Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Ο Χρήστος Γιανναράς στην εκπομπή NETWEEK της ΝΕΤ και την Έλλη Στάη


Παρακολουθήστε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Χρήστος Γιανναράς στην εκπομπή NETWEEK της ΝΕΤ τον Ιανουάριο του 2012 με την Έλλη Στάη όπου μεταξύ άλλων μίλησε για την Ελληνική ιδιαιτερότητα, την κρίση του μετα-νεωτερικού "παραδείγματος", τους νέους, την παρεχόμενη παδεία ως πληροφόρηση σε αντιδιαστολή με την μόρφωση ως κριτική ικανότητα, το σέβας του ιερού που λειτουργεί ως άξονας αναφοράς της ευθύνης, το ουσιώδες (είναι να υπηρετείς αυτό που σε συνεπαίρνει), τον έρωτα, την αμοιβαιότητα, το κάλλος και την πίστη ως εμπιστοσύνη και σχέση με τον Θεό.

4 σχόλια:

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Έχει ανασκευάση και αποκηρύξη ο Γιανναράς τις βλασφημίες του,Αμέθυστε,ή επιμένει 'στις κακοδοξίες του;Δύναται να ερωτηθή κάτι τέτοιο 'σε αυτή την καμπή της σταδιοδρομίας του;

amethystos είπε...

Γειά σου φίλε Αρχαίε, δεν έχει ανασκευάσει και είναι αδύνατον να ανασκευάσει. Οι Φιλοσοφίες οι οποίες προέρχονται από διαβάσματα κατασκευάζουν νοοτροπία, έναν τρόπο λειτουργίας του νού ο οποίος παγειώνεται και είναι αδύνατον να αποκρυσταλλωθεί. Γι'αυτό και οι άνθρωποι αυτοί δεν βοηθούν στην δημιουργία σκέψης δυνατότητος αναλυτικής έρευνας, αλλά οι οπαδοί τους κατασκευάσουν με τη σειρά τους νοοτροπία.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Θεολογώντας,αδελφέ Αμέθυστε,έχουμε να κάνουμε με την επιστήμη των επιστημών και την τέχνη των τεχνών.Δ ε ν πρόκειται,απλούστατα,ο ύ τ ε περί Μαθηματικών,Μακροοικονομικής,Μικροοικονομικής ή Φυσικοχημείας ο ύ τ ε,από την αντίπερα,εάν το 'θέλης,όχθη του ποταμού ή (και) ωκεανού,με τα Αρχαία Ελληνικά,τα Λατινικά ή τα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.Δε 'μπορούμε,είναι φύσει κ α ι θέσει αδύνατο να είμεθα,να καταλήγουμε και να μένουμε κίβδηλοι και ευήθεις,άπιστοι και άθεοι,σοφιστές και σοφιζόμενοι,ρήτορες και ρητορίσκοι,επιδεικτικοί,πάντως,της μωροσοφίας μας.Ανεπίτρεπτο,απαράδεκτο,απαγορευτικό καθέτως και οριζοντίως από την πλούσια,αδαμάντινη παράδοσή μας.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Αν η θύραθεν και κοσμική γνώση και σοφία και παιδεία ήταν πανάκεια και από μηχανής θεός και οδηγός μας απόλυτος,τότε προς τι η ενσάρκωση του Κυρίου και η Ανάστασή Του;Θα συνέβαινε;