Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Κτίρια - αποθήκες ανθρώπινων ψυχών στο κέντρο της Αθήνας

Άνθρωποι στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο και τα ποντίκια να κυκλοφορούν ανάμεσά τους. Ενημερωθείτε για τις τριτοκοσμικές συνθήκες και τις "υγειονομικές - βόμβες" στο κέντρο της Αθήνας


Ενώ τα αίματα έχουν ανάψει για τη χωροθέτηση χώρων κράτησης λαθρομεταναστών, η σκληρή πραγματικότητα θέλει ανθρώπους και ποντίκια να συμβιώνουν σε πεντακόσια κτίρια - υγειονομικές βόμβες στο κέντρο της Αθήνας.

Οι περιγραφές για κτίρια και διαμερίσματα σε δρόμους όπως Μενάνδρου, Φυλής, Αγίου Κωνσταντίνου, Ιερά Οδός τα λένε όλα.
"Διαμονή αλλοδαπών σε άθλιες συνθήκες. Διαβιούν άνθρωποι και τρωκτικά μαζί. Απορρίμματα και ούρα τρωκτικών παντού. Δυσοσμία. Κίνδυνος νοσημάτων. SOS", "χωματερή όπου διαβιούν άνθρωποι και ευμεγέθη τρωκτικά", "Διαπιστώθηκε σε όλους τους χώρους του διαμερίσματος ελλιπής καθαριότητα, ιδίως στην κουζίνα και στο αποχωρητήριο από το οποίο αναδιδόταν αποπνικτική δυσοσμία", "στον χώρο του υπογείου υπάρχουν αποθήκες οι οποίες έχουν μετατραπεί σε διαμερίσματα, με κοινόχρηστα αποχωρητήρια, στις οποίες διαμένει μεγάλος αριθμός αλλοδαπών - μεταναστών σε άθλιες συνθήκες υγιεινής".
Σε 500 από τα κτίρια του ιστορικού Κέντρου της Αθήνας γίνονται συχνά αυτοψίες από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και έχουν βρεθεί να μένουν περισσότεροι από 5.000 μετανάστες.
Στους πρόσφατους μόνο ελέγχους από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, όπως σημειώνουν "Τα Νέα", καταγράφηκαν 71 ανθυγιεινές εστίες εξαιτίας διαμονής μεγάλου αριθμού μεταναστών σε εγκαταλελειμμένα κτίρια ή διαμερίσματα.
Μία βραδιά για ένα στρώμα σε κάποιο από τα δωμάτια των εγκαταλελειμμένων κτιρίων κοστίζει από 3 έως 10 ευρώ στους μετανάστες, ενώ το μηνιαίο ενοίκιο μπορεί να ανέλθει και στα 300 ευρώ για ένα διαμέρισμα λίγων τετραγωνικών που τις περισσότερες φορές είναι ισόγειο ή υπόγειο.
"Οι δικές μας υπηρεσίες χαρακτηρίζουν τους χώρους ως ανθυγιεινές εστίες, ανταλλάσσουν αλληλογραφία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, συχνά χωρίς ανταπόκριση", τονίζει ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, επισημαίνοντας πως "τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά, καθώς πολλά κτίρια γίνονται αποθήκες ανθρώπινων ψυχών".
Στο κενό έχουν πέσει προτάσεις της Περιφέρειας Αττικής οι οποίες θα συνέβαλαν στην αντιμετώπιση προβλημάτων που συνδέονται με τη διαμονή παράνομων μεταναστών σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
Μεταξύ αυτών είναι η έλλειψη νομοθετικής διάταξης σχετικά με την υγιεινή της κατοικίας. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται πως η περιφέρεια δεν διαθέτει δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης και ελέγχου. Για τον λόγο αυτό έχει εισηγηθεί να προωθηθεί ρύθμιση ώστε να επιτρέπεται υπό συγκεκριμένους όρους ο χαρακτηρισμός μίας κατοικίας ως υγιεινής ή μη και να προβλέπονται κυρώσεις για όσους κριθούν υπαίτιοι δημιουργίας ανθυγιεινών εστιών.
Ανάλογη πρόταση έχει γίνει από πλευράς Περιφέρειας Αττικής όσον αφορά το καθεστώς μίσθωσης των διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες, τα οποία είτε έχουν χρήση κατοικίας είτε όχι, νοικιάζονται τις περισσότερες φορές σε παράνομους μετανάστες. Θα έπρεπε να θεσμοθετηθεί νομοθετική διάταξη που να προβλέπει αυστηρό έλεγχο των νομιμοποιητικών εγγράφων των μεταναστών, καθώς και η πρόβλεψη επιβολής ποινών σε όσους ιδιοκτήτες συνεχίσουν να νοικιάζουν διαμερίσματα στους παράνομους μετανάστες.

Πηγή : News247

Δεν υπάρχουν σχόλια: