Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Μπορεί σήμερα η πανδημία να αποτελεί εύλογα το νούμερο ένα πρόβλημα των Ελλήνων, ειδικά μετά την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης να τη διαχειρισθεί, με αποτέλεσμα χιλιάδες άδικους θανάτους, αλλά η ακρίβεια θα κυριαρχήσει πολύ σύντομα – αφού προβλέπεται ένας άγριος πληθωρισμός, με την κυριολεκτική έννοια της λέξης, ο οποίος θα έχει πολύ περισσότερα θύματα εάν δεν ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα.    

. Βασίλης Βιλιάρδος

Ανάλυση

Η ανησυχία νούμερο ένα των Ελλήνων είναι σήμερα η πανδημία – εύλογα, αφού παρά το ότι έχει εμβολιασθεί το 73% περίπου των ενηλίκων, το τελευταίο 15ήμερο καταγράφηκαν 1.169 θάνατοι, έναντι 1.110 ολόκληρου του Οκτωβρίου. Πόσο μάλλον όταν οι ρυθμοί απωλειών καθιστούν την Ελλάδα πρώτη μεταξύ των χωρών του δυτικού κόσμου σε αναλογία πληθυσμού, από τις 23.11.21, με την τάση έντονα ανοδική – σύμφωνα με τον πίνακα (πηγή) καθηγητή του πανεπιστημίου Θράκης.

Ακόμη χειρότερα, ο ρυθμός αύξησης των θανάτων του τελευταίου 15ημέρου είναι σχεδόν διπλάσιος από την επόμενη χώρα της λίστας, από την Αυστρία – ενώ ο συγκεκριμένος καθηγητής, για να δείξει με παραστατικό τρόπο την ταχύτητα με την οποία τρέχει κάθε χώρα προς το γκρεμό, παρουσίασε τις τιμές ως χιλιόμετρα ανά ώρα στον παρακάτω πίνακα. Όπως φαίνεται λοιπόν, οι θάνατοι στην Ελλάδα «τρέχουν» με διπλάσιο ρυθμό από ότι στις Η.Π.Α. – γεγονός που σημαίνει πως η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δώσει απαντήσεις, σχετικά με τις αιτίες.

Βέβαια, όλοι συνειδητοποιούμε πως το πρόβλημα ευρίσκεται στο σύστημα Υγείας της χώρας μας που έχει καταστραφεί από τα μνημόνια – όπως άλλωστε η ελληνική οικονομία γενικότερα. Εν τούτοις, αδυνατούμε να καταλάβουμε γιατί, ενώ η κυβέρνηση σπατάλησε 43,3 δις € μέσα σε δύο μόλις χρόνια, με δανεικά δυστυχώς, δεν κατασκεύασε τουλάχιστον τις απαιτούμενες ΜΕΘ – ενώ δεν διέθεσε σχεδόν τίποτα για τη βελτίωση του κατεστραμμένου συστήματος υγείας.

Φυσικά δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα, αφού έδιωξε επί πλέον 7.000 νοσηλευτές, σε μία εποχή που αφενός μεν υπάρχουν ελλείψεις νοσοκομειακού προσωπικού, αφετέρου τα κρούσματα αυξάνονται κατακόρυφα – ενώ δεν έχουμε ακούσει να έχει συμβεί κάτι ανάλογο στα υπόλοιπα κράτη. Εκτός αυτού, δεν έχει επιβάλλει ακόμη το αυτονόητο: μέτρα και σε εμβολιασμένους, αφού κολλούν και μεταδίδουν, όπως είναι η μάσκα, η τήρηση αποστάσεων, η αποφυγή συνωστισμού, ιδίως σε κλειστούς χώρους, τα εβδομαδιαία τεστ  κοκ. – με προφανή αιτία όχι την προστασία των Πολιτών, αλλά την τιμωρία εκείνων που για οποιουσδήποτε λόγους, κυρίως εξαιτίας των φόβων για την υγεία τους, δεν έχουν ακόμη εμβολιασθεί και στους οποίους επιβάλλονται αυστηρά μέτρα.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις των σχολείων δεν έχει καν περιορισθεί – ενώ στα μέσα μαζικής μεταφοράς παραμένει ο συνωστισμός, χωρίς να έχει ληφθεί απολύτως κανένα μέτρο. Προφανώς όχι λόγω του ότι δεν κολλάει ο ιός εκεί – όπως είχε δυστυχώς ισχυρισθεί ο πρωθυπουργός στη Βουλή, λέγοντας πως έχει στη διάθεση του ανάλογες μελέτες!

Από την άλλη πλευρά, η καθημερινή τρομοκρατία μέσω ορισμένων ΜΜΕ που έχουν στηριχθεί για προπαγανδιστικούς λόγους πλουσιοπάροχα από την κυβέρνηση, με ένα ποσόν που υπερβαίνει τα 80 εκ. €, συνεχίζεται – με την εμφάνιση δεκάδων «ειδικών» που οι αντικρουόμενες απόψεις τους αυξάνουν τους φόβους των Πολιτών. Πόσο μάλλον όταν η ουσιαστική και αντικειμενική ενημέρωση, με σοβαρές και λεπτομερείς στατιστικές, είναι σπάνια εάν όχι ανύπαρκτη – με αποτέλεσμα να διακινούνται δεκάδες υποθετικά σενάρια σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, καθώς επίσης απαράδεκτες θεωρίες συνωμοσίας.

Φυσικά δε όλα αυτά θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην Οικονομία, η οποία βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης – αν και, παρά το ότι σπαταλήθηκαν 43,3 δις € με δανεικά, το ΑΕΠ της χώρας μας το 2021 θα παραμείνει χαμηλότερο κατά 5,65 δις € σχετικά με το 2019, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης. Ενώ λοιπόν η υπερχρεωμένη Ελλάδα δαπάνησε ένα ποσόν ύψους 17,5% του ΑΕΠ της (έναντι 3,8% μέσου όρου της ΕΕ, γράφημα) αυξάνοντας το έλλειμμα και το χρέος της, περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ, το ΑΕΠ της θα παραμείνει κάτω από αυτό του 2019 – τεκμηριώνοντας δυστυχώς την ολοκληρωτική αποτυχία της κυβέρνησης.

Συνεχίζοντας, το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα των Ελλήνων είναι η ακρίβεια – όπου οι τιμές κυριολεκτικά καλπάζουν. Για παράδειγμα, τα φυτικά λιπαρά έχουν αυξηθεί κατά 400% από πέρυσι, τα δημητριακά μεταξύ 50% και 60%, τα υλικά συσκευασίας κατά 50%, η ζάχαρη περί το 18%, το κακάο 15%, τα ενοίκια ανάλογα και το ηλεκτρικό ρεύμα πάνω από 120% – σημειώνοντας πως οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν υψηλότερες από τα 240 €, όταν το κόστος παραγωγής από λιγνίτη μόλις 120 €, με αποτέλεσμα να αγοράζει η Γερμανία στα 150 € μέσω συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης!

Όπως είχαμε αναφέρει, πρόκειται κυρίως για τον πανάκριβο λογαριασμό της απολιγνιτοποίησης, για τον οποίο ποτέ δεν ενημερώθηκαν οι Πολίτες – ενώ μικρή βιομηχανία που πλήρωνε πέρυσι 19.000 € λογαριασμό ρεύματος, της ήλθε τώρα 47.000 €! Είναι δυνατόν να παραμείνει ανταγωνιστική και να μην κλείσει; Δεν οδηγούνται έτσι οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα ξανά στη χρεοκοπία; Όσον αφορά δε γενικότερα τους παραγωγούς, οι ζωοτροφές έχουν διπλασιασθεί, τα λιπάσματα ακολουθούν μία έντονα ανοδική πορεία και οι πρώτες ύλες επίσης – οπότε θα επιβαρύνουν αργά ή γρήγορα ακόμη περισσότερο τις τιμές (εκτός εάν αποφασισθούν διεθνώς ξανά lockdowns, οπότε το πρόβλημα θα επανέλθει επαυξημένο αργότερα).

Λύσεις φυσικά υπάρχουν, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα και στην ενέργεια, μαζί με τη μείωση του φόρου ειδικής κατανάλωσης. Αν μη τι άλλο, είναι άδικο να εισπράττει το κράτος αυξημένους φόρους ΦΠΑ και ειδικής κατανάλωσης καυσίμων, λόγω της ανόδου των τιμών τους – κάτι που δεν αφορά μόνο τους παραγωγούς αλλά, επίσης, τους καταναλωτές. Για παράδειγμα, όταν η τιμή ενός προϊόντος είναι 10 €, με τον ΦΠΑ στο 24% το δημόσιο εισπράττει 2,40 € – ενώ όταν είναι 15 €, το δημόσιο εισπράττει 3,60 €. Επομένως 1,20 € περισσότερα που θα μπορούσε να αφαιρέσει – χωρίς να μειωθούν τα έσοδα του.

Εν τούτοις, η κυβέρνηση ακολουθεί μία άλλη λογική – χωρίς να συνειδητοποιεί πως έτσι θα προκληθεί πολύ μεγαλύτερος πληθωρισμός. Ειδικότερα, εκτός από τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, την άνοδο της τιμής της ενέργειας (ανάλυση) και την υπερβάλλουσα ρευστότητα, με την οποία έχουν πλημμυρίσει οι κεντρικές τράπεζες και τα κράτη μετά την πανδημία τις αγορές, ο βασικότερος συντελεστής πρόκλησης πληθωρισμού είναι το σπιράλ «μισθών-τιμών-μισθών» – στο οποίο έχουμε ήδη αναφερθεί, προβλέποντας τι θα συμβεί (ανάλυση).

Ήδη στις Η.Π.Α. το ανοδικό σπιράλ έχει ξεκινήσει – με την αύξηση των μισθών των εργαζομένων της εταιρίας Deere, μετά από απαίτηση του εργατικού συνδικάτου. Πιο αναλυτικά, η συμφωνία που εγκρίθηκε περιλαμβάνει ένα bonus επανεκκίνησης 8.500 $, μια άμεση αύξηση 10%, δύο αυξήσεις 5% και δύο μεγάλα bonus έως  το 2026 – ενώ τα συνολικά οφέλη συνταξιοδότησης για έναν μέσο εργαζόμενο θα αυξηθούν κατά 270.000 $. Η πλέον σημαντική δε παράγραφος της συμφωνίας, είναι πως οι μισθοί θα προσαρμόζονται κάθε τρίμηνο με βάση τον πληθωρισμό – θυμίζοντας την αυτόματη τιμαριθμική προσαρμογή (ΑΤΑ) από το παρελθόν στην Ελλάδα.

Δεν θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, ειδικά όταν υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού, παρά την ανεργία; Εύλογα δεν θα ζητήσουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα την ανάκτηση τουλάχιστον μέρους της απώλειας της αγοραστικής δύναμης των μισθών τους; Πώς θα επιβιώσουν διαφορετικά, όταν ήδη τα 1.000 € μισθού έχουν μειωθεί κάτω από τα 800 €; Δεν πρόκειται επί πλέον για μία κρυφή φορολόγηση τους εκ μέρους της κυβέρνησης, όπως αναλύσαμε παραπάνω; Θα συνεχίσουν να ανέχονται τα πάντα οι Έλληνες με σκυφτό το κεφάλι, προερχόμενοι από μία θηριώδη ονομαστική μείωση των μισθών τους (εσωτερική υποτίμηση) μέσω των μνημονίων, άνω του 30%;

Μπορεί λοιπόν σήμερα η πανδημία να αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα των Ελλήνων, αλλά η ακρίβεια θα κυριαρχήσει πολύ σύντομα – αφού προβλέπεται ένας άγριος πληθωρισμός, με την κυριολεκτική έννοια της λέξης, ο οποίος θα έχει πολύ περισσότερα θύματα, εάν δεν ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα.


Πανδημία και Ακρίβεια – The Analyst

Δεν υπάρχουν σχόλια: