Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

ΕΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΝΤΟΛΟΓΙΑ (7)

Συνέχεια από : Παρασκευή, 23Μαρτίου 2012
Ενολογια-Οντολογία (7)
ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΩΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ, ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΑΝΕΠΤΥΧΘΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΨΙΜΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ.
Του Giovanni Reale!

Για να ολοκληρώσουμε το θέμα μας, πρέπει να αναφερθούμε και στην προσπάθεια μεσολαβήσεως εκ μέρους του Πορφυρίου, όπως απεκαλύφθη καθαρά, προσφάτως, στο κείμενο του, σχολιασμός στον Παρμενίδη, του Πλάτωνος.
Αυτό το σχόλιο υπήρχε σε αντίγραφο στην Βιβλιοθήκη του Τορίνο, το πρωτότυπο του οποίου είχε χαθεί σε μία πυρκαγιά στις αρχές του 20ου αιώνος, αλλά είχε δημοσιευθεί ήδη στα 1892 από τον W.Kroll.
Ο Pierre Hadot, απέδειξε αρκετά πειστικά πώς ανήκει στον Πορφύριο.
Η προσπάθεια του Πορφύριου συνίστατο στην διάκριση ανάμεσα στο «Είναι» και στο «όν» και στην ταυτοποίηση του «Ενός» με το «Είναι» και επιπλέον στην ταυτοποίηση αυτού που προέρχεται από το Ένα-Είναι με το «όν».
Ας δούμε το χωρίο εν προκειμένω:
«Κύτταξε τώρα μήπως ο Πλάτων αφήνει να εννοηθεί το εξής, δηλαδή πώς το Ένα που είναι υπεράνω, επέκεινα της ουσίας και του όντος, δέν είναι ούτε όν, ούτε ουσία, ούτε δραστηριότης, αλλά μήπως ενεργεί και είναι Αυτό το ίδιο η καθαρή ενέργεια. Κατά συνέπειαν Αυτό το ίδιο θα ήταν το Είναι που προηγείται του όντος. Μετέχοντας αυτού του είναι, λοιπόν, το δεύτερο ΕΝΑ διαθέτει ένα παράγωγο είναι, και αυτό είναι η «μετοχή του όντος». Συνεπάγεται ότι το Είναι είναι διπλό: το πρώτο προϋπάρχει του όντος, το δεύτερο είναι εκείνο που παράγεται απο το Ένα και είναι πέρα απο το όν: και το Ένα είναι απολύτως αυτό το ίδιο Είναι, κατά κάποιο τρόπο είναι η ιδέα του όντος».
(Σχολιασμός στον Παρμενίδη, XII 22-23)
Ένα τέτοιο κείμενο ανατρέπει εκτός των άλλων, την διάσημη θέση του Χάιντεγκερ, σύμφωνα με την οποία η ιστορία της μεταφυσικής της Δύσεως είναι μία Ιστορία της Λήθης του Είναι. Ξεκινώντας ήδη από τον Πλάτωνα, η μεταφυσική έκλινε όχι τόσο στο «Είναι» αλλά πρός το «όν» και δέν στοχάστηκε πλέον το Είναι στην αληθινή του Φύση, ούτε σαν θεμέλιο.
Ήδη λοιπόν ο Werner Beierwaltes, αναφερόμενος στον Πλωτίνο, μας φανέρωσε τα εξής: «Η μεταφυσική, έτσι λέει ο Χάϊντεγκερ, ξεχνά το Είναι και δέν σκέφτεται πλέον την οντολογική διαφορά.
Εάν με οντολογική διαφορά, εννοείται η διάκριση ανάμεσα στο Είναι και στο Είναι του όντος, όπου η διάκριση είναι αυτή που παράγει την διαφορά τους, εάν επιπλέον το ΤΙΠΟΤΑ που πρωταρχικώς είναι το ίδιο πράγμα με το Είναι, πρέπει να θεωρηθεί σαν το ολοκληρωτικώς άλλο σε σχέση με το όν ή σαν το όχι του όντος, τότε μου φαίνεται νόμιμη η ερώτηση: η πρόθεση της νεοπλατωνικής έννοιας του ΕΝΟΣ, και των αινιγματικών ονομάτων του Cusano της Αρχής - non-aliud, idem, Posset - δέν είναι ακριβώς να φανερώσει πρώτα απ’όλα την απόλυτη διαφορά αυτής της Αρχής, απο κάθε όν και δέν είναι μόνον να αναπαραστήσουν κάτι το υπερβατικώς διαφορετικό, που θα περιείχετο στο Εσωτερικό του ίδιου επιπέδου, δηλ. μαζί με το όν;
Το ΕΝΑ του Πλωτίνου καθότι πάντων έτερον ή ουδέν πάντων: το άλλο σε σχέση με όλο το υπόλοιπο, το τίποτα του όλου, επομένως ακριβώς το «δέν του όντος», είναι ταυτόν ταυτόσημο με το non-aliud του Cusano, ή με την σύμπτωση σαν θεμελιώδους όψεως του απολύτου Είναι «πρίν» απο κάθε διαφορά του Ειναι και του όντος, είναι και μή-είναι. Aπο αυτή την θεμελιώδη έννοια της νεοπλατωνικής σκέψης, δέν είναι δυνατόν σε κάθε περίπτωση να διαβεβαιωθεί, σε ένα θεμελιώδες επιχείρημα, πώς το «είναι» της μεταφυσικής είναι πάντοτε μόνον το Είναι του όντος και είναι πάντοτε έτσι μέσω αυτού του δεσμού» (identitat und Differenz 1980).
Αυτό που λέει ο Beierwaltes, αναφερόμενος στον Πλωτίνο, περιέχεται σαν θεωρία ξεκάθαρα επιπλέον, στο χωρίο του Πορφυρίου, που είδαμε πιό πάνω.
Χωρίς λοιπόν να γίνει κατανοητό το Ενολογικό Μεταφυσικό παράδειγμα, όχι μόνον δέν γίνεται κατανοητή εις βάθος η αρχαία Ελληνική σκέψη, αλλά ούτε η Δυτική μεταφυσική στην σωστή της σημασία.
Τέλος
Αμέθυστος

2 σχόλια:

Eriugena είπε...

Συγχωρήστε μου την περιαυτολογία, αλλά έφτασα στα ίδια συμπεράσματα χωρίς να γνωρίζω οτι υπάρχει ήδη παρόμοια ανάλυση, με κάποιες πρωτόλειες σκέψεις μου σε σχέση με την πλωτινική θεώρηση τις οποίες έχω εκθέσει (δεν έχει σημασια που). Το ερώτημά μου είναι (ή μάλλον παραμένει) φιλοσοφικής φύσεως και κατά κάποιο τροπο πόλιτικής φύσεως και είναι το εξής: θα ήταν δυνατή μια διαφορετική εξέλιξη του φιλοσοφικού, τεχνικού, πολιτισμικού "στοιχείου" στην ελληνική "ανατολή" αν είχε αναπτυχθεί περαιτέρω η μεταφυική του εν-ός και δεν είχε περιοριστεί η εξαιρετική, η ευγενική μας "επικράτεια" στην ενδοσκόπηση και την υπεροχική αυτάρκειά της; Προσοχή! η ομοιότητα των ερωτηματικών λεγομένων της ταπεινότητάς μου με τον πρώϊμο δυτικισμό (Βαρλαάμ) και την "κριτική" του στον "Ησυχασμό" κ.λ.π και τον δυτικισμό τύπου όψιμου Ράμφου είναι παραπλανητική. Δεν εκφράζω πιστέψτε με κανέναν κομπλεξισμό απέναντι στους Φράγκους ούτε καμία περιφρόνηση προς τους "Ησυχαστές" κ.λ.π, αλλά ένα ιστορικό "παράπονο" που αφήσαμε τους βιαστές Δυτικούς να μας πάρουν καποια από τα καλύτερα κομμάτια της σκέψης, της δράσης και εφησυχάσαμε στην υπεροχική μας αυτάρκεια. Αναλογικά λοιπόν, αντί να υπάρξει ένας ανατολικός Αυγουστίνος σε μια σειρά από "πρακτικά" ζητήματα της οντολογίας και της κοινωνικής τεχνικής (που θα συνέχιζε την γονιμοποίηση του Πλωτίνου σε ορθότερη βάση, και θα δομούσε μια ουσιαστική συνέχεια της αρχαίας εν-ολογικής φιλοσοφίας) δεν υπήρξε (σε αυτό το επίπεδο) τίποτα, με αποτέλεσμα τώρα ακόμα και οι φαινομενικοί υπερασπιστές της παραδόσεώς μας (νεο-ορθόδοξοι, γιανναράδες, ράμφοι, και αμιγώς δυτικιστές) να αγρυπνούν και ΕΚΛΙΠΑΡΟΥΝ στην εξώπορτα μιας ανύπαρκτης φιλοσοφικής, πολιτικής, πολιτισμικής αναγνώρισης από τους δυτικούς (που για να χρησιμοποιήσω -και συγχωρέστε με- λαϊκή γλώσσα τους γράφουν -και μας γράφουν- στα αρ....α τους) και να προσδοκούν σωτηρία από τους νέους σταυροφόρους, τους νέους ρωμαίους, αυτούς δηλαδή που σήμερα επιδοτούν κάθε εχθρό μας χωρίς να πολυσκοτίζονται για το τι ήμασταν, τι είμαστε τι θα είμαστε στο μέλλον. Δεν αναφέρομαι στους ηλίθιους (νεοπαγανιστές κ.λ.π) ουτε με ενδιαφέρει η θεολογία, θρησκεία, και ό,τι αφορά εσάς από την σκοπιά της πίστης, αυτό ας το ξεκαθαρίσουμε. "Απορώ" μόνο για την ουσιαστική αγραμματοσύνη ανθρώπων εγγράμματων περισσότερο από ταπεινότητες όπως εγώ, που προσκυνούν τον Χαϊ(λ)ντεγκέρ, διαστρεβλώνουν τα προφανή, υποτάσσονται σε αυτεξευτελιστικές για το έθνος τους ερμηνείες που ακόμα και στην δύση έχουν ξεφτίσει, μόνο και μόνο για να φιλοσοφικοποιήσουν την υποταγή στην Δύση, την ευρωπαϊκή ένωση, τους αμερικάνους..

amethystos είπε...

Αγαπητέ φίλε νομίζουμε ότι ο Αγιος Μάξιμος ο Ομολογητής,στό αφθονο φιλοσοφικό του έργο μπορεί νά οδηγήσει τό ερώτημά σου πρός κάποιες λύσεις.
Νά ένα παράδειγμα.
Ψυχή Αγέννητος- Άγιος Μάξιμος ο ομολογητής.
“Πεύσεις και αποκρίσεις”, τόμος 14Α, εκδόσεις Μερετάκη, Ερώτησις 104, Απόκρισις:
«Η ψυχή, νους υπάρχουσα κατά την δύναμιν αυτής, έχει ως αγέννητον εαυτήν, εαυτώ γεννώντα γεννητώς, ως είναι τον λόγον τον εν τω νω και εκ του νου γεννώμενον άλλον αυτώ εκείνο τον γεννώντα νουν μετά της κατά την γέννησιν ιδιότητος της μηδαμώς δεχομένης αντιστροφήν.
Διότι άφετον και απλούν κατά την ουσίαν η μόνον το Θείον, τα δε άλλα πάντα, όσα μετά Θεόν και εκ Θεού το είναι έχει, εξ ουσίας και ποιότητος ήτουν δυνάμεως είναι, τουτέστιν εξ ουσίας και συμβεβηκότος.
Αυτός ουν ο λόγος ο ούτω και ων και γεννώμενος, της υπουργού φύσεως την φωνήν λαμβάνων, προφέρεται και γεννά λόγον εν άλλω νοί, διά της του δεχομένου ακοής τω νω παραπεμπόμενος.»