Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Ναρκωτικά: Ένα εφιαλτικό παραμύθι για πληγωμένα παιδιά - Narkotika kai paidia

Του Νικήτα Καυκιού

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Χανιώτικα Νέα"

- Ο εθισμός είναι ένας τρόπος ζωής που απαιτεί τη σπατάλη χρόνου και ενέργειας για την εθιστική συμπεριφορά. Όλες οι διαστάσεις της προσωπικής και διαπροσωπικής ζωής παραμελούνται και παρακμάζουν.
Ζωή ολόκληρη, ΟΧΙ με δόδεις,
ΟΧΙ σε ΟΛΑ τα ναρκωτικά

Τα άτομα με εθιστική συμπεριφορά βασανίζονται από συμπτώματα: άγχους, κατάθλιψης, δυσκολία συγκέντρωσης, δυσκολία χαλάρωσης, ευερεθιστικότητα, διαταραχή ύπνου. Δυσκολεύονται να χαρούν και να απολαύσουν την καθημερινότητα γι αυτό χρησιμοποιούν τα ναρκωτικά για να απαλλαγούν από την οδύνη και το άγχος μιας άδειας από νόημα ζωής και να δημιουργήσουν μια τεχνητή κατάσταση ευφορίας.
Έμαθαν να αντιμετωπίζουν τα αρνητικά τους συναισθήματα καταφεύγοντας στην εθιστική συμπεριφορά. Πέρα από τον εθισμό δεν έχουν άλλες δυνατότητες διαχείρισης των αρνητικών τους αισθημάτων και βιώνουν το αδιέξοδο και την απογοήτευση. Συνήθισαν να μετατρέπουν τα δυσάρεστα βιώματα σε πόθο για την εθιστική συμπεριφορά. Γεγονός που συνοδεύεται από αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα.

Δεν εξαρτώνται από την ουσία ή την πράξη αλλά από την ευχαρίστηση ή την ευφορία ή την διέγερση ή την ένταση που προκαλεί η εθιστική συμπεριφορά. Εξαρτώνται από την βιωματική κατάσταση και αδιαφορούν για τις παρενέργειες που έχει ο εθισμός σε όλες τις διαστάσεις της προσωπικής τους ζωής.
Η ελεγμένη επανάληψη της συμπεριφοράς πρόσκαιρης ικανοποίησης είναι μια άμυνα ενάντια στην θλίψη που προκαλεί η τριβή με την πραγματικότητα. Η ψυχαναγκαστική-επαναλαμβανόμενη χρήση είναι μια απόπειρα θεραπείας της κατάθλιψης.

Χαρακτηριστικά Εθιστικής Προσωπικότητας.

- Παρορμητική συμπεριφορά. Δυσκολία αναβολής της ικανοποίησης. Επίμονη αναζήτηση της ευχαρίστησης. Δυσπροσαρμοστικότητα, Κοινωνική απομόνωση-αποξένωση. Ανοχή της παραβατικής συμπεριφοράς. Δυσκολία σύναψης σταθερών και δημιουργικών προσωπικών σχέσεων.

-Δυσκολία προσαρμογής στους κοινωνικούς κανόνες, στόχους και αξίες .

Χαμηλές αντοχές στις αντιξοότητες. Λιγοστές δυνατότητες διαχείρισης του άγχους και των αρνητικών συναισθημάτων και διαπραγμάτευσης με τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Δυσκολία σχεδιασμού και επιδίωξης μακροπρόθεσμων στόχων. Εστιασμός στην ευχαρίστηση εδώ και τώρα.

Ερμηνεία της πραγματικότητας ως άσπρο-μαύρο. Προσέγγιση του όλα ή τίποτα.

Απαισιόδοξη αντίληψη της πραγματικότητας.

Συμπτώματα της εξάρτησης

Επίμονη-ψυχαναγκαστική αναζήτηση της ουσίας

Ανάλωση όλης της ενεργητικότητας και της δύναμης για την ουσία.

Μείωση αυτοέλεγχου σκέψης, αισθημάτων και συμπεριφοράς.

Επίμονες σκέψεις σχετικά με την εθιστική συμπεριφορά.

Υψηλά επίπεδα άγχους.

Κατάθλιψη, απογοήτευση.

Ανεξέλεγκτος παρορμητισμός επιθετικότητα.

Ενοχή, ντροπή, χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Προβλήματα ύπνου.

Προβλήματα συγκέντρωσης, προσοχής και μνήμης.

Διαταραχή διαπροσωπικών σχέσεων.

Προβλήματα στο χώρο εργασίας.

Αποφυγή της πραγματικότητας. Δυσκολία προσαρμογής στους κοινωνικούς κανόνες, στόχους και αξίες.

Χαμηλές αντοχές στις αντιξοότητες. Λιγοστές δυνατότητες διαχείρισης του άγχους και των αρνητικών συναισθημάτων. και διαπραγμάτευσης με τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Δυσκολία σχεδιασμού και επιδίωξης μακροπρόθεσμων στόχων. Εστίαση στην ευχαρίστηση εδώ και τώρα.

Ερμηνεία της πραγματικότητας ως άσπρο-μαύρο. Προσέγγιση όλα ή τίποτα. Επιθυμούν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο ή αισθάνονται εντελώς αδύναμοι.

Τάση αντικατάστασης εθιστικών συμπεριφορών π.χ. Ηρωίνη-χάπια, χασίς-αλκοόλ, τσιγάρο-τσίχλα.

Υπαρξιακό κενό.

Δυσκολία βίωσης αυθεντικών συναισθημάτων στο εδώ και τώρα.

Οι ουσίες μειώνουν τα δυσάρεστα συναισθήματα και ενισχύουν την καταφυγή στην εθιστική συμπεριφορά.

Φυγή από την ελευθερία και καταφυγή στην εθιστική συμπεριφορά.

Θεραπευτική προσέγγιση.

Ο θεραπευτής προσφέρει μια θετική, ρεαλιστική, υποστηρικτική σχέση η μπορεί να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση και την αξιοπρέπεια του εξαρτημένου ατόμου βοηθήσει τη διαδικασία της αλλαγής. Ο στόχος δεν είναι η προσωρινή διακοπή της εθιστικής συμπεριφοράς αλλά η απαλλαγή από τις αρνητικά συναισθήματα και πεποιθήσεις, εθιστικές διαθέσεις και ανεξέλεγκτες παρορμήσεις.

- Σε ποιες περιστάσεις και κάτω από ποιες συνθήκες εκδηλώνεται η εθιστική συμπεριφορά. Εκμάθηση εναλλακτικών τρόπων αντίδρασης.
- Εκμάθηση τεχνικών για την δημιουργική διαχείριση των αντιξοοτήτων, της θλίψης και του άγχους.

-Εξακρίβωση των πεποιθήσεων, συνηθειών και των επιλογών που σχετίζονται με τον εθισμό.

-Διερεύνηση των πιθανών διαπροσωπικών σχέσεων οι οποίες έμμεσα ή άμεσα συμβάλλουν στον εθισμό.

-Υποσυνείδητες εσωτερικές συγκρούσεις και κίνητρα.

-Εξακρίβωση των περιστάσεων-συνθηκών υψηλού ρίσκου.

-Σχέση ουσίας και συναισθημάτων

-Πλεονεκτήματα της διακοπής χρήσης.

Ανάπτυξη αυτοέλεγχου, εσωτερικής συγκρότησης, αρμονίας, ισορροπίας και υπευθυνότητας.

Εύρεση ενδιαφερόντων, δραστηριοτήτων και νοήματος στην καθημερινότητα.

-Μετατόπιση της προσοχής και του ενδιαφέροντος σε αβλαβείς ουσίες, εναλλακτικές δραστηριότητες και συμπεριφορές.

-Αντικατάσταση του φθοροποιού τρόπου ζωής με θετικές και δημιουργικές δραστηριότητες που δίνουν νόημα ζωής και ανεβάζουν την αυτοεκτίμηση. -Διερεύνηση θετικών και αρνητικών χαρακτηριστικών από την συνέχιση της χρήσης.

-Βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων και αναζήτηση κοινωνικού δικτύου στήριξης.

-Βίωση του εαυτού όχι ως θύμα των κοινωνικών αντιξοοτήτων και προβλημάτων αλλά ως υπεύθυνου και ελεύθερου δημιουργικού ανθρώπου.

Η χαρά και η ευτυχία δεν επιτυγχάνονται μέσα από τον εθισμό και την εξάρτηση αλλά μέσα από το συνεχή αγώνα ενάντια στις αδυναμίες μας. Ο στόχος είναι να αντικαταστήσουμε τις αρνητικές μας πεποιθήσεις με θετικές και τις κακές μας συνήθειες με υγιείς συμπεριφορές οι οποίες συμβάλλουν στην προσωπική μας ανάπτυξη.
Η φυγή από την οδύνη μέσα από τον εθισμό προκαλεί περισσότερη οδύνη. Χρειαζόμαστε έμπρακτη αλλαγή εδώ και τώρα. Αποδεχόμαστε την οδύνη, την αντέχουμε και τη μετουσιώνουμε σε χαρούμενο νόημα ζωής και κίνητρο θετικής αλλαγής.

Πως να βοηθήσεις ένα άτομο της οικογένειάς σου
που κάνει χρήση:

· Με αγάπη και σεβασμό πες του ότι ενδιαφέρεσαι γι αυτόν και θα ήθελες να τον βοηθήσεις.

· Χωρίς να τον συμβουλεύεις και να τον κρίνεις άκουσε με προσοχή αυτό που θέλει να σου πει. Υποστήριξε την προσπάθειά του να σου εκφράσει αυτό που αισθάνεται

· Απόφυγε την αντιπαράθεση επιχειρημάτων και τη σύγκρουση. Βοήθησέ τον να καταλάβει ότι είσαι με το μέρος του. Μίλησέ του για το πως νιώθεις απέναντί στον ίδιο και το πρόβλημά του χωρίς να τον απογοητεύεις.

· Μην χρησιμοποιείς ταμπέλες όπως «εξαρτημένος», «αλκοολικός», «άρρωστος», «προβληματικός» κλπ.

· Μην μην παρεμβαίνεις δυναμικά, μην απειλείς, μην διασώζεις, μην προσπαθείς να τον αλλάξεις με το ζόρι. Μην τον πιέζεις να αλλάξει ή να δεχθεί τη βοήθειά σου. Είναι σημαντικό γι αυτόν να ξέρει ότι βρίσκεσαι στη διάθεσή του. Αν το θελήσει θα ξέρει ότι μπορεί να απευθυνθεί σε εσένα για να πάρει βοήθεια.

· Αν έχεις κερδίσει την εμπιστοσύνη του πρότεινέ του ευγενικά να επισκεφθεί κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας για να πάρει βοήθεια. Δήλωσε τη διάθεσή σου να τον συνοδεύσεις στο πρώτο ραντεβού. Πρότεινέ του επίσης να συμμετάσχει σε κάποια ομάδα αυτοβοήθειας που είναι πιθανόν να υπάρχει στην περιοχή σου. Μην τον σπρώχνεις με το ζόρι στη θεραπεία.

· Αν είναι δυνατόν βοήθησέ τον να αλλάξει τις περιβαντολογικές συνθήκες που συνέβαλλαν στην εξάρτηση.

· Συνάντησε εσύ ο ίδιος κάποιον ειδικό για να μάθεις συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσες να τον βοηθήσεις.

· Μην τον γλυτώνεις από τις αρνητικές συνέπειες που έχει στη ζωή του η εθιστική συμπεριφορά.

· Μην αναλαμβάνεις την ευθύνη να τον σώσεις από την καταστροφή . Κάνε με απλότητα ότι μπορείς για να τον βοηθήσεις προστατεύοντας τον εαυτό σου και την προσωπική σου ζωή. Μείνε σε ευγενική απόσταση και κάνε προσευχή γι αυτόν.

· Επέτρεψέ του να υποστεί τις αρνητικές συνέπειες των επιλογών του. Οι αποτυχίες και η οδύνη είναι κίνητρα που μπορεί να τον βοηθήσουν να επιδιώξει την αλλαγή.
Σχόλιο: Εθισμός και εξάρτηση, τα δύο πόδια της συγχρόνου ελευθερίας. Ένα πρόσωπο μάς ελευθέρωσε από τη σκλαβιά μας σε απρόσωπες δυνάμεις, και μας άφησε ελεύθερους προειδοποιώντας μας, ότι εάν δεν προσφέρουμε την ελευθερία μας στον ελευθερωτή μας, σ' Αυτόν, θα την ξαναχάσουμε. Ουδέτερη ελευθερία δεν υπάρχει. Όπως αποδεικνύει τραγικά η ιστορία, στη θέση της ελευθερίας μας ζούμε την εξάρτηση και τον εθισμό. Και όμως, κανένας δεν γνωρίζει την αλήθεια περί ελευθερίας, και όλοι μιλούν για ελευθερία. Ο αιώνας της απολύτου ανοησίας.
Αμέθυστος   

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

''ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ''
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ.ΝΑ'ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΑΜΕΘΥΣΤΕ
ASLAN