Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Περί αγίων, λειψάνων κ.α


Του Γιώργου Βλαντή
Διευθυντή του Συμβουλίου των Εκκλησιών της Βαυαρίας
και επιστημονικού συνεργάτη της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Κάθε εχέφρων άνθρωπος, πιστός ή μη, που έχει διαβάσει τους «Κατά Ελλήνων» λόγους Αθανασίου του Μεγάλου ή το «Περί της Πολιτείας του Θεού» του ιερού Αυγουστίνου αισθάνεται ευγνωμοσύνη για τη χριστιανική συμβολή στην απομάγευση του κόσμου, για τη θεολογική όσο και ορθολογική διανοητική συντριβή της παγανιστικής δεισιδαιμονίας, της οποίας την έκταση και ένταση είθισται να αποσιωπούν οι άκριτοι νοσταλγοί της αρχαιότητας. Από τον Max Weber έως τον Marcel Gauchet και πολλούς άλλους ακόμη έχει επισημανθεί η σχετική καταλυτική συνεισφορά της εκκλησιαστικής θεολογίας.
Δυστυχώς, όμως, σε κάθε εποχή ο πειρασμός της μαγείας ελκύει τόσο τους απατεώνες, όσο και τους πολλαπλώς αδύναμους και ασθενείς. Η λειψανομανία των ημερών μας είναι η πιο επικίνδυνη μορφή λειψανομαχίας, παρομοίως και η προσκύνηση εσωρούχων (το ζήσαμε και αυτό, π.χ. στα Γιαννιτσά) ή καστάνων. Καθρεφτίζουν μια τιμή που δεν διαβαίνει επί το πρωτότυπον, παρά ενισχύει τη νοοτροπία του σωτηριολογικού αυτοματισμού, εκτρέφει τη μαγεία, εξηλιθιώνει συστηματικά το εκκλησίασμα. Για το αληθές του λόγου αρκεί να ανταλλάξει κανείς πέντε κουβέντες με φανελολάτρες και καστανολόγους την ώρα που στέκονται στη σειρά προς προσκύνηση.
Αυτά τα φαινόμενα προσπορίζουν κέρδη οικονομικά, αλλά και εδραιώνουν την εξουσία καθ᾽ όλα προβληματικών ανθρώπων, κλείνοντας τα μάτια των πιστών στις ενδεχόμενες πομπές και εκκρεμότητές τους. Με την πληθωριστική υποδοχή λειψάνων και εικόνων (τελευταία δε και αντιγράφων τους κατά σκανδαλώδη πρακτική) εύκολα εξασφαλίζει ένας κληρικός, και δη υψηλόβαθμος, πιστοποιητικά ακραιφνούς ορθοπιστίας.
Είναι όμως καιρός στην Ορθοδοξία να αρχίσει μια συζήτηση: για τις έννοιες της ευλογίας και της χάριτος, οι οποίες, ιδίως στα περιβάλλοντα των μοναχόπληκτων (οι γνήσιοι μοναχοί δεν είναι μοναχόπληκτοι), κατανοούνται απολύτως μαγικά• για τη σχέση αγιότητας και αλαθήτου (ήταν ο άγιος Παΐσιος άσφαλτος;)• για την απόσταση ανάμεσα στη όντως ζωή των γερόντων και τις περί αυτών αφηγήσεις (ο καθένας μπορεί να γράψει ένα βιβλίο, ή να βράσει ένα κάστανο και να αποδώσει τις απόψεις και / ή τη μαγειρική του στον Παΐσιο)• για τα οικονομικά και εκκλησιαστικά κυκλώματα και το ρόλο τους στην προώθηση της τιμής συγκεκριμένων προσώπων• αλλά και για τις διαδικασίες αγιοποίησης καθ᾽ εαυτές. Δεν είναι δυνατόν να αποφασίζει για την αγιότητα, π.χ., του π. Ιουστίνου Πόποβιτς μια σύνοδος που αποτελείται κατ᾽ εξοχήν από τα πνευματικά παιδιά του, ούτε ενδείκνυται να ανακηρύσσονται με σπουδή κάποια πρόσωπα ως άγιοι, χωρίς να «κατακαθίσει η σκόνη» του χρόνου και να υπάρξει στοιχειώδης αντικειμενικότητα στην κρίση. Τα σχετικά παθήματα των Ρωμαιοκαθολικών δεν γίνονται μαθήματα στους Ορθοδόξους. Κρίμα. 

Κατά τα άλλα, ξέρουμε απ᾽ έξω και ανακατωτά ό, τι είπε ο γέρων Πορφύριος, δεν έχουμε όμως ιδέα για την προσφορά Γρηγορίου του Νύσσης. Προσκυνάμε τη φανέλα του αγίου Παϊσίου και δεν έχουμε έναν ναό για τον άγιο Γρηγόριο Νεοκαισαρείας. Παραπέμπουμε στις λιγωτικές κοινοτοπίες τριαντάχρονων αγιορειτών καλογήρων και αγνοούμε το θεολογικό μεγαλείο ενός Ιγνατίου Αντιοχείας, ενός Μεγάλου Φωτίου, ή των σπουδαίων Ησυχαστών των υστεροβυζαντινών χρόνων. Χρυσοστολίζουμε τη Βίβλο και δεν (ή μήπως για να μη;) τη διαβάζουμε. Δεν πάμε μπροστά έτσι.


Ο!..ΒΛΑΝΤΗ!...Ο!..ΒΛΑΝΤΑ!... 
ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΕΣ  ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΓΙΟΜΑΧΟΙ.

33 σχόλια:

χαλαρωσε είπε...

Ιδού καινά ποιώ πάντα παιδι μου Βλαντα

amethystos είπε...

Μάς διαφεντεύουν οι φλώροι καί οι αγωγιάτες. Δημιουργούν τούς ομοίους τους.

Ανώνυμος είπε...

Τον έκαψε την γούνα ο Άγιος Ιουστίνος τον Οικουμενιστή μεταπατερικό!Λέει όμως και αλήθειες ο ψεύτης,για να μας μπερδέψει οικουμενιστικά.

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα ένα άρθρο που λέει ότι καλώς οι παλαιοημερολογίτες έκαναν το σχίσμα γιατί ήδη η εκκλησία δεν ήταν πατερική. ερώτηση: αυτοι δεν γεννήθηκαν από την ίδια εκκλησιαστική νοοτροπία; ήταν πατερικοι και όταν έκαναν σχίσμα;
το ίδιο ισχύει και για τους σημερινούς. εφόσον προήλθαν από την ίδια νοοτροπία τι τους καθιστά πατερικούς ώστε να κάνουνε σχίσμα; το γεγονός ότι διάβασαν τους πατέρες δηλαδή όσο πιο πολλοί πατέρες διαβάζεις τοσο πιο πατερικος γινεσαι;
έχουμε σύγκρουση σχολών, φροντιστηρίων.

amethystos είπε...

Οι παλαιοημερολογίτες καί τά αδέλφια τους οι αποτειχισμένοι είναι οι κωμικοί τής εκκλησίας Τό ημερολόγιο δόγμα. Χρειάζοναι όμως καί αυτοί γιά νά ξεχωρίζουν τά ζιζάνια. Οπως καί οι οικουμενιστές. Γιά νά εμπεδώσουμε ότι πολλοί οι χριστιανοί λίγοι οι ορθόδοξοι. Δέν διάβασαν αδελφέ τούς Πατέρες.Οι Πατέρες μάς είναι απρόσιτοι πλέον. Δέν κατανοούνται. Τούς χρησιμοποιούμε αποσπασματικά πρός ίδιον όφελος. Οπως καί οι παπικοί. Δέν διαθέτουμε τίς προυποθέσεις. Δέν είναι χρηστικοί, μιάς χρήσεως. Πώς λέμε ότι ο Κύριος θυμώνει μαζί μας όταν προσευχόμαστε τυπικά , χλιαρά, μέ κρύα καρδιά, γιά νά κάνουμε τόν κανόνα μας. Ετσι καί τό Πνεύμα Κυρίου αποσύρεται από τά κείμενα καί τό ευαγγέλιο εάν η προαίρεσή μας είναι ιδιωτική.

Ανώνυμος είπε...

Οπότε η ιδιωτικοποίηση ξεκίνησε εδώ και 200 χρονια(!) στους εκκλησιαστικούς.
Μετα την μεταμόρφωση ακολουθησε ο Γολγοθάς ως προϋπόθεση της Ανάστασης. Επομένως να προετοιμαζομαστε για τον ζωοδοχο Τάφο!

Ανώνυμος είπε...

Ποιό είναι το Πνεύμα του Κυρίου Ιησού Χριστού;Το Άγιο Πνεύμά;

amethystos είπε...

Μάλλον όχι. Είναι τό πνεύμα καί η Χάρις τής Υιοθεσίας. Τό Γεννητό είναι η Υπόστασις τού Κυρίου. Τά Αγέννητο τού Πατρός, τό Εκπορευτό, τό πρόβλημα, τού Αγίου Πνεύματος, Προβάλλεται. Μιά τέτοια ιδιότητα προ βολής έχει καί τό ανθρώπινο πνεύμα καί δημιουργεί τίς αυθεντίες καί τήν υποταγή στίς προσωπικότητες. Τό Αγιο Πνεύμα μάς ελευθερώνει από τίς προβολές μας ο Κύριος από τίς εξουσίες. Κάπως έτσι. Καλύτερα νά απευθυνθούμε στόν Αγιο Γρηγόριο Παλαμά.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ λέω να απευθυνθούμε στον Απ.Παύλο και στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο.Όποιος λέει ότι ο Χριστός και Θεός έχει δυο Πνευματα,είναι αιρετικός.Δεν λέει πουθενά ο Γρηγόριος Παλαμάς αυτές τις πλάνες.
Λέει ο Παύλος:"Εάν δέ το Πνεύμα του Θεού που ανέστησε τον Ιησού από τους νεκρούς κατοικεί μέσα σας,τότε αυτός που ανέστησε το Χριστό από τους νεκρούς θα δώσει ζωή και στα θνητά σώματά σας διά του Πνεύματος του που κατοικεί μέσα σας"(Προς Ρωμαίους κεφ.η',στίχ.11).
Λίγο ποιό πάνω λέει ο Παύλος:"Σεις όμως δεν είστε δούλοι της σαρκός,αλλά ζήτε σύμφωνα με τις εντολές του πνεύματος,εαν κατοικεί μέσα σας το Πνεύμα του Θεού.Εάν δέ κανείς δεν έχει το ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ,αυτός δεν ανήκει στο Χριστό"(Προς Ρωμαίους κεφ.η',στίχ.9).
Και μετά λέει"Εάν όμως κατοικεί ΜΕΣΑ σας ο Χριστός",δηλαδή μέσα μας κατοικεί το Πνεύμα του Χριστού και του Θεού Πατρός,το οποίο είναι το Άγιο Πνεύμα,το Πνεύμα της Αληθείας( δηλαδή του Χριστού,γιατί η Αλήθεια είναι ο Χριστός).
Το γράφω ξανά:Το Πνεύμα της Αληθείας( Αλήθεια είναι ο Χριστός )είναι το Άγιο Πνεύμα( το Πνεύμα του Θεού,και του Πατρός και του Υιού ).Ένα είναι το Πνεύμα του Θεού και αυτό είναι το Πνεύμα του Χριστού,δηλαδή ο Παράκλητος το Πνεύμα της Αληθείας( Αλήθεια είναι ο Χριστός ).
Και ο Ιωάννης λέει:"Σεις αγαπητά μου παιδιά,είστε από το Θεό,και τους έχετε νικήσει,γιατί ο Θεός ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΑΣ,ειναι μεγαλύτερος και ισχυρότερος από εκείνον που είναι μέσα στον κόσμο"(Α'Ιωαννου κεφ.δ',στίχ.4 ).
Και λίγο ποιό πανω:"Και όποιος τηρεί τις εντολές του μένει στο Θεό και ο Θεός μένει σ'αυτόν.Και γνωρίζουμε ότι ο Θεός μένει ΜΕΣΑ ΜΑΣ,από το ΠΝΕΥΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ"(Α'Ιωάννου κεφ.γ',στίχ.24).
Και:"Και το Άγιο Πνεύμα είναι εκείνο που επιβεβαιώνει αυτό,γιατί το Άγιο Πνεύμα είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ.Γιατί τρεις είναι εκείνοι που επιβεβαιώνουν αυτό στον ουρανό( ότι δηλαδή ο Ιησούς είναι ο Υιός του Θεού),ο Πατέρας,ο Λόγος και το Άγιο Πνεύμα.Και αυτοί οι τρείς ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ"(Α'Ιωάννου κεφ.ε',στίχ.6-7).

Γράφει ο Παύλος στους Κορινθιους:"Ο Κύριος είναι το Πνεύμα.Και οπου υπάρχει το Πνεύμα του Κυρίου εκεί υπάρχει ελευθερία.Όλοι εμείς λοιπόν με ακάλυπτο πρόσωπο αντανακλούμε τη δόξα του Κυρίου και μεταμορφωνόμαστε σ'αυτή την εικόνα του από λαμπρότητα σε λαμπρότητα,όπως είναι επόμενο να προοδεύει αυτός που λαμπρύνεται από τον Κύριο,το Άγιο Πνεύμα"(Β'Κορινθίους κεφ.γ',στίχ.17-18).
Τέλος,γράφει ο Ιωάννης:"Όταν όμως έλθει εκείνος,το Πνεύμα της αληθείας,θα σας οδηγήσει σε όλη την αλήθεια.Γιατί δεν θα μιλήσει από ΜΟΝΟΣ του αλλά θα πει όσα ΑΚΟΥΣΕΙ και θα σας αναγγείλει όσα πρόκειται να συμβούν.Εκείνος θα με δοξάσει,γιατί θα πάρει από ότι είναι ΔΙΚΟ ΜΟΥ και θα σας το ΑΝΑΓΓΕΙΛΕΙ.Όλα όσα έχει ο Πατέρας ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΟΥ.Γι'αυτό σας ειπα ότι θα πάρει από ότι είναι δικό μου και θα σας το ΑΝΑΓΓΕΙΛΕΙ"(ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ κεφ.ιστ',13-15).

Έχω πολλά ακόμα να πω για το Πνεύμα του Χριστού,δηλαδή το Άγιο Πνεύμα,αλλά νομίζω ότι αυτά είναι αρκετά.
Δεν είναι Κύριος μόνο ο Χριστός,αλλά Κύριος είναι και ο Πατέρας και ο Παράκλητος το Πνεύμα της Αληθείας ( δηλαδή το Πνευμα του Υιού και του Πατέρα.
Θέλω να μάθω τι γράφει ο Άγιος Γ.Παλαμάς!

Ανώνυμος είπε...

Η Πατερική θεολογία δεν έχει ασχοληθεί μέ άλλο Πνεύμα , παρά μέ το Άγιο Πνεύμα . Πού το είδε κανείς κάποιο άλλο Πνεύμα ; Ποιά οικοημενική Σύνοδος ασχολήθηκε και σε ποιά θεολογία αποτγπώθηκε ; Ο άνθρωπος μετέχει των ακτίστων ενεργειών του Αγίου Πνεγματος ! Αυτό γνωρίζει η εκκλησία .

amethystos είπε...

Θάχεις τήν εμπειρία σίγουρα. Μόνον ο Κύριος σώζει. Μόνον ο Κύριος ενσαρκώθηκε.Τό φιλιόκβε δέν είναι ορθόδοξο.

amethystos είπε...

938 Ανήκεις σέ φοβερή εκκλησία φίλε Μπράβο. Μάς κάνεις νά ζηλεύουμε. Εμείς μείναμ μόνο μέ τόν ταπεινό Κύριο.

amethystos είπε...

O Ευνόμιος ταύτιζε τίς άκτιστες ενέργειες μέ τό Αγιο πνεύμα.

Ανώνυμος είπε...

Τό Άγιο Πνεύμα είναι Θεός . Η ουσία του Θεού είναι απρόσιτη. Μετέχουμε στις άκτιστες ενέργειες του Αγίου Πνεύματοσ και όχι στην ουσία του Θεού .

amethystos είπε...

Τό Αγιο Πνεύμα είναι Υπόσταση, όπως η Υπόσταση τού Υιού καί η Υπόσταση τού Πατρός. Στήν Αγία Τριάδα δέν υπάρχει ουσία ανυπόστατος ή υπόσταση ανούσιος. Οι άκτιστες ενέργειες είναι κοινές τής Αγίας Τριάδος καί συντηρούν καί προνοούν. Λέγονται καί η Χάρις τού Θεού. Ο Θεός είναι Πνεύμα. Δέν είναι Τό Αγιο Πνεύμα. Ακόμη καί ο ύμνος τής Θ. Λειτουργίας λέει: Η Χάρις τού Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, η Αγάπη τού Θεού καί Πατρός καί η Κοινωνία τού Αγίου Πνεύματος.

Δ. Τσελεγγίδης.Η τριαδολογία τού Μ. Βασιλείου ώς υπόβαθροτής δογματικής δισασκαλίας τής Εκκλησίας γιά τίς Εικόνες. Οι Ευνομιανοί ταύτισαν ουσία καί ενέργεια στόν Θεό.Υπάρχει εν προκειμένω ομοιότης μεταξύ φραγκολατίνων καί Ευνομιανών. Δέν αποδέχονται τήν διάκρισιν μεταξύ τού ενεργούντος Θεού καί τής ακτίστου ενεργείας εν τώ Θεώ. Ταύτισε δέ ακόμη καί τήν Υπόσταση μέ τήν ουσία. Εφτασε δέ νά ταυτίσει τήν πατρότητα καί τήν ουσία καί τήν ενέργεια. Ταύτισε δηλ. αίτιο καί αιτιατό μέ τήν ουσία τού Πατρός καί Τού Υιού, παρότι τά ιδιώματα αίτιος αιτιατός δέν αναφέρονται στήν ουσία.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε μήν πολυπραγμονείς μέ πράγματα που δεν καταλαβαίνεις και δεν καταλαβαίνουμε . Μείνε σε αυτά που λεγουν οι Πατέρες . Δεν μπορεί κανείς νά καταλάβει αυτά τά πράγματα διανοητικά και δεν ωφελεί , μάλλον ζημιώνεται . Γιατί να το κάνει για επίδειξη γνώσεων ; Τό θέμα είναι εν ταπεινώσει νά τά βιώσουμε . Σε τί ωφελεί μία διανοητική ενασχόληση Είπαμε οτι τά πρόσωπα της Αγίας Τριάδος είναι ασυγχύτως ηνωμένα Αυτό γιατί το λές : " Η Χάρις τού Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, η Αγάπη τού Θεού καί Πατρός καί η Κοινωνία τού Αγίου Πνεύματος" μεμέρισται ο Θεός ; Εάν η χάρις ανήκε στον Χριστό , τότε θά έπρεπε η Αγάπη νά ανήκει στον Πατέρα και η Κοινωνία στο Αγιο Πνεύμα και αυτό το τρίτο είναι που καθόλου δεν παραδέχεσαι , οτι δηλαδή κοινωνούμε μέ τον Θεό δια των ακτίστων ενεργειών του Αγίου Πνεύματος Οι γλώσσες της Πεντηκοστής ήταν ο Χριστός ;
Όταν λές οτι ο Θεός είναι πνεύμα , αλλά δεν είναι το Αγιο Πνεύμα , τί εννοείς ; Οτι ο Θεός είναι άυλος , δεν είναι ύλη , δεν είναι ο Θεός Δίας ; Αυτό δεν έχει σχέση μέ το Τριαδολογικό δόγμα .

amethystos είπε...

Τήν άκτιστο ενυπόστατη ενέργεια τού Υιού ή τού Αγίου Πνεύματος. Οι άκτιστες ενέργειες είναι ανυπόστατες Είναι πολλές. Κοινές τής Αγίας Τριάδος. Ουσιώνουν αλλά δέν σώζουν δέν είναι ενυπόστατες. Η Κοινωνία τού Αγίου Πνεύματος δέν σημαίνει κοινωνία μέ τόν θεό. Ποιόν Θεό; Δέν βαπτιζόμαστε; Δέν ενδυόμεθα Χριστόν καί τίς εντολές Του; Ο Ιησούς Χριστός δέν είναι Θεός; Τό Αγιο Πνεύμα είναι Υπόσταση. Πνεύμα ο Θεός καί οι προσκυνούντες αυτόν εν πνεύματι καί αληθεία δεί προσκυνείν. Ο Κύριος είναι η οδός καί η αλήθεια καί η Ζωή. Απαντώ χάριν τών υπολοίπων. ΤΕΛΟΣ. Οι βεβαιότητες καί οι απορίες στόν Ζήση.

Ανώνυμος είπε...

Το Άγιο Πνεύμα είναι Θεός,δεν είναι μόνο Υπόσταση.Εδώ,στο τελευταίο σχόλιο,υπάρχουν πολλές πλάνες.
Κυρία Λωρίτου,δεν μπορείς να βοηθήσεις γιατί δεν γνωρίζεις την Αγία γραφή και τους Αγίους Πατέρες.Γι'αυτό άκου και μη μιλάς( που λέει και το τραγούδι).
Η μια πλάνη φέρνει πολλές για να έχουν παρέα,αλλά πρέπει να βοηθάει ο Χριστιανός τον αδελφό του.

amethystos είπε...

Γι αυτό εμείς πιστεύουμε σέ Ενα θεό σέ τρείς υποστάσεις,πατέρα υιό καί άγιο πνεύμα. Λέγεται Μονάς η εν Τριάδι. Πολλές πλάνες βλέπεις παντού φίλε. Πλανόδιος ή ξυλουργός; Δέν ισιώνει τό δένδρο τού καλού καί τού κακού.

Τ.Ν. είπε...

"Μόνο ο Κύριος σώζει"!
Λέει ο Παύλος:"Γιατί εμείς διά του ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ περιμένουμε με βεβαιότητα με την πίστη τη σωτηρία για την οποία ελπίζουμε" (ΠΡΟΣ ΓΑΛΑΤΑΣ κεφ.ε',στίχ.5)!

Ο Θεός είναι Πνεύμα.Δεν είναι το Άγιο Πνεύμα"!!
Λέει ο Απ.Παύλος:"Γι'αυτό,καθώς λέει το Άγιο Πνεύμα:"Σήμερα εάν ακούσετε τη φωνή του,να μη γίνετε σκληρόκαρδοι όπως έγινε τότε,τη μέρα που με πικράνατε προκαλώντας τη δύναμή μου και τη δικαιοσύνη μου στην έρημο...Γι'αυτό,όταν θύμωσα εναντίον τους ορκίσθηκα ότι αυτοί δεν θα μπουν στη γη της αναπαύσεώς μου"(ΠΡΟΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ κεφ.γ',στίχ.7-11)!!

Λέει ο Απόστολος των Εθνών:"Η χάρις που δίνεται από τον Κύριο Ιησού Χριστό και η αγάπη του Θεού και η ΜΕΤΑΔΟΣΗ από το Άγιο Πνεύμα των ΔΩΡΕΩΝ του,ας είναι μαζί με όλους σας.Αμήν(Β'ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ κεφ.ιγ',στίχ.13)!!!

amethystos είπε...

Κατηργηθητε από τού Χριστού οίτινες εν νόμω δικαιούσθε, τής χάριτος εξεπέσατε, ημείς γάρ Πνεύματι εκ πίστεως ελπίδα δικαιοσύνης απεκδεχόμεθα, εν γαρ Χριστω Ιησού ούτε περιτομή....
Παύλος απόστολος....αλλά διά Ιησού Χριστού καί Θεού πατρός τού εγείροντος αυτόν εκ νεκρών...

Διό, καθώς λέγει τό Πνεύμα τό Αγιον, σήμερον εάν τής φωνής αυτού ακούσητε...μέτοχοι γάρ γεγόναμεν τού Χριστού, εάνπερ τήν αρχήν τής υποστάσεως μέχρι τέλους βεβαίαν κατάσχωμεν....

Η χάρις τού ΚΥΡΊΟΥ Ιησού Χριστού καί η αγάπη τού Θεού καί η κοινωνία τού Αγίου Πνεύματος μετά πάντων υμών.

Οι διάφοροι καλοθελητές ερμηνεύουν αλλά υπάρχει καί τό πρωτότυπο. Ο Κύριος είναι ο Λόγος καί τήν φωνή Του ακούμε φυσικά. Ο Παύλος συνάντησε τόν Κύριο στόν δρόμο πρός τήν Δαμασκό.

Τ.Ν. είπε...

Έχεις δίκιο για τα αρχαία.
Αλλά δεν απαντάς σε τούτο.
Γράφει ο Απ.Παύλος:"Ότι δέ έστε υιοί,εξαπέστειλεν ο Θεός το ΠΝΕΥΜΑ του ΥΙΟΥ ΑΥΤΟΥ εις τας καρδίας υμών,κράζον• αββά ο πατήρ(Προς Γαλάτας κεφ.δ',στίχ.6).
Εδώ λέει ο Παύλος ότι ο Θεός εξαπέστειλεν το Πνεύμα του Υιού αυτού,δηλαδή το Πνεύμα του Χριστού!Γιατί εσύ γράφεις ότι"το Πνεύμα του Χριστού ΔΕΝ είναι το Άγιο Πνεύμα";Αυτό δεν είναι πλάνη;Τι λέει ο Παλαμάς(γιατί δεν γράφεις);

amethystos είπε...

Αυτό πού εννοείς είναι τό Φιλιόκβε. Ο Αγιος έγραψε δύο λόγους Περί τού Αγίου Πνεύματος.
..ίνα τήν υιοθεσίαν απολάβωμεν... Τό Αγιο Πνεύμα δέν είναι ο Υιός. Δέν είναι αυτονόητο οτι μόνον Ο Υιός υιοθετεί;

amethystos είπε...

Συγγνώμην τό άφησα στή μέση επειδή βιαζόμουν. Πώς πραγματοποιεί εδώ καί αιώνες τήν κραυγή αυτή, Αββά ο Πατήρ, η παράδοσή μας;! Κύριε ημών Ιησού Χριστέ ελέησόν με τόν αμαρτωλό.Ελπίζοντας νά ακούσουμε καί εμείς τήν απάντηση τού Κυρίου. Απόψε θά δειπνήσω στό σπίτι σου.

Ανώνυμος είπε...

3.57

Και εσύ όμως δεν γνωρίζεις !

"Το Άγιο Πνεύμα είναι Θεός,δεν είναι μόνο Υπόσταση."

Εφ' όσον είναι Θεός είναι και υπόσταση , και εφ' όσον είναι υπόσταση είναι και Θεός . Θα μπορούσε νά είναι κάτι άλλο ;
Είναι σαν νά λές : δεν είσαι μόνο άνθρωπος είσαι και πρόσωπο . Θα μπορούσε νά είσαι άνθρωπος χωρίς νά είσαι πρόσωπο ;

amethystos είπε...

Ναί, τί ωραία πού τό διατύπωσες. Ακριβώς όπως ο Ζηζιούλας. Είναι πρόσωπο αλλά δέν είναι άνθρωπος. Είναι κάτι άλλο. Πιό ευλύγιστο.

χαλαρωσε είπε...

ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΠΟΥ αγωνιά και ρωτα
Θα μπορούσε νά είσαι άνθρωπος χωρίς νά είσαι πρόσωπο ;

Οταν ο Κυριος υιοθετει τον αγιο, τι υιοθετει, το προσωπο του, την φυση του, την προσωπικοτητα του (το συγχρονο προσωπο;

Ο Κυριος τι προσελαβε προσωπο ή φυση;
Εν τελει ποτε ο ανθρωπος αποκτα προσωπο;

χαλαρωσε είπε...

επισης για τον φιλο. Ο αμεθυστος στο ειπε. Απλα ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ:

Εδώ λέει ο Παύλος ότι ο Θεός εξαπέστειλεν το Πνεύμα του Υιού αυτού,δηλαδή το Πνεύμα του Χριστού!Γιατί εσύ γράφεις ότι"το Πνεύμα του Χριστού ΔΕΝ είναι το Άγιο Πνεύμα";Αυτό δεν είναι πλάνη;

ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΙΣΤΕΩΣ: Και εις το Πνεύμα το άγιον, το κύριον, το ζωοποιόν,


το εκ του Πατρός εκπορευόμενον,


το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν δια των προφητών.

amethystos είπε...

Φίλε είναι απελπισία. Μάς έχουν πορώσει οι παπάδες μέ τό Αγιο Πνεύμα τής χειροτονίας.

Τόμπρος Νεκτάριος είπε...

Τώρα διάβασα τα σχόλια(λόγο φόρτου εργασίας).
"Αυτό που εννοείς είναι το Φιλιόκβε"!

Λέει ο Χριστός:"...Γιατί ο Πατέρας μου είναι ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ από εμένα"(ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ κεφ.ιδ',στίχ.28).
Εδώ ο Χριστός λέει ότι ο Πατέρας είναι μεγαλύτερος από αυτόν.Άρα η αιτία του Άγιο Πνεύματος είναι μόνο ο Πατέρας(απαντώ και στον κ.Χαλάρωσε).

Εγώ λέω ότι δεν είσαι μόνο ΠΡΟΣΩΠΟ,αλλά είσαι ΚΑΙ άνθρωπος( δηλαδή το αντίθετο από αυτό που λες εσύ,ότι" το Άγιο Πνεύμα είναι ΥΠΟΣΤΑΣΗ,δεν είναι ο Θεός".
Ο Άγιος Γρηγόριος τα λέει θαυμάσια,αλλά δεν λέει πουθενά ότι το Πνεύμα του Χριστού ΔΕΝ είναι το Άγιο Πνεύμα(ο ίδιος ο Χριστός διδάσκει ότι "ο Πατήρ εξαπέστειλεν το Πνεύμα του Υιού ΑΥΤΟΥ", δηλαδή το Άγιο Πνεύμα,το ''οποίο εκπορεύεται από τον Πατέρα" (Ιαών.κεφιε',στίχ.26).
Δηλαδή ο Χριστός διδάσκει το Φιλιόκβε;
Αυτός που υιοθετεί είναι ο Πατέρας!

amethystos είπε...

Ο Πατέρας τόν οποίον επικαλείται ο Κύριος είναι η υπόσταση τού Υιού, δέν είναι η υπόσταση τού Πατρός. Η Υπόσταση τού Πατρός δέν είναι ο Θεός. Είναι κουραστικό φίλε. Από άγνοια παρασύρεσαι σέ μεγαλύτερες μωρίες. Τέλος. Καληνύχτα.

Νεκτάριος Τόμπρος είπε...

"Ο Πατέρας τον οποίον επικαλείται ο Κύριος είναι η υπόσταση του Υιού,δεν είναι η υπόσταση του Πατρός"!!!!!!!

Μάλιστα!Τότε γιατί λέει ο Άγιος Γρηγόριος στον πρώτο λόγο του(για το Άγιο Πνεύμα) τούτο:"...ο γάρ και τον Υιόν αίτιον θεότητος λέγων αυτόν αθετεί τον Υιόν εν τω ευαγγελίω σαφώς ειπόντα "ο πατήρ μου μείζων μου έστιν",ούχ ώς ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΟΝΟΝ,αλλά και ώς ΘΕΟΥ,τω της θεότητος ΑΙΤΙΩ.Διό και ούχ ο Θεός είπεν,αλλ'ο Πατήρ• ου γάρ ώς Θεός μείζων του Υιού,άπαγε της ασεβείας,αλλ'ώς ΑΙΤΙΟΣ ΘΕΟΤΗΤΟΣ,καθάπερ και οι θεοφόροι πατέρες ημίν ΕΡΜΗΝΕΥΣΑΝ.Τούτοις ούν ώς έοικε τοίς θεοφόροις και Χριστώ τω Θεώ των θεοφόρων αντιλέγετε,τω Πατρί τον Υιόν ΟΥΚ ΙΣΟΝ κατά το ΑΙΤΙΟΝ λέγουσιν.Αλλ'ημείς και το ίσον ίσμεν του Υιού πρός τον Πατέρα κατά την φύσιν και το ΜΕΙΖΟΝ του Πατρός ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝ κατά το ΑΙΤΙΟΝ,όπερ άμφω,το τε γεννάν και εκπορεύειν,συμπεριβάλλει".
Τα λέει καλά ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς ή είναι πλάνος σαν τον Τόμπρο;
Γι' αυτό έγραψα ότι" η μια πλάνη φέρνει πολλές για να έχουν παρέα".Τελικά δεν διάβασες τους Πατέρες,αλλά ούτε και τους δυο Λόγους του Γρηγορίου για το Άγιο Πνεύμα!Δεν πουλάω πνεύμα,αλλά γράφω μόνο για τούτο:"Αδελφοί,εάν κανείς από σας πλανηθεί και απομακρυνθεί από την αλήθεια και κάποιος τον επαναφέρει στο δρόμο του Θεού,ας γνωρίζει ότι εκείνος που επανέφερε έναν αμαρτωλό από το δρόμο της πλάνης στο δρόμο της αλήθειας θα ΣΩΣΕΙ μια ψυχή από τον θάνατο και θα ΕΞΑΛΕΙΨΕΙ ΠΛΗΘΟΣ ΑΜΑΡΤΙΩΝ"(Ιακώβου κεφ.ε',στίχ.19-20).Καλή μετάνοια και καλη Βασιλεία.Τέλος και τω Θεώ ΔΟΞΑ😇

amethystos είπε...

Άγιος Γρηγόριος: «Πώς είναι δυνατόν να συνυπάρχουν στην Αγία Τριάδα Μοναρχία και Πατρότης;!» Και απαντά, “Λόγος ΚΘ, 2, 8”: «Ημείς όμως τιμώμεν την μοναρχίαν, και μάλιστα την μοναρχίαν η οποία δεν περιορίζεται εις ένα πρόσωπον, αλλά μοναρχίαν την οποίαν πραγματοποιεί η ισοτιμία της φύσεως, η σύμπνοια της γνώμης, η ταυτότης της κινήσεως και η συμφωνία με το ένα πρόσωπον, πράγμα που δεν επιτυγχάνεται εις την κτιστήν φύσιν, δια τούτο μονάς απ’ αρχής, εις δυάδα κινηθείσα, μέχρι Τριάδος έστη».
“Λόγος ΚΘ, 16, 9”: «Η ονομασία Πατήρ δεν είναι χαρακτηρισμός ούτε της ουσίας, ούτε της ενεργείας, αλλά σημαίνει την σχέσιν του Πατρός προς τον Υιόν ή του Υιού προς τον Πατέρα. Όπως δηλ. εις ημάς τους ανθρώπους αι ονομασίαι αύται φανερώνουν την γνησιότητα και την ομοιότητα φύσεως μεταξύ γεννήτορος και γεννηθέντος».
Το αίτιον δεν είναι αρχαιότερον από εκείνα των οποίων είναι αίτιον. Διότι ούτε ο ήλιος είναι αρχαιότερος από το Φως
Άγιος Μάξιμος ομολογητής, ambigua, 23: «Πώς εξηγείται το γραφέν υπό Γρηγορίου; Διά τούτο μονάς απ’ αρχής εις δυάδα κινηθείσα μέχρι Τριάδος έστη!; Κινείται (απαντά ο Άγιος Μάξιμος) μέσα στον Νου που είναι άξιος να την κατανοήσει, ο οποίος μέσω της Μονάδος και μέσα στην Μονάδα ολοκληρώνει κάθε έρευνα του σ’ αυτή ή για να το πούμε διαφορετικά, ολόκληρη η Μονάς αχώριστη διδάσκει και φανερώνει στον Νου, στην πρώτη του επαφή μαζί Της, την αλήθεια γύρω από την Μονάδα, έτσι ώστε να μην εισαχθεί χωρισμός στην πρώτη Αιτία. Μετά όμως προχωρά στην φανέρωση της θείας και απόρρη­της Θεογονίας αυτής της πρώτης Αιτίας, αποκαλύπτοντας του Μυστικά και κρυφά ότι δεν πρέπει να σκεφτεί ποτέ πως αυτό το Υπερού­σιο Αγαθό μπορεί να είναι άγονο, στείρο Λόγου και Σοφίας ή Αγιαστικής Δυνάμεως, ομοουσίους και υπαρκτές σαν υποστάσεις, για να μην διατρέξει τον κίνδυνο, αυτός ο Νους, να εννοήσει πως ο Θεός είναι Σύνθεση αυ­τών, ωσάν να επρόκειτο για τυχαία κατηγορήματα, αντί να πιστεύει δια της πίστεως ότι Αυτοί συνυπάρχουν, συναιω­νίως. Λέγεται λοιπόν πως ο Θεός κινείται, καθώς είναι Αιτία της έρευνας του τρόπου με τον οποίον συνυπάρχει. Διότι είναι αδύνατον χωρίς θεϊκό φωτισμό να κατανοήσουμε κάτι από τον Θεό. Διότι ο Θεός που δεν έχει την ίδια φύση με τους ανθρώπους, έχει ασφαλώς και διάφορον τρόπον γεννή­σεως.»
Ιωάννης Δαμασκηνός: «Δεν υπάρχει εν τη κτίσει εικόνα απαραλλάκτως εν εαυτή τον τρόπον της Αγίας Τριάδος παραδεικνύουσα. Σχέση σημαίνει: Τα πρόσωπα της Αγίας Τριάδος είναι πάντα μαζί και στην ενέργεια, εφόσον και η ενέργεια, όπως και η ουσία, είναι άκτιστες.»
Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος: «Λίαν αισχρόν, και ουκ αισχρόν μόνον, αλλά και μάταιον επιεικώς, εκ των κάτω των άνω την εικασίαν λαμβάνειν, και των ακινήτων εκ της ρευστής φύσεως.»Και συνεχίζει: «Διότι δεν πρέπει, επειδή κατά τινα σχέσιν υψηλοτέραν Υιός ο Υιός, και επειδή δεν ημπορέσαμε δι’ άλλου τρόπου παρά έτσι να δείξουμε το εκ του Θεού και ομοούσιον, να νομίζωμεν ότι πρέπει να μεταφέρουμε στον Θεό και όλες τις ανθρώπινες και της δικής μας συγγενείας ονομασίες. Καθώς η διαφορά εις την αποκάλυψιν και όχι της προς άλληλα σχέσεως διάφορον, έκαμε διαφορετικήν και την ονομασία: Πατήρ – Υιός – Άγιον Πνεύμα.»

Η Ορθοδοξία δέν ταύτισε ποτέ τήν οικονομική Τριάδα μέ τήν αίδιο καί προαιώνιο, μέ τήν θεολογική,όπως ο παπισμός, ούτε τήν υπόσταση μέ τό πρόσωπο. Τό φιλιόκβε είναι η μεγαλύτερη πλάνη. Καταργεί τήν Σωτηρία γιά τούς Δυτικούς.