Θλιβερό συμπέρασμα
Ας παρακάμψουμε το ευτράπελο που προκάλεσε θυμηδία σε όλη τη χώρα. Κι ας δεχθούμε ότι ο πρωθυπουργός μπέρδεψε τα λόγια του όταν είπε ότι στόχος είναι να υπάρχει ένας εργαζόμενος σε κάθε οικογένεια.
Αυτό δεν υπάρχει στην επίσημη ομιλία που δόθηκε στη δημοσιότητα (απαλείφθηκε;), αλλά δεν πειράζει. Μακάρι τέτοιου είδους να ήταν οι λαθροχειρίες της κυβερνήσεως, οι πονηριές και οι απίθανες επινοήσεις της... Ομως ακούγοντας τον κ. Παπανδρέου να μιλάει για την κατάσταση της χώρας και τις... επιτυχίες της κυβερνήσεως ψάχνεις αυθορμήτως και χωρίς καθυστέρηση για ψυχίατρο. Για να δεις αν έχεις επαφή με την πραγματικότητα ή συμβαίνει κάτι άλλο που υπερβαίνει τη λογική και τη στοιχειώδη αντίληψη για τα πράγματα... Στη Θεσσαλονίκη, λοιπόν, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε με πάθος μια κεντρική επιλογή (Μνημόνιο) που αποδείχθηκε εγκληματική, και μια κυβέρνηση, την δική του, που ήταν εντελώς απροετοίμαστη, πολιτεύθηκε ερασιτεχνικά και είναι ανίκανη να εφαρμόσει ώς και την πολιτική που κρίνει ότι είναι σωτήρια για τη χώρα... Υπερβολές κακόπιστης κριτικής τα παραπάνω; Δυστυχώς, όχι. Προ ημερών, ο ΣΕΒ έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση της εταιρείας McKinsey για την ελληνική οικονομία. Εκεί αναφέρεται επί λέξει ότι «κανένα υπουργείο δεν είχε να επιδείξει αναπτυξιακό σχέδιο σε ορίζοντα τριετίας ή πενταετίας». Για το μείζον, δηλαδή, για την μόνη γέφυρα προς τη σωτηρία, που είναι η ανάπτυξη, δεν υπάρχει τίποτε σοβαρό και συγκροτημένο... Το ίδιο και με την φοροδιαφυγή: πέρασαν δύο χρόνια, και ο πρωθυπουργός ακόμη εξαγγέλλει σχέδια για την πάταξη της φοροδιαφυγής! Ενώ, προς άγραν εντυπώσεων, δίνονται στη δημοσιότητα κατάλογοι με πτωχευμένους μεγαλοφειλέτες! Ερασιτεχνισμοί και πομφόλυγες μαζί... «Το θλιβερό συμπέρασμα -γράφει ο Σταύρος Λυγερός στην «Καθημερινή»- είναι ότι με λάθος συνταγή και κακό μάγειρα είναι δύσκολο να προκύψει διέξοδος»... Ισως γι' αυτό οι πάτρωνες της ολέθριας συνταγής, διαπιστώνοντας το αδιέξοδο, μιλούν δυνατά για χρεωκοπία της Ελλάδος και έξοδο από την Ευρωζώνη...
Πηγή: Ελευθεροτυπία
«ΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ και η τρόικα συνεχίσουν να είναι τόσο επιθετικοί απέναντι στην Ελλάδα,θα την εξωθήσουν σε χρεοκοπία».
Αυτό δηλώνει προς «Το Βήμα» ο καθηγητής του Κολούμπια της Νέας Υόρκης κ. Τζέφρι Σακς, σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Γ.Παπανδρέου και ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Κι Μουν. Ο διάσημος οικονομολόγος υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα πρέπει να τραβήξει μια γραμμή και να πει ότι υπάρχουν όρια,δεν μπορούμε να καταστρέψουμε τη χώρα μας».
«ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΒΑΪΜΑΡΗΣ»
Ο Τζέφρι Σακς κρούει των κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο εφαρμογής (αυτο)καταστροφικών μέτρων υπό την πίεση της τρόικας. Φέρνει ως παράδειγμα τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης (1919-1933), όταν η πίεση των νικητών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου προς τη Γερμανία για πολεμικές επανορθώσεις οδήγησε σε ασφυκτική λιτότητα, εκρηκτική ανεργία και ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, συνθήκες που ευνόησαν την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.
«Δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να προχωρά με απαιτήσεις που είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν. Υπάρχουν όρια. Αυτό δεν είναι δικαιολογία για να μη δράσει η Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να δράσει, προφανώς πρέπει να λάβει κάποια μέτρα, να εφαρμόσει αυτά που υποσχέθηκε, αλλά δεν μπορούν να της ζητούν το αδύνατο. Αλλά η Ελλάδα δεν πρέπει να προσπαθήσει να αποδείξει στους εταίρους της ότι αυτό που της ζητούν είναι αδύνατο επιχειρώντας να εφαρμόσει φοβερά πράγματα που θα οδηγήσουν σε έκρηξη. Υπάρχει μια αναλογία που δεν αρέσει σε κανέναν. Και την επικαλούμαι με κάποια ταραχή. Αλλά υπάρχει σε αυτήν ένα μάθημα.
Οταν η Γερμανία βρισκόταν στη μεγάλη ύφεση και αντιμετώπιζε τα αιτήματα για πολεμικές επανορθώσεις, ο καγκελάριος Μπρούνινγκ ήθελε να αποδείξει στους πιστωτές πόσο καταστρεπτικές ήταν οι συμβουλές τους, δείχνοντάς τους πόσο φοβερή μπορεί να γίνει η λιτότητα.
Εφάρμοσε ένα τόσο βαρύ πρόγραμμα λιτότητας που κλόνισε την ίδια τη Δημοκρατία με καταστρεπτικές συνέπειες. Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να σηκώσει τα χέρια ψηλά και να πει “δεν μας καταλαβαίνουν, ας κάνουμε ό,τι μας λένε και θα δουν τα αποτελέσματα”. Είναι υπερβολικά επικίνδυνο. Η Ελλάδα πρέπει να πει “Οχι. Ως εδώ και μη παρέκει. Αν μας πιέσετε περισσότερο θα οδηγηθούμε σε χρεοκοπία και δεν θα ωφελήσει κανέναν”.
Αν η Ελλάδα απλώς σήκωνε τα χέρια ψηλά και έλεγε “χρεοκοπούμε” το κόστος κατά τη γνώμη μου θα ήταν καταστρεπτικό. Πρέπει να τραβήξει μια γραμμή και να πει ότι “υπάρχουν όρια, γιατί δεν μπορούμε να καταστρέψουμε τη χώρα μας”».
Πηγή: Το Βήμα
Ντάνι Ρόντρικ: “Η λιτότητα οδηγεί την Ελλάδα στην έξοδο από το ευρώ”
"...οι Γερμανοί, όπως και άλλοι λαοί της Βόρειας Ευρώπης, αρέσκονται να λένε: Αφήστε τους Έλληνες και τους άλλους να υποφέρουν, έτσι θα πάρουν το μάθημά τους! Αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι καθώς το κόστος της λιτότητας αυξάνεται, χώρες όπως η Ελλάδα θα εξωθηθούν στο τέλος εκτός ευρωζώνης".
Ο 54χρονος τούρκος οικονομολόγος Ντάνι Ρόντρικ είναι καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στη Σχολή Διακυβέρνησης John F. Kennedy του πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Θεωρείται από τους κορυφαίους οικονομολόγους στον κόσμο σε θέματα διεθνούς οικονομίας, ανάπτυξης και πολιτικής οικονομίας.
Πηγή: Μακεδονία
Σχόλιο: Δεν είναι και τόσο μεγάλες οι αντιθέσεις. Το αδιανόητο τίποτα του Ράμφου, δηλ. το τίποτα της παραδόσεώς μας, της νοοτροπίας μας, της υπάρξεώς μας, της ιστορίας μας, της πίστεώς μας, επιτρέπει ακόμη στον Παπανδρέου να μιλά στον Ελληνικό λαό κάνοντας το άσπρο μαύρο ανερυθρίαστα. Διότι είναι βέβαιος ότι μιλά σε ανύπαρκτους πολίτες.
Εκτός και αν ο Ράμφος θέλει να εγκαταλείψει το πλοίο που βυθίζεται και το οποίο υπηρέτησε τόσα χρόνια, για να σώσει την φήμη του. Τι στο καλό! Για μια ιστορία ζούμε!
Αμέθυστος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου