– Γέροντα, τί είναι το δικαίωμα;
– Το δικαίωμα είναι κοσμική λογική. Ο άνθρωπος, όσο πιο κοσμικός είναι, τόσο περισσότερο δικαίωμα έχει· όσο πιο πνευματικός είναι, τόσο λιγώτερο δικαίωμα έχει. Ειδικά ο μοναχός έχει μόνον υποχρεώσεις· δεν έχει δικαίωμα για τίποτε. Θέλω να πω ότι δεν πρέπει να έχη απαίτηση από κανέναν και για τίποτε. Το να ζητά ο μοναχός δικαιώματα σ᾿ αυτήν την ζωή, ενώ απαρνήθηκε τα πάντα για την αγάπη του Χριστού, είναι τελείως λάθος. Βρίζει τον Χριστό, τον Μοναχισμό.
Οι κοσμικοί έχουν δικαιώματα πολλά· κοσμικοί είναι. Τα δικαιώματα του μοναχού, αλλά και του πνευματικού ανθρώπου, τα κρατάει ο Χριστός για την άλλη ζωή.
Το δικαίωμα σήμερα παρουσιάζεται σχεδόν σε όλους τους νέους, αλλά και σε νέους μοναχούς. Μερικοί νέοι μοναχοί δεν ξέρουν γιατί έγιναν μοναχοί και τί θα πη Μοναχισμός, γι᾿ αυτό έχουν ένα δικαίωμα, ένα κοσμικό πνεύμα, μια παράξενη λογική, μια ανθρώπινη δικαιοσύνη, από όλες τις πλευρές. Αυτή η ανθρώπινη δικαιοσύνη ξεκίνησε από το ευρωπαϊκό πνεύμα και μπήκε και στον Μοναχισμό.
Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου.
Του.Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου .
anexperimentindepth
2 σχόλια:
45 προσφυγές στο ΣτΕ την 3ετία 1990-1993 απο εκπτώτους "ιερωνυμικούς" αρχιερείς (ιερομονάχους, υποτίθεται... Εγγεγραμμένους σε μοναχολόγιο κάποιας Ιεράς Μονής) για μια καρέκλα...
Η μεγαλύτερη νεοελληνική τραγωδία. Ετσι ξεκίνησε τό φαινόμενο τής εκκοσμίκευσης στόν προτεσταντισμό καί τήν εισήγαγαν στήν συνέχεια καί οι αποτειχισμένοι, παλαιού καί νέου.
Δημοσίευση σχολίου