Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 'ΧΑΡΤΙΑ', ΑΠΟ ΜΕΤΟΧΕΣ ΜΕΧΡΙ ΟΜΟΛΟΓΑ, ΕΓΙΝΑΝ ΠΛΕΟΝ 'ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ'!

Πηγή: listonplace 












Η FITCH ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ!


ΝΕΟ ΑΣΥΛΛΛΗΠΤΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΑ SPREAD(1391 Μ.Β.) ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΑΑ(<1300 ΜΟΝΑΔΕΣ)!


Βαθιά στα τάρταρα έχει χαθεί, πλέον, η ελληνική οικονομία, ενώ όλες οι αξίες της, από τα ομόλογα έως τις μετοχές, όχι απλώς έχουν καταρρεύσει αλλά και έχουν μετατραπεί σε κουρελόχαρτα.

Το μνημόνιο αλλά και οι επιλογές για νέο μνημονιακό κατασκεύασμα όχι μόνο έχουν μετατρέψει τη χώρα σε σωρούς ερειπίων αλλά και πάνω σε αυτά, ασελγούν κερδοσκοπικά, ληστεύοντας και λεηλατώντας από τους οίκους αξιολόγησης, έως τους τραπεζίτες και κυρίως τα "κοράκια" της Κομισιόν και της ΕΕ!
Νέο ασύλληπτο ρεκόρ κατέγραψαν την Παρασκευή (20.5) το spread του 10ετούς ομολόγου το οποίο έφτασε μέχρι και τις 1391 μονάδες βάσης, εν μέσω των πρωτοφανών εκβιασμών της ΕΕ (ή θα συναινέσουν οι πολιτικές δυνάμεις αλλιώς δεν έχει 5η δόση, ή θα ιδιωτικοποιήσετε τα πάντα αλλιώς δεν έχει 5η δόση κλπ)!
Παράλληλη ήταν η εικόνα των αποδόσεων και σε άλλα ομόλογα του δημοσίου όπως το 2ετές και το 30ετες, οι οποίες έφτασαν το 25,33% και 10,70% αντίστοιχα.
Εν τω μεταξύ, τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) έχουν φτάσει μέχρι και τις 1390 μονάδες.
Αντίστοιχα, μαύρη και άραχλη είναι η εικόνα και στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, όπου ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,88% σπάζοντας (προς τα κάτω) το ψυχολογικό φράγμα των 1300 μονάδων (1297,6 μονάδες), σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ 14ετίας!!!
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η πτώση αυτή δεν χαρακτήριζε κατά κύριο λόγο τις τράπεζες (τραπεζικός δείκτης – 1,48%), όπως συμβαίνει συνήθως, αλλά συνολικά όλες τις μετοχές!
Ουσιαστικά, πλέον ουδείς μπορεί να κάνει λόγο ούτε για το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ούτε όμως και για την αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Αμφότερες, είναι "εξαερωμένες" από κάθε πραγματική αξία, γεγονός πρωτοφανές για χώρα, που δεν κατατάσσεται στο λεγόμενο αναπτυσσόμενο κόσμο. Και οι υπεύθυνοι για αυτή την ουσιαστική και καθολική χρεωκοπία έχουν όνομα: είναι το κυρίαρχο αστικό πολιτικό σύστημα και η τρόικα.
Ειδικότερα σε ότι αφορά το ΧΑΑ, ακόμα και οι αγορές έχουν κάνει στροφή 180 μοιρών και βλέπουν τα πρωτοφανή αδιεξοδα και αντιλαμβάνονται πως οι στοχοι της τρόικα (€50+δις ιδιωτικοποιήσεις, έλλειμμα 1% έως το 2015 κλπ) αποτελούν τοξικό φαρμάκι για την ελληνική οικονομία.
Από την άλλη, το φάγωμα στους κόλπους της ΕΕ, εντείνει τις αποσυνθετικές τάσεις στην αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων. Η μεν ΕΚΤ, απειλεί πως σε περίπτωση επιμήκυνσης (πόσω μάλλον αναδιάρθρωσης) θα κόψει τη ρευστότητα από τις ελληνικές τράπεζες. Ο δε πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εμφανίζεται να προτείνει (με την υποστήριξη της Γερμανίας, της Κομισιόν και του ΔΝΤ), την εθελοντική* αναδιάταξη, δηλαδή την επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων που λήγουν μέχρι το 2014.
Πάντως, ο κυριότερος, ίσως, λόγος, για τη σημερινή τρελή πτωτική πορεία του ΧΑΑ και την άνοδο των spread, ήταν η υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά τρεις ολόκληρες βαθμίδες, σε Β+ από ΒΒ+ από τη Fitch. Η υποβάθμιση ήταν τόσο για υποχρεώσεις τόσο σε εγχώριο όσο και σε ξένο νόμισμα, ενώ η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση διατηρείται στο Β.
Η κίνηση αυτή του διεθνούς οίκου, η οποία υπακούει στα συμφέροντα και τις βρώμικες προτεραιότητες του χρηματιστικού κεφαλαίου, οφείλεται, όπως εξηγεί στη σχετική αιτιολογική του έκθεση, αφενός στην αποτυχία του μνημονιακού προγράμματος, στο οποίο, όπως αναφέρει η Fitch, η ελληνική κυβέρνηση έχει έως τώρα παραμείνει «πιστή» και αφετέρου στην άσκηση πιέσεων στην Ελλάδα για να επιταχύνει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Ως προς το τελευταίο, ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι η μεγαλύτερη έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις έχει αυξήσει τον κίνδυνο καθυστέρησης της χρηματοδότησης από Ε.Ε. και ΔΝΤ λόγω των πολιτικών και τεχνικών εμποδίων στην εφαρμογή του προγράμματος των 50 δισ. ευρώ, καθιστώντας αρνητικές τις προοπτικές (outlook) της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα, η Fitch έχει θέσει και τις τρεις αξιολογήσεις σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης με πιθανές αρνητικές συνέπειες (Rating Watch Negative - RWN). Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης επιβεβαίωσε παράλληλα την αξιολόγηση ΄AAA΄ στο Country Ceiling η οποία ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ.
Παρόλα αυτά η Fitch καταλήγει εκφράζοντας την άποψη ότι η Ελλάδα θα δεχτεί, τελικά, νέα οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν θα υποβληθούν σε ΄ήπια αναδιάρθρωση΄ ή ΄αναδιάταξη΄ (reprofiling).
*προκειμένου να μην θεωρηθεί "πιστωτικό γεγονός" και ενεργοποιηθούν τα CDS

Δεν υπάρχουν σχόλια: