Στο Αστεροσκοπείο Αθηνών βρέθηκαν χθες το βράδυ ο Ιμάμης του Τεμένους Αθηνών και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, με βεβαίωση κατ΄εξαίρεση κίνησης, προκειμένου με βάση το φεγγάρι να καθορίσουν την έναρξη για το Ραμαζάνι, που καθορίζεται με το σεληνιακό έτος.
Συμφωνοι με τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας είναι οι μουσουλμάνοι της Αθήνας και οι μουφτήδες της Θράκης και είναι έτοιμοι να γιορτάσουν ένα διαφορετικό Ραμαζάνι με χαμηλά τα μεγάφωνα και κλειστά τζαμιά, όπως ακριβώς και οι Έλληνες.
Με έγγραφο τους οι μουσουλμανικές κοινότητες της Αθήνα ευχαριστούν την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, τον γενικό γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργο Καλαντζή και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά για τον σεβασμό που επέδειξαν στην θρησκεία τους.
Εως σήμερα δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα και όλοι υπακούν στις εντολές της Πολιτείας.
Οι χώροι λατρείας όλων των θρησκειών μένουν κλειστοί, όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το υπουργείο Υγείας, και οι αρχές διαμηνύουν πως οι προσευχές κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού είναι δυνατές μόνο στο σπίτι. 
Θυμίζουμε ότι παρατείνεται η ισχύς των περιοριστικών μέτρων έως τις 04 Μαϊου για τις Εκκλησίες και όλους τους χώρους λατρείας. Η απαγόρευση αφορά σε όλα τα δόγματα και τους χώρους λατρείας.
Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας:
Α. Απαγορεύονται παρουσία κοινού, οι λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, ιεροπραξίες και πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.
Β. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (π.χ. ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα. Ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα σύμφωνα με την ΚΥΑ. Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών, η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτίρια κ.λπ.
Γ. Απαγορεύεται η επίσκεψη κοινού, ατομικά ή ομαδικά, στα μοναστήρια. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και ακολουθιών στα μοναστήρια χωρίς την παρουσία κοινού.
Δ. Επιτρέπεται, επιπλέον της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής, και η αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας.
Η ανώτατη θρησκευτική αρχή της Σαουδικής Αραβίας, το Συμβούλιο των Σοφών, κάλεσε τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο να προσευχηθούν στο σπίτι τους στη διάρκεια Ραμαζανιού, αν οι χώρες όπου ζουν έχουν θεσπίσει κανόνες κοινωνικής απόστασης για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, μετέδωσε την Κυριακή το πρακτορείο SPA.
«Οι μουσουλμάνοι θα πρέπει να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις, διότι είναι η βασική αιτία διάδοσης της ασθένειας (…) και θα πρέπει να θυμούνται ότι η προφύλαξη της ζωής των ανθρώπων είναι μια σημαντική πράξη που τους φέρνει πιο κοντά στον Θεό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Μουφτή Διδυμοτείχου Χαμζά Οσμάν«Πολλοί, ειδικά εκτός Θράκης, συγχέουν τη γνωστοποίηση της ώρας των υποχρεωτικών προσευχών για τους Μουσουλμάνους (εζάνι) που γίνεται από τον μιναρέ με την ίδια την προσευχή που γίνεται μέσα στο Τέμενος. Για αυτό το λόγο, επειδή συνεχίζει να ακούγεται το εζάνι, νομίζουν ότι τα Τεμένη είναι ανοιχτά ενώ οι Εκκλησίες είναι κλειστές. Όμως, επειδή στη μουσουλμανική θρησκεία δεν επιτρέπονται οι καμπάνες για την ενημέρωση των πιστών, ο μόνος τρόπος είναι η φωνή του Μουεζίνη.
Η Ελληνική Κυβέρνηση αποδεικνύοντας τον σεβασμό της προς το θρησκευτικό πιστεύω όλων των πολιτών αλλά και προς το Σύνταγμα, έλαβε τα ίδια μέτρα για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες και όλους τους πιστούς, χωρίς διακρίσεις. Τα Τεμένη στον Έβρο, όπως και σε όλη τη Θράκη, έκλεισαν αμέσως μόλις εκδόθηκε η ΚΥΑ 2867/Υ1/16-3-2020 (Β’ 872) και παραμένουν κλειστά. Όλοι οι Μουσουλμάνοι σεβόμαστε τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορωναϊού COVID-19 και ακολουθούμε όλες τις οδηγίες της. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελληνική Πολιτεία ποτέ δεν απαγόρευσε το εζάνι, διότι γνωρίζει ότι δεν αποτελεί κάποιου είδους λατρευτική/θρησκευτική τελετή μέσα στο Τέμενος αλλά είναι η καθιερωμένη κλήση/υπενθύμιση προς τους πιστούς να κάνουν την προσευχή τους η οποία γίνεται στο σπίτι αφού τα Τεμένη παραμένουν κλειστά και δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις. Ισχύει μια νέα Υπουργική Απόφαση, η ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ. 23093/6-4-2020 (Β’ 1178). Οι Εκκλησίες, τα Τεμένη και όλοι οι χώροι λατρείας παραμένουν κλειστοί. Επιτράπηκε αποκλειστικά και μόνο στον θρησκευτικό λειτουργό να πηγαίνει μόνος του στο χώρο λατρείας. Προστέθηκε, όμως, μια απαγόρευση, η θρησκευτική/λατρευτική τελετή που κάνει ο θρησκευτικός λειτουργός μόνος του, και χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου, μέσα στο χώρο λατρείας να μην μπορεί να τη μεταδώσει με εξωτερικά μεγάφωνα. Αυτό έγινε γιατί αν μεταδιδόταν από τα μεγάφωνα, μπορεί να συγκεντρώνονταν οι πιστοί έξω από το Τέμενος ή την Εκκλησία. Η απαγόρευση αυτή δημιούργησε κάποια σύγχυση σε σχέση με τη χρήση μεγαφώνων για το εζάνι.

Επαναλαμβάνουμε ότι, επειδή το εζάνι είναι γνωστοποίηση της ώρας της προσευχής και όχι η ίδια η προσευχή (τη μετάδοση της οποίας με μεγάφωνα έχει πράγματι απαγορεύσει η Πολιτεία) δεν απαγορεύεται η χρήση μεγαφώνων. Σε πολλά Τεμένη το εζάνι γίνεται μέσω μαγνητοφώνου, και όχι με φυσικό τρόπο από τον Μουεζίνη, οπότε το σωστό είναι να γίνεται σε χαμηλή ένταση για να είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο τρομερής κρίσης και να θυμίζει ότι πρέπει να μείνουμε σπίτια μας για να καταπολεμήσουμε τη διάδοση του κορωνοϊού. Σε όσα Τεμένη το εζάνι γίνεται από τον Μουεζίνη συμβουλεύουμε να ακολουθείται η παλαιά παράδοση ζωντανής απαγγελίας του χωρίς χρήση τεχνικών μέσων.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι μια εβδομάδα πένθους για τους Χριστιανούς συμπολίτες μας σύμφωνα με τη δική τους θρησκεία και εμείς, ως πιστοί Μουσουλμάνοι, οφείλουμε να δείξουμε τον σεβασμό μας σε αυτό το γεγονός.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι τώρα είναι να μείνουμε σπίτι, να προσευχόμαστε στα σπίτια μας, να αποφύγουμε κάθε μετακίνηση και να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε φορείς του κορωνοϊού ώστε να προστατεύσουμε την οικογένεια μας και την κοινωνία»

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕ ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ: ΣΙΓΑ ΣΕ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑΙ;
ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟ ΔΕΝ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ.

Αμέθυστος