Χθες η Εκκλησία μας γιόρτασε τον άγιο Νεκτάριο Επίσκοπο Πενταπόλεως και σήμερα γιορτάζει τον άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη. Και οι δύο αποτελούν μεγάλους, αν όχι τους κορυφαίους, αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας που έζησαν τον 19ο και 20ό αιώνα.
Χωρίς να έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά στον βίο και την πολιτεία τους και οι δύο έλκουν την καταγωγή τους από τον έξω ελληνισμό, δηλαδή από περιοχές εκτός του ελεύθερου ελληνικού κράτους που προέκυψε από την ελληνική επανάσταση του 1821.
Ο άγιος Αρσένιος (1840-1924) γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας, ενώ ο άγιος Νεκτάριος (1846-1920) στην Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης.
Ο άγιος Νεκτάριος μετά την Σηλυβρία έζησε στην Κωνσταντινούπολη, στην τουρκοκρατούμενη Χίο, όπου και εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος και ιερέας, και στην συνέχεια στην Αθήνα στην οποία τέλειωσε την μέση εκπαίδευση και έλαβε το πτυχίο της Θεολογίας με άριστα. Ακολούθως πήγε στην Αίγυπτο, όπου έλαβε το τρίτο βαθμό της Ιεροσύνης, και όπως είναι γνωστό συκοφαντήθηκε, διώχτηκε και εξορίστηκε.
Η Αθήνα τον υποδέχτηκε για μια ακόμη φορά, προσφέροντάς του θλίψεις αρχικά και στη συνέχεια αναγνώριση, για να συκοφαντηθεί ξανά στο τέλος της ζωής του όταν βρισκόταν στην Αίγινα όπου είχε ιδρύσει εκεί την Ιερά Μονής Αγίας Τριάδος.
Ο Επίσκοπος Πενταπόλεως Νεκτάριος μοιάζει σαν να μας «αυτοσυστήθηκε» μόνος του ως άγιος ή και να μας «επέβαλε» την αγιότητά του! Αλλά αυτό θα το δούμε στην συνέχεια και το κυριότερο, ποιος πραγματικά επέβαλε την αναγνώριση της αγιότητας του μεγάλου αυτού Ιεράρχη!
Αντιθέτως, την αγιότητα του Ιερομονάχου Αρσενίου μας την σύστησε ένας άγιος των ημερών μας. Πρόκειται για τον όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη (1924-1994) ο οποίος γεννήθηκε και αυτός στα Φάρασα της Καππαδοκίας και μάλιστα βαφτίστηκε από τα χέρια του αγίου Αρσενίου ο οποίος του έδωσε και το δικό του όνομα, βαφτίζοντας τον ως Αρσένιο. Όπως είπε και προείδε ήθελε να αφήσει κάποιον καλόγερο στο πόδι του! Στην θέση του! Και πράγματι έτσι έγινε!
Όλα τα περί του βίου του αγίου Αρσενίου τα μάθαμε από τον άγιο Παΐσιο και το βιβλίο που εξέδωσε μετά από έρευνα μεταξύ των συμπατριωτών του.
Ο άγιος Αρσένιος έζησε ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής του, προσφέροντας τους τόσο πνευματική όσο και ευρύτερη προστασία, (και μάλιστα… στρατιωτική!), μέχρι τον ερχομό του στην Ελλάδα μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας η οποία ήταν ως συνέπεια της Μικρασιατικής τραγωδίας.
Εδώ έζησε μόνον 40 μέρες, πράγμα που είχε προαναγγείλει στους συμπατριώτες του όπως και τον ξεριζωμό τους και την «μεταφύτευσή» τους στην Ελλάδα.
Κοιμήθηκε σαν σήμερα στην Κέρκυρα το 1924.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου