Αποποίηση ευθύνης (εικόνες & διαγράμματα)
Η χώρα, με ένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας παγκοσμίως, έχει καταγράψει μέχρι σήμερα 1.882 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, με μόλις 25 θανάτους – πολύ λιγότερους δηλαδή σε σχέση με την Ελλάδα που σήμερα έχει 1.673 κρούσματα και 68 θανάτους, παρά το ότι κλίμα της είναι πολύ παγωμένο. Φυσικά η κυβέρνηση της δεν χρησιμοποιεί την επιδημία για κομματική προπαγάνδα, δεν θριαμβολογεί καθόλου, δεν στέλνει κανέναν «σταρ επιδημιολόγο» στην τηλεόραση σε κάποιο reality show των 6 για διανοητικά ανάπηρους, ενώ η πρωθυπουργός της δεν παριστάνει τον ήρωα – ούτε εκλιπαρεί γονατιστός τη Merkel για ελεημοσύνη.
Επικαιρότητα
Συνεχίζοντας, η Φινλανδία πρόσφατα δήλωσε πως θα επιμηκύνει το κλείδωμα της οικονομίας της που τελείωνε στις 13 Απριλίου και λειτουργεί χωρίς πρόβλημα, έως τις 13 Μαΐου, για να παραμείνει χαμηλός ο αριθμός των κρουσμάτων – παρά το τεράστιο οικονομικό κόστος που έχει έως σήμερα. Φυσικά τα κρούσματα είναι αυτά που πράγματι υπάρχουν (πηγή), αφού οι αρχές της χώρας έχουν επιβάλει τα τεστ σε όλους – κάτι που δεν συμβαίνει σε πολλά άλλα κράτη, ούτε βέβαια στην Ελλάδα που ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος. Το 80% πάντως των ασθενών έως τις 31 Μαρτίου ήταν κάτω των 60 ετών (γράφημα) – ενώ το 65% περίπου αφορά μία μόνο περιοχή που έχει αποκλεισθεί (πηγή).
Φαίνεται όμως πως το άριστο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που διαθέτει καταρρέει, μη έχοντας τη δυνατότητα να διαχειρισθεί τη μαζική εισροή ανέργων (πηγή) – ως αποτέλεσμα των συνεπειών των μέτρων επί πλέον του οικονομικού κόστους τους, με τη βοήθεια των οποίων ισοπέδωσε την καμπύλη της πανδημίας. Ειδικότερα, η αύξηση των αιτήσεων για ανεργία είναι καταστροφική για το σύστημα – αφού μέσα σε λίγες εβδομάδες 300.000 Φιλανδοί έχασαν τη δουλειά τους λόγω καραντίνας.
Το πρόβλημα δεν είναι η χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, αφού το δημόσιο χρέος της χώρας είναι μόλις στο 58,9% του ΑΕΠ (γράφημα), με δημοσιονομικό έλλειμμα 0,7%, αλλά η αδυναμία επεξεργασίας των αιτήσεων ανεργίας – με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκταμιευθούν τα χρήματα αρκετά γρήγορα.
Ακόμη λοιπόν και αν το συγκεκριμένο ταμείο ανεργίας της Φιλανδίας (ΥΤΚ) τριπλασίαζε το προσωπικό του αυξάνοντας ταυτόχρονα την απόδοση του, θα εξακολουθούσε να υπάρχει καθυστέρηση τριών μηνών για τους ανέργους – όταν σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 30 ημέρες. Πόσο μάλλον αφού αναμένονται τον Απρίλιο 100.000 νέες αιτήσεις ανέργων – δηλαδή ό διπλάσιος αριθμός μέσα σε ένα μήνα, από αυτόν που επεξεργάζεται ετήσια!
Φυσικά θα έχει επιπτώσεις στο ΑΕΠ της χώρας, αλλά δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της – αφού εάν οι Πολίτες δεν λαμβάνουν εγκαίρως τις παροχές, θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση. Σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να ξεσπάσει μία μεγάλη κοινωνική αναταραχή – αφού οι Φινλανδοί δεν είναι καθόλου συγκαταβατικοί, όπως οι Έλληνες και δεν σκύβουν το κεφάλι.
Εύλογα τώρα αναρωτιόμαστε εάν η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για τέτοιου είδους προβλήματα – εάν δηλαδή τα ταμεία της είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες που θα χάσουν τη δουλειά τους συν τους δεκάδες χιλιάδες επιχειρηματίες που θα κλείσουν τις εταιρίες/καταστήματα τους, ειδικά εάν το «κλείδωμα» της οικονομίας συνεχιστεί. Με δεδομένη δε τη συνήθη καθυστέρηση των συντάξεων, έχουμε την άποψη πως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη εκ μέρους της κυβέρνησης – ευχόμενοι να διαψευσθούμε, για να μην προκύψουν εντάσεις και κοινωνικές αναταραχές. Ακόμη καλύτερα να τελειώσει σύντομα η επιδημία και να μην υποστεί μεγάλες ζημίες ο τουριστικός κλάδος της χώρας – καθώς επίσης όλοι οι υπόλοιποι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου