Η Ορθοδοξία έχει περάσει πολλές κρίσεις: σχίσματα, διαφωνίες για κορυφαία θεολογικά θέματα που οδήγησαν σε αιρέσεις, παρεμβάσεις της κοσμικής εξουσίας, δολοπλοκίες, ίντριγκες. Στο πέρασμα των αιώνων υπήρξαν προκλήσεις και ακρότητες.
Ωστόσο, η θεία πρόνοια βοήθησε και αντιμετωπίστηκαν τα πάντα. Ο πυρήνας της ορθόδοξης πίστης δεν αλλοιώθηκε και τα διδάγματα των Αποστόλων δεν παραχαράχτηκαν. Ομως οι χριστιανοί διχάστηκαν. Η Δύση υπέκυψε στις αλλοιώσεις του δόγματος και ακολούθησε ξεχωριστή πορεία, που στη συνέχεια είχε και άλλα θλιβερά επεισόδια, με νέους διχασμούς και αποσχίσεις. Στην ορθόδοξη Ανατολή διατηρήθηκε η αυθεντική πίστη των Πατέρων, ωστόσο δεν έλειψαν οι έριδες. Πάντα ο ανθρώπινος παράγοντας έσπερνε «ζιζάνια», αλλά στο τέλος η θεία πρόνοια επανέφερε την τάξη.
Η ορθόδοξη Ανατολή βρίσκεται ενώπιον μιας νέας δοκιμασίας. Η σύγκρουση Φαναρίου - Μόσχας που υποβόσκει εδώ και χρόνια είναι πλέον γεγονός. Η άκαρπη χθεσινή συνάντηση Βαρθολομαίου - Κυρίλλου στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να είναι η απαρχή ενός νέου διχασμού με ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Πόσο μάλλον όταν πίσω της κρύβεται η σύγκρουση των υπερδυνάμεων ΗΠΑ - Ρωσίας.
Το θέμα της αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας έχει ασφαλώς πολιτική διάσταση. Οι Αμερικανοί την επιδιώκουν στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής τους στην περιοχή και πιέζουν το Φανάρι, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στήριξη των ΗΠΑ. Πώς αλλιώς θα άντεχε το Πατριαρχείο στην Τουρκία του Ερντογάν;
Από την άλλη, οι Ρώσοι δεν συζητούν καν τέτοιο ενδεχόμενο. Θεωρούν ότι πλήττονται θρησκευτικά αλλά και πολιτικά, αφού στην Ουκρανία το θρησκευτικό συναίσθημα είναι σε έξαρση και επηρεάζει άμεσα τις διαθέσεις του λαού.
Η Ορθοδοξία, λοιπόν, βρίσκεται εν μέσω της σύγκρουσης των υπερδυνάμεων που με άλλους όρους προσπαθούν να πετύχουν νίκες έναντι του αντιπάλου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος καιρό τώρα ισορροπεί μαεστρικά και νηφάλια αντιμετωπίζει την κατάσταση, όμως πλέον ήταν αναγκασμένος να πάρει οριστικές αποφάσεις. Έτσι ανακοίνωσε ότι η αυτοκεφαλία της Ουκρανίας είναι τελεσίδικη.
Η Ρωσική Εκκλησία είναι βέβαιο ότι θα αντιδράσει. Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και μετά, όταν επανέκαμψε δυναμικά, διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία της Ορθοδοξίας. Μακάρι οι ενέργειές της να μην καταδικάσουν οριστικά την ενότητα των Εκκλησιών.
Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: Η Ουκρανία ανήκει εκκλησιαστικά στο Ρωσικό Πατριαρχείο
«Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ιερουσαλήμ αναγνωρίζει την Ουκρανία ως κανονική επικράτεια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μόνο, όπως και κάθε άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία στον κόσμο» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας Θεοδόσιου του Πατριαρχείου Ιερουσαλήμ στο ρωσικό προακτορείο RIA-Novosti.
«Οι Ορθόδοξες Εκκλησίες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζουν μόνο την εξουσία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, που διευθύνεται από τον Μητροπολίτη Ονούφριο και είναι μέλος της Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για τον τερματισμό του σχίσματος στην ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία . Η Εκκλησία είναι ένας τόπος αγάπης, ενότητας και ειρήνης και όχι μίσος και σχίσμα», εξήγησε ο επίσκοπος της Ιερουσαλήμ.
Το Πατριαρχείο Ιερουσαλήμ απορρίπτει έτσι την πρόσφατη θεωρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου ότι ποτέ δεν παραχώρησε το έδαφος της Ουκρανίας στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Ο Θεοδοσιος τόνισε ότι οποιαδήποτε απάντηση από την Κωνσταντινούπολη στην έκκληση του Προέδρου Πορόσενκο για αυτοκεφαλία πρέπει να καταρτιστεί σε πλήρη συντονισμό με τον Πατριάρχη Κυρίλλο και την Ιερά Σύνοδο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
«Το σχίσμα στην Ουκρανία είναι πολύ ατυχές και ελπίζω ότι ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης και οι άλλοι επικεφαλής των Ορθοδόξων Εκκλησιών του κόσμου θα συντονίστουν με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία προκειμένου να προωθήσουν πρωτοβουλίες για τον τερματισμό αυτής της απαράδεκτης και αδικαιολόγητης κατάστασης» δήλωσε.
Επιπλέον, κάλεσε τους Ουκρανούς πολιτικούς να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στην ζωή της Εκκλησίας λέγοντας: «Είναι αδύνατο να επιτρέψουμε στους Ουκρανούς πολιτικούς να παρεμβαίνουν στα ζητήματα της Εκκλησίας. οι πολιτικοί δεν μπορούν να επιβάλλουν μια ατζέντα στην Εκκλησία, επειδή η Εκκλησία δεν είναι μια πολιτική οργάνωση – είναι ένας οργανισμός που φέρει αποστολή πίστης στον κόσμο και η πίστη πρέπει να συνοδεύεται από ευγενής ηθικές και ανθρώπινες, πνευματικές αξίες» πρόσθεσε ο Θεοδόσιος.
Κατά την άποψή του, το πρόβλημα στην Ουκρανική Ορθοδοξία είναι ουσιαστικά πολιτικό, λόγω της παρέμβασης πολιτικών σε εκκλησιαστικά θέματα από την εποχή της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας από την ΕΣΣΔ.
kostasxan
ΙΣΩΣ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ Μ' ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΓΑΓΓΡΑΙΝΑ ΤΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ. ΙΣΩΣ ΞΕΦΥΓΕΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου