Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Η εικόνα του νέου Θεού στην Αμερική


Η εικόνα τού Θεού στην Αμερική

(πηγή: ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού Deutschlandfunk, εκπομπή Tag für Tag, 20.09.2018)


Η εικόνα αριστερά αναπαριστά τον Θεό όπως τον φαντάζονται φιλελεύθεροι, η δεξιά όπως τον φαντάζονται συντηρητικοί συμμετέχοντες στην μελέτη (Kurt Gray)
Αμερικανοί ψυχολόγοι από το πανεπιστήμιο Chapel Hill στην North Carolina, με επικεφαλής τον Kurt Gray, διεξήγαγαν μια μελέτη με σκοπό να διαπιστώσουν πως φαντάζονται οι Αμερικανοί Χριστιανοί τον Θεό, εάν είχε ανθρώπινο πρόσωπο ("If God had a face? What would it look like and would you want to see..." Και αν ο Θεός είχε προσωπο; Πως θα ήταν και θα ήθελες να δεις...). Στην μελέτη συμμετείχαν 500 Αμερικανοί Χριστιανοί.
Αποτελέσματα της μελέτης:
Όλοι θεωρούν τον Θεό άνδρα. Όμως, οι γέροι τον βλέπουν γέρο, οι νέοι νέο. Οι Αφροαμερικανοί μαύρο, οι ελκυστικοί άνθρωποι, ελκυστικό.
Ο Θεός αυτός μοιάζει με πάστορα που εργάζεται με νέους. Μοιάζει με κάποιον που νοιάζεται για τους νέους και προσπαθεί να τους αποτρέψει από το να πιουν αλκοόλ. Αλλά και αν το κάνουν, ας το κάνουν εκεί που είναι ασφαλείς-στο υπόγειο της εκκλησίας.
«Έτσι λοιπόν, ο Θεός δεν ήταν απλώς προβολή της εμφάνισης του κάθε συμμετέχοντος, αλλά και προβολή αυτού που καθένας είχε ανάγκη μέσα στην θεότητα».

Ένας νεαρός άνδρας, με ομοιόμορφα χαρακτηριστικά και φιλική έκφραση του προσώπου. Αν η αμερικάνικη μελέτη έχει δίκαιο, η εικόνα του γέρου, κρίνοντος Θεού εξαφανίζεται.

Αμέθυστος

Διαθέτουμε καί εμείς μιά νέα εικόνα του θεού. Τού κατακρίνοντος. Τής αποτειχίσεως καί τού Παλαιού. Τού απειλητικού, εκδικητικού, τιμωρού. Τού θεού Διοκλητιανού τών διωγμών τών χριστιανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: