Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Γρίβας: Η συμφωνία δεν προωθείται για να επιλύσει τα προβλήματα Αθήνας – Σκοπίων

Στη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και στο αυριανό δημοψήφισμα, αναφέρθηκε ο καθηγητής Γεωπολιτικής, Κωνσταντίνος Γρίβας, εκφράζοντας την εκτίμηση για τη διαμόρφωση μιας εύθραυστης και τρωτής νατοϊκής δύναμης.
Την εκτίμηση ότι «η συμφωνία των Πρεσπών δεν προωθείται για να επιλύσει τα προβλήματα Ελλάδας και πΓΔΜ» εξέφρασε ο καθηγητής Γεωπολιτικής, Κωνσταντίνος Γρίβας, μιλώντας στο «RIA Novosti».
«Μου έχει κάνει εντύπωση το πόσο μεγάλη πίεση δέχεται ο λαός των Σκοπίων από δυτικές κυβερνήσεις, όπως των ΗΠΑ, για να ψηφίσει το «ναι” στο δημοψήφισμα» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο έγκριτος καθηγητής.
Και συνέχισε: «Το γεγονός αυτό δείχνει ότι το δημοψήφισμα και η συμφωνία δεν προωθούνται για να επιλυθούν τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων». Αντίθετα, έσπευσε να εξηγήσει, προωθούνται για να εξυπηρετήσει ευρύτερους γεωπολιτικούς σκοπούς. Ποιοι είναι αυτοί;
Σύμφωνα με τον κ. Γρίβα, «η Δύση επιδιώκει να χρωματίσει με το σωστό χρώμα τον χάρτη των Βαλκανίων, ώστε να στερήσει την όποια μελλοντική δυνατότητα της Ρωσίας να έχει επιρροή στην περιοχή».
Ωστόσο, όπως επισημαίνει στη συνέχεια, «αν υλοποιηθεί η συμφωνία και η πΓΔΜ ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αυτό που θα προκύψει θα είναι μία πολύ εύθραυστη νατοϊκή δομή». Και αυτό διότι θα υπάρχουν πολλές αντιπαλότητες ανάμεσα στα νατοϊκά κράτη.
Επικαλέστηκε δε, τις τρέχουσες σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, και τις μελλοντικές Ελλάδας-πΓΔΜ αλλά και Αλβανίας-πΓΔΜ. «Θα δημιουργηθεί έτσι, ένα ΝΑΤΟ, το οποίο θα είναι εύθραυστο, τρωτό και δύσκολο να λειτουργήσει» κατέληξε ο κ. Γρίβας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: