαλίες του Χέγκελ, (για μία καθαρά ακαδημαϊκή παρουσίαση της ιστορίας της  Skull & bones εδώ.)Αν και όπως αναφέραμε αυτή η πανεπιστημιακή οργάνωση απευθυνόταν αποκλειστικά σε λευκούς προτεστάντες–πουριτανούς, ωστόσο είχε δεσμούς με μεγάλους εβραϊκούς τραπεζικούς οίκους(πχ Lazard Brothers,  Kuhn, Loeb & Co κλπ).Ήταν η  οργάνωση που είχε διαμορφώσει όλη την « παλαιά τάξη πραγμάτων»  : Την επανάσταση των μπολσεβίκων το 1917, την άνοδο του  ναζισμού στην Γερμανία, δηλαδή, ήταν η οργάνωση  που προκάλεσε τον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο  και  την  μετέπειτα  σταθεροποίηση της Σοβιετικής  Ένωσης.  Τώρα λοιπόν βιαζόταν για την δημιουργία της  ''Νέας Παγκόσμιας Τάξης'', και ήθελε ένα εκλεκτό της μέλος να πάρει τα  ινία της εξουσίας όσο πιο γρήγορα γίνονταν. Όμως  την περίοδο γύρω στο 1981, όταν η οργάνωση αγωνιούσε να φέρει στην εξουσία  τον George Herbert Walker Bush , αυτός εκτελούσε χρέη αντιπροέδρου  ενώ  πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Ronald Wilson Reagan. Κάτι έπρεπε να γίνει…


Skull & Bones
Στην οργάνωση  υπήρχε η παράδοση (μέχρι το ’91) να μην δέχονται γυναίκες, όμως σε εδικές περιπτώσεις γίνονταν εξαιρέσεις  και δέχονταν κάποιες με πολύ ειδικές ψυχολογικές ικανότητες ως ''ιέρειες''. Μία από αυτές ήταν η γνωστή ηθοποιός Jodie Foster, η  οποία ''φιλοξενείτο'' σε μία άλλη οργάνωση του πανεπιστήμιου Yale που ονομαζόταν ''Manuscript Society''. Την συγκριμένη ηθοποιό αυτοί οι σκοτεινοί κύκλοι την είχαν  ''προσέξει''  από πολύ μικρή (από την ηλικία των 14ρων): πράγματι, την βοήθησαν τόσο στην ιδιαίτερη κινηματογραφική της καριέρα, όσο και στο να μπορέσει να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο  της αμερικανικής ελίτ, το Yale. (Την προσοχή αυτών των κύκλων την ελκύουν και κάποιοι ιδιαίτεροι  σεξουαλικοί  προσανατολισμοί  των ''ιερειών''…) Έτσι λοιπόν οι αιώνιοι όρκοι αλληλοβοηθείας δεν ξεχνιούνται, και ο George Herbert Walker Bush ξέρει ότι μπορεί να στηριχτεί  στις  ''ιέρειες'' της οργάνωσης.

Οι  ''ιέρειες'' έχουν την ικανότητα να εγκλωβίζουν, με την απόκοσμη γοητεία τους, τα μυαλά  ατόμων με ψυχολογική αστάθεια: το θύμα-θύτης ήταν ο John Hinckley, ο γιός μιας οικογένειας φίλων του  Bush, η οποία χρηματοδοτούσε  μάλιστα και την προεκλογική του εκστρατεία. Νέος με διαταραγμένη προσωπικότητα, δεν άργησε να  ερωτευτεί με πάθος την ηθοποιό. Του βάζουν στο μυαλό την ιδέα ότι για να προσελκύσει το ενδιαφέρον της, πρέπει να κάνει μία ηρωική πράξη, για παράδειγμα, να πυροβολήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, δηλαδή κάτι παρόμοιο με αυτό που έκανε στην ταινία Taxi Drivero Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ταινία στην οποία πρωταγωνιστούσε  η  Jodie Foster. Πράγματι, ο John Hinckley λίγο πριν πυροβολήσει τον Reagan έγραφε στην Jodie Foster:                                                                      

  « …Αγαπητή  Jodie,                          

 Yπάρχει μία σαφής πιθανότητα  να σκοτωθώ στην προσπάθειά μου να σκοτώσω τον Reagan. Είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που σου γράφω αυτό το γράμμα τώρα . Όπως πλέον γνωρίζεις πολύ καλά σ 'αγαπώ πολύ . Κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά μηνών σου 'άφησα' δεκάδες ποιήματα, γράμματα και μηνύματα αγάπης με την αμυδρή ελπίδα πως θα ανέπτυσσες κάποιο ενδιαφέρον για εμένα. Παρόλο που μιλήσαμε κάποιες φορές στο τηλέφωνο ποτέ δεν είχα το θάρρος απλά να σε πλησιάσω και να συστηθώ. (…) Ο λόγος που κάνω αυτή την απόπειρα τώρα είναι διότι δεν μπορώ να περιμένω πλέον να σε
εντυπωσιάσω» (για το πρωτότυπο κείμενοστα αγγλικά δείτε εδώ)

Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρήγκαν
Η συνέχεια είναι γνωστή: Όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης  διατυμπανίζουν: «Ο συνηθισμένος τρελός που πυροβολεί  έναν πολιτικό….». Η απόπειρα δολοφονίας απέτυχε (Ο Reagan τραυματίστηκε) και τα σχέδια των μυημένων της οργάνωσης Skull&bones πρέπει να περιμένουν μέχρι το 1989, όταν τελικά αναλαμβάνει την προεδρία ο George Herbert Walker Bush. Φυσικά κανένα εγχειρίδιο ιστορίας δεν θα περιγράψει ποτέ αυτά τα συμβάντα. Η επίσημη ιστορία δεν εξιστορεί  το αόρατο, αλλά μόνον το ορατό και το καταγεγραμμένο σε κάποια αρχεία. Πόσοι φόνοι από τρελούς που εμφανιστήκαν από το πουθενά, πόσες ιστορικές αλλαγές επέφεραν, πόσους πολέμους άρχισαν, γεγονότα που ίσως ποτέ δεν θα αποκαλυφθούν σε όλο το βάθος τους. Πανίσχυρες ομάδες ανθρώπων για τις οποίες δεν μετράνε ούτε φιλίες, ούτε ανθρώπινες σχέσεις, ούτε η ίδια η ανθρώπινη ζωή. Μόνον ένα πράγμα μετράειη δύναμη, η απόλυτη δύναμη! 


                            Η  ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ : Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ

                                                               « Ο  Dr. Hannibal Lecter είναι η προσωποποίηση  
                                                                     του διαβόλου, και πάντα
                                                                     αντιλαμβανόμουν τον διάβολο ως πολύ
                                                                      γοητευτικό, πνευματώδη, σαγηνευτικό,
                                                                       σεξουαλικό  και…θανατηφόρο.»
                                                                                               Σερ Φίλιπ  Άντονι  Χόπκινς

Όπως είναι γνωστό, αυτή η ταινία βασίστηκε στο μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα Τόμας Χάρις: τα έργα του είναι γεμάτα από μεταφυσικούς και ανθρωπολογικούς συμβολισμούς (για μία εμβάθυνση στο έργο του δείτε εδώ). Κάποιοι που βλέπουν μόνον την επιφανειακή πτυχή των πραγμάτων, απέδωσαν την έμπνευση του θέματος της ταινίας σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στην Αμερική, με πρωταγωνιστές κάποιους φημισμένους ''serial killers''. Πράγματι, ο Τόμας Χάρις έχοντας δουλέψει ως ρεπόρτερ στον χώρο του εγκλήματος, χρησιμοποίησε τις παραστάσεις που κατέγραψε κατά την διάρκεια της εργασίας του, όχι όμως για  αφηγηθεί απλά ένα θρίλερ, αλλά για να αποκαλύψει, σε όσους μπορούν να διαβάζουν πίσω από τις λέξεις, απόκρυφα γεγονότα και καταστάσεις. Οι φράσεις του πρωταγωνιστή της ταινίας Anthony Hopkins, που παραθέσαμε πιο πάνω, αποδεικνύουν  του λόγου το αληθές: Όντως, ο τρελός ψυχίατρος της ταινίας που διαθέτει εξαιρετικές νοητικές ικανότητες, ο Dr. Hannibal Lecter, δεν είναι ούτε τρελός, ούτε ψυχίατρος: συμβολίζει τον εωσφόρο ή κάποιον που είναι σε άμεση σχέση μαζί του. Ο κανιβαλισμός του είναι μέρος του μαγικού τελετουργικού. 
acherontia atropos
Ποια όμως είναι η σχέση της ταινίας με τα όσα προαναφέραμε για την οργάνωση Skull & bones  (Κρανίο και οστά); Ο serial killer, που στην ταινία τον κυνηγά το FBI με την βοήθεια της Clarice Starling (Jodie Foster), βάζει μέσα στο στόμα των θυμάτων του την χρυσαλίδα μιας πεταλούδας του είδους «acherontia atropos»: αυτή η πεταλούδα χαρακτηρίζεται από ένα σχήμα με μορφή Κρανίου που βρίσκεται στην ραχιαία επιφάνεια του θώρακα. Ή ονομασία της προέρχεται από το όνομα «Αχέροντας», ο ποταμός που στην αρχαία ελληνική μυθολογία οδηγούσε στην πύλη του Άδη, και από το όνομα « Άτροπος», η μία από τις τρεις μοίρες, αυτή που έκοβε το νήμα της ζωής, η μοίρα της αριστερής ατραπούς: Πράγματι ο Πλάτωνας στην Πολιτεία (617C-E) παρουσιάζει το σύμπαν με τη μορφή ατράκτου (αδράχτι). Η περιστροφή της ατράκτου είναι έργο της Ανάγκης, η οποία βοηθιέται από τις κόρες της, τις τρεις Μοίρες. Η Κλωθώ με το δεξί της χέρι βοηθά στην εξωτερική περιγραφή. (δείτε εδώ για περισσότερα).  Η Άτροπος με το αριστερό χέρι βοηθά στις εσωτερικές περιστροφές και η Λάχεση βοηθά και στις δύο κινήσεις. Ταυτόχρονα η Κλωθώ που «κλώθει» το νήμα της ζωής, αντιπροσωπεύει το παρόν. (Βοηθά τις περιφορές με το δεξί χέρι (επιδέξιος). Η Άτροπος, που κόβει το νήμα της ζωής, αντιπροσωπεύει το μέλλον, το οποίο είναι αβέβαιο, γι’ αυτό άλλωστε βοηθά με το αριστερό χέρι. (για τον αρχετυπικό συμβολισμό της Δεξιάς και της Αριστεράς βλ. εδώ παλιό άρθρο του Θεόδοτου εδώ).

Pieter Bruegel, ο θρίαμβος του θανάτου (1562)
Η χρυσαλίδα, όπως γνωρίζουμε, μεταμορφώνεται σε πεταλούδα: η πεταλούδα είναι η απελευθερωμένη ψυχή. Όμως αυτή η πεταλούδα από πού θα βγει; Μέσα από το στόμα των δολοφονημένων από τον serial Killer της ταινίας. Πλέον γίνεται κατανοητό το απόκρυφο νόημα του μυθιστορήματος του Τόμας Χάρις: Οι ανθρωποθυσίες. Το αρχαίο αυτό τελετουργικό που είχε ως σκοπό να εξευμενίσει τους παγανιστικούς θεούς, να δώσει δύναμη και ανανέωση στο ιερατείο των Αζτέκων, να ευνοήσει τα σχέδια των βασιλέων· η θυσία του αίματος με αντάλλαγμα την επίσπευση των σχεδίων. «Η σιωπή των αμνών»: Οι αναγκαίες ανθρωποθυσίες των απανταχού αθώων (στους πολέμους  ή των κρυφά δολοφονημένων), για να συντομευτεί  η  έλευση  του… "Σαϊτάν,  ο  Γιος του Πρωινού" (η φράση της γύφτισσας  Ρομούλας, στον «Χάνιμπαλ»).

Ένας κόσμος του θεάματος και των φώτων της καλλιτεχνικής δημοσιότητας, σκοτεινά  μυητικά τελετουργικά, πολιτικές εξουσίες με ανομολόγητους στόχους. Όλα αυτά μας φέρνουν στο μυαλό τα λόγια του Απόστολου Παύλου: «…ότι ουκ έστιν ημίν η πάλη προς αίμα και σάρκα, αλλὰ προς τας αρχάς, προς τας εξουσίας, προς τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου….»

Δεν υπάρχουν σχόλια: