Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Στη μέση της Αβύσσου

Συνέχεια από: Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΧΕΙ ΕΙΣΕΛΘΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΕΝΟΥ ΠΟΥ ΑΛΛΟΙΩΝΕΙ ΤΗ ΓΝΩΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ, ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΑΠΟΚΟΣΜΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

                       

Απόδοση στα ελληνικά – επιμέλεια – σημειώσεις: Χρυσούλα Μπουκουβάλα


Ανακατανομή του όζοντος

Οι συγκεντρώσεις του όζοντος έχουν επίσης ισχυρή επίδραση στις βιοσφαιρικές διεργασίες της Γης. Η φωτοδιάσπαση του όζοντος ρυθμίζει τις οξειδωτικές δραστηριότητες εντός της τροπόσφαιρας.

Είναι πλέον σαφές, ότι η μείωση της συνολικής περιεκτικότητας της ατμόσφαιράς μας σε όζον προκαλείται και από τεχνογενή ρύπανση (βιομηχανική, ανθρώπινα σχεδιασμένη) και ότι η συνολική περιεκτικότητα σε όζον έχει σοβαρές επιπτώσεις στις διαδικασίες διανομής ενέργειας στο ατμοσφαιρικό περίβλημα αερίου-πλάσματος της Γης [54].


* Σημείωση ιστολογίου «Απεροπία»: Το όζον έχει ανακάμψει αρκετά από τότε.


Η ανομοιομορφία στις συγκεντρώσεις του όζοντος της Γης θα προκαλέσει απότομη αύξηση στις διαβαθμίσεις της θερμοκρασίας, που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν στην αύξηση της ταχύτητας κίνησης των αερίων μαζών και σε ανωμαλίες των μοτίβων κυκλοφορίας της υγρασίας [46, 59].

Οι βαθμιαίες μεταβολές της θερμοκρασίας και οι αλλοιώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη θα δημιουργήσουν νέες θερμοδυναμικές συνθήκες σε ολόκληρες περιοχές.

Σχετική μελέτη [53] υποστηρίζει αυτό το συμπέρασμα, και θεωρεί εξαιρετικά πιθανή την απότομη ψύξη της ευρωπαϊκής και της βορειοαμερικανικής ηπείρου.

Λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των διεργασιών που επιφέρουν οι παραπάνω κοσμολογικοί και ανθρωπογενείς πλανητο-φυσικοί μετασχηματισμοί στις μεταβολές των καιρικών και των κλιματικών μας συστημάτων, θεωρούμε ότι είναι λογικό να χωρίσουμε τις επιπτώσεις που επηρεάζουν το περιβάλλον της Γης σε προφανείς και σε αφανείς.

Προφανείς επιπτώσεις

Η δυναμική άνοδος σημαντικών καταστροφών δείχνει μια μείζονα αύξηση μετά το 1973. Γενικότερα, ο αριθμός των καταστροφών ανάμεσα στο 1970 και στο 2019 πενταπλασιάστηκε, όπως δείχνει και ο παρακάτω πίνακας:

Παγκόσμιες καταστροφές ανάλογα με το είδος τους, 1970 – 2019. Περιλαμβάνονται: ηφαιστειακές εκρήξεις, πυρκαγιές, κατολισθήσεις, σεισμοί, ακραίες θερμοκρασίες, ξηρασία, ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες. Πηγή: EMDAT, OFDA/CRED International Disaster Database, Kαθολικό πανεπιστήμιο της Λουβαίν, Βρυξέλλες, Βέλγιο, 2020.

Πρέπει λοιπόν να δοθεί ιδιαίτερη βάση στον αυξανόμενο αριθμό, στην ποικιλομορφία, αλλά και στις οικονομικές συνέπειες των καταστροφών.

Οικονομικές συνέπειες σε δισεκατομμύρια δολάρια ανά τύπο φυσικής καταστροφής από το 1900 έως το 2018. Πηγή: EMDAT, 2020.

Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η αυξανόμενη πολυπλοκότητα των κλιματικών και των καιρικών προτύπων σηματοδοτεί έναν μετασχηματισμό που τείνει προς μια νέα κατάσταση, και όπως θα έλεγε και ο αείμνηστος Νικολάι Κοντράτιεφ, τα δεδομένα δείχνουν ότι κινούμαστε προς την κατεύθυνση του κλιματικού χάους.

Στην πραγματικότητα, αυτή η μεταβατική κατάσταση του κλιματικού μας μηχανισμού, θέτει νέες προϋποθέσεις σε όλη τη γήινη βιόσφαιρα, που περιλαμβάνει και το ανθρώπινο είδος.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν αναφορές από την Ανταρκτική που δείχνουν μια δραματική αντίδραση της βλάστησης στις πρόσφατες κλιματικές αλλαγές. Το 1964 αναπτύχθηκαν 700 φυτικά είδη, ενώ το 1990 αναπτύχθηκαν 17.500. [61].

Αυτή η αύξηση της φυτικής κάλυψης παρέχει στοιχεία για την αντίδραση της βιόσφαιρας στη συνεχιζόμενη διαδικασία κλιματικής αναδιοργάνωσης. Επιπροσθέτως, έχει αλλάξει το συνολικό μοτίβο της παραγωγής και της κίνησης των κυκλώνων.

Η άνοδος της στάθμης των ωκεανών που προκαλείται από την απόρριψη πάγου από τις πολικές περιοχές θα οδηγήσει σε απότομες αλλαγές των ακτογραμμών, σε ανακατανομή του ποσοστού ξηράς/θάλασσας και στην ενεργοποίηση σημαντικών γεωδυναμικών διεργασιών.

Αφανείς επιπτώσεις

Οι αφανείς επιπτώσεις είναι εκείνες οι διεργασίες που βρίσκονται κάτω από το όριο της συνήθους ανθρώπινης αντίληψης και διαφεύγουν της προσοχής μας.

Ωστόσο, οι καταγραφές μέσω οργάνων παρατήρησης, ακόμη και οι άμεσες παρατηρήσεις αυτών των φαινομένων που συμβαίνουν σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της Γης, παρέχουν στοιχεία ότι λαμβάνει χώρα ένας τεράστιος μετασχηματισμός του γήινου περιβάλλοντος.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι η ανθρωπογενής παραγωγή και χρήση ενέργειας αυξήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, φτάνοντας τις συντηρητικές τιμές παραγωγής ενέργειας του ίδιου του πλανήτη μας από σεισμούς, γεωμαγνητικές καταιγίδες και εκπομπές θερμότητας [54].

Περισσότερο από το 30% των διαταραχών της μέσης μαγνητόσφαιρας προκαλείται από την παραγωγή, τη μετάδοση και την κατανάλωση ενέργειας από τον άνθρωπο.


* Σημείωση ιστολογίου «Απεροπία»: Η παγκόσμια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας το 2020 έπεσε στα 556,63 Exajoules (1018 joules). Η επίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη ζήτηση καυσίμων για μεταφορές και η πτώση της γενικής οικονομικής δραστηριότητας, μείωσαν τα επίπεδα της κατανάλωσης ενέργειας σε εκείνα του 2016. Aυτό εξηγεί, και έναν από τους στόχους για τους οποίους επινοήθηκε, μεταξύ άλλων, η ψευτο-πανδημία: για να μειωθεί και η κατανάλωση ενέργειας.


Οι ζώνες ακτινοβολίας Βαν Άλεν έχουν χαμηλώσει απότομα πάνω από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, από 300 χλμ. που ήταν, στα 10 χλμ. και αυτό αποδίδεται στη μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας από τις Μεγάλες Λίμνες του Καναδά προς το νότο κατά μήκος ενός μαγνητικού μεσημβρινού, αλλά και στη χρήση της συχνότητας συντονισμού της ιονόσφαιρας (60 Hz) για την κατανάλωση ενέργειας [63].

Υπάρχει επίσης μια καταγεγραμμένη συνάφεια μεταξύ της μαγνητικής ανωμαλίας της Βραζιλίας και του συστήματος παραγωγής ενέργειας «Hydro-Quebec» του Καναδά.

H τεράστια έκταση στο νότιο Ατλαντικό που περιλαμβάνει πλέον σχεδόν όλη τη Νότιο Αμερική και μεγάλο μέρος της Αφρικής, έχει δραματικά μειωμένο μαγνητικό πεδίο. Οι τιμές είναι σε νανοτέσλα.

Τα στιγμιαία φωτεινά φαινόμενα (TLEs)

Επιπλέον, η αύξηση της συχνότητας και του εύρους των στιγμιαίων φωτεινών συμβάντων (Transient Luminous Events ή ΤLEs) στην ατμόσφαιρα και το γεω-διάστημα, μας αναγκάζει να αφυπνιστούμε και να τα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας [64, 65, 66].


* Σημείωση ιστολογίου «Απεροπία»: Μέχρι πρόσφατα, λόγω της πολύ μικρής τους διάρκειας (χιλιοστά του δευτερολέπτου) γίνονταν αντιληπτά από ελάχιστους, αλλά επειδή δεν υπήρχε τρόπος να φωτογραφηθούν, απορρίπτονταν ως μυθοπλασίες, και η ύπαρξή τους δεν μπορούσε να ερμηνευτεί με βάση τη γνωστή φυσική. Την τελευταία όμως εικοσαετία έχουν πολλαπλασιαστεί ανησυχητικά, και μάλιστα παρατηρούνται πλέον και στην Ελλάδα.

Τα στιγμιαία φωτεινά συμβάντα ταξινομούνται στα εξής είδη:
• Red Sprites (Κόκκινα Ξωτικά ή Δαιμόνια),
• Elves (Έλβ),
• Trolls (Τρολ),
• Gnomes (Καλικάντζαροι),
• Blue Jets (Μπλε Πίδακες),
• Gigantic Jets (Γιγαντιαίοι Πίδακες), κ.ά.

Red Sprites (Κόκκινα Ξωτικά) — Εκρήξεις ηλεκτρικής ενέργειας της μεσόσφαιρας που ξεσπούν πάνω από πολύ φορτισμένα καταιγιδοφόρα σύννεφα (cumulonimbus) σε υψόμετρο από 40 περίπου έως 80 χιλιόμετρα, και διαρκούν χιλιοστά του δευτερολέπτου. Συνήθως εμφανίζονται σε σμήνη.

Αν και τα Κόκκινα Ξωτικά παρατηρούνται κυρίως σε σκοτεινό ουρανό, μακράν των πόλεων, ωστόσο, είναι τόσο φωτεινά, ώστε κάποιοι τα βλέπουν και στο φως της ημέρας. Πυροδοτούνται από τις εκκενώσεις θετικών κεραυνών μεταξύ ενός υποκείμενου καταιγιδοφόρου νέφους και του εδάφους.

Κόκκινα ξωτικά. Copyright © εικόνας: Paul M. Smith.

Elves (Έλβ) — Είναι το ακρωνύμιο των Emissions of Light and Very Low frequency perturbations due to Electromagnetic pulse Sources, που σημαίνει Εκπομπές Φωτός και Διαταραχές πολύ χαμηλής συχνότητας που οφείλονται σε Ηλεκτρομαγνητικές Πηγές. Οι Έλβ έχουν σχήμα δισκοειδούς άλω τεράστιας έκτασης, βρίσκονται στην ανώτερη μεσόσφαιρα και είναι εξαιρετικά βραχύβιες.

Trolls (Τρολ) — Είναι κόκκινες κηλίδες που αναδύονται κοντά σε κορυφές σύννεφων μετά την αναλαμπή ενός εξαιρετικά ισχυρού Sprite. Όπως τα Sprites, οι Τrolls είναι επίσης ακρωνύμιο του Transient Red Optical Luminous Lineament.

Blue Jets (Μπλε Πίδακες) —Ένας Μπλε Πίδακας είναι ένα αμυδρό μπλε φως που υψώνεται σαν μια γρήγορη ρουφηξιά καπνού πάνω από έντονες χαλαζοθύελλες. Είναι αρκετά σπάνιοι και συνήθως φαίνονται μόνο από αεροπλάνα.

Gnomes (Καλικάντζαροι) — Τα πιο μικροσκοπικά και γρήγορα φλας είναι οι Καλικάντζαροι, μικρές λευκές αιχμές φωτός που αναβοσβήνουν για ένα μικροδευτερόλεπτο από την κορυφή ενός μεγάλου κεραυνού.

Αποτύπωση των νέων ατμοσφαιρικών φαινομένων που παρατηρούνται πλέον και στην Ελλάδα.


Η διαδικασία δημιουργίας και η ύπαρξη τέτοιων σχηματισμών που εξαπλώνονται σε όλη τη Γη, αντιπροσωπεύει ένα αξιοσημείωτο φυσικό φαινόμενο.

Το πιο ασυνήθιστο με αυτά τα στιγμιαία φωτεινά συμβάντα είναι ότι συνοδεύονται από χαρακτηριστικά που δεν μπορούν να εξηγηθούν με βάση την υπάρχουσα φυσική γνώση.

Εξωγήινοι ή άγγελοι; Oύτε το ένα, ούτε το άλλο. Sprites στον ουρανό της Ισπανίας, 27.11.2018, όρος Pic du Midi, Πυρηναία. Copyright © εικόνας: Εργαστήριο Αεροδυναμικής της Τουλούζης.

Έτσι, χαρακτηριστικά έντονων ηλεκτρομαγνητικών διεργασιών εντοπίζονται στον χώρο μέσα και κοντά σε αυτά τα φυσικά αυτόφωτα αντικείμενα.

Αυτά τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν:

• Έντονες ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές που κυμαίνονται από τη μικρομετρική ζώνη κύματος, έως τα μήκη κύματος της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου.

• Αλλαγές του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, όπως ηλεκτρικές βλάβες, μαγνήτιση πετρωμάτων και αντικειμένων τεχνολογίας.

• Καταστροφικές ηλεκτρικές εκκενώσεις.

• Βαρυτικά φαινόμενα, όπως η μαγνητική αιώρηση.

Όλες οι ιδιότητες αυτής της κατηγορίας φαινομένων απαιτούν την ανάπτυξη νέων κλάδων της σύγχρονης φυσικής, και ιδιαίτερα τη δημιουργία ενός μη-ομοιογενούς μοντέλου φυσικής του κενού [67].

Η πρόοδος των επιστημών προς αυτή την κατεύθυνση θα μας επέτρεπε να αποκαλύψουμε την αληθινή φύση αυτών των γεγονότων, τα οποία δρουν με αφανή τρόπο, στο γεωλογικό, γεωφυσικό και βιοσφαιρικό μας περιβάλλον, αλλά και στην ανθρώπινη ζωή [68].

Εκπληκτική φωτογραφία Κόκκινων Ξωτικών με όψη μέδουσας. Αυτή η εικόνα χρειάστηκε συνεχείς λήψεις 4.5 ωρών για να καταγραφεί από τον φωτογραφικό φακό. Copyright © εικόνας: Stephen Hummel, ειδικός φωτογράφος του πανεπιστημίου του Τέξας, Αστρονομικό Παρατηρητήριο McDonald, Ώστιν, 02.07.2020.

Επομένως, πρέπει πρώτα να λάβουμε υπόψη όλες τις διεργασίες και τις καταστάσεις του γεωλογικού-γεωφυσικού μας περιβάλλοντος που αναπτύχθηκαν πρόσφατα και που εκδηλώνονται, ως επί το πλείστον, ως ιδιότητες του ηλεκτρομαγνητικού σκελετού της Γης, αλλά έχουν μεγάλη δυσκολία στην καταγραφή και στην παρατήρησή τους.

Υπάρχει μια επιτακτική ανάγκη για την έναρξη μιας επιστημονικής μελέτης που θα σκιαγραφούσε τα προβλήματα που σχετίζονται με τις τρέχουσες διαδικασίες του μετασχηματισμού της Γης και τις επιπτώσεις που θα έχουν στην παγκόσμια δημογραφική δυναμική [70].

Στη μέση της Αβύσσου – Aperopia

Δεν υπάρχουν σχόλια: