Αββά Ισαάκ του Σύρου
Όμως, φοβάμαι πολύ, όπως φοβάται εκείνος πού πρόκειται να μιλήσει για το Θεό με τους δικούς του συλλογισμούς. Γιατί ή ταπείνωση είναι στολή της Θεότητας.
Ο Υιός δηλαδή και Λόγος του Θεού, που έγινε άνθρωπος, την ταπεινοφροσύνη ντύθηκε, και συναναστράφηκε μαζί μας με αυτήν μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Και οποίος ντυθεί την ταπεινοφροσύνη, πραγματικά γίνεται όμοιος με το Λόγο του Θεού, που κατέβηκε από το δικό του ύψος και σκέπασε με την ταπεινοφροσύνη τη μεγαλοσύνη και τη δόξα του, για να μην καταφλεχθή η κτίση, βλέποντας τη θεότητα του. Διότι η κτίση δεν μπορούσε να τον αντικρίσει, αν δεν έπαιρνε ένα μέρος από αυτήν, δηλαδή το ανθρώπινο σώμα, ώστε να επικοινωνήσει μαζί της. Ούτε μπορούσαν οι κτιστές υπάρξεις να ακούσουν τα λόγια του πρόσωπο με πρόσωπο. Διότι ούτε οι Ισραηλίτες μπόρεσαν να ακούσουν τη φωνή του, όταν λάλησε προς αυτούς μέσα από τη νεφέλη. Γι' αυτό είπαν στο Μωϋσή (Εξ. 20, 19): "Ας λαλήσει o Θεός μαζί σου, και συ πες μας τους λόγους του, και ας μη λαλήσει o Θεός μαζί μας, για να μην πεθάνουμε".
Τώρα όμως, που ο Θεός έχυσε τη χάρη του στον κόσμο με την παρουσία του, δεν κατέβηκε σε μας με σεισμό και φωτιά, ούτε με φοβερή και δυνατή φωνή, αλλά ήρθε όπως η βροχή στο κουρεμένο μαλλί του προβάτου και όπως η σταγόνα που στάζει στο χώμα απαλά, και συναναστράφηκε μαζί μας με ανθρώπινη μορφή.
Σκέπασε δηλ., όπως σκεπάζουμε ένα θησαυρό, με την ανθρώπινη σάρκα τη δόξα του, και επικοινωνούσε μαζί μας με κείνο το σώμα πού κατασκεύασε το θείο του νεύμα από τον κόλπο της παρθένου και Θεοτόκου Μαρίας, ώστε βλέποντας τον ως άνθρωπο να συναναστρέφεται μαζί μας, να μη ταραχθούμε από τη θεωρία του.
Γι' αυτό το λόγο, οποίος φορέσει εκείνη τη στολή της ταπεινοφροσύνης, με την οποία τον είδε η κτίση μέσα στο ανθρώπινο σώμα που φόρεσε ο κτίστης, τον ίδιο το Χριστό ντύνεται.
Και αντί να ντύνεται την κοσμική τιμή και την εξωτερική δόξα, στολίζεται με το εσωτερικό ένδυμα της ταπεινοφροσύνης.
Γι' αυτό και τα λογικά κτίσματα, βλέποντας έναν οποιοδήποτε άνθρωπο να φοράει αυτό το ομοίωμα της ταπεινοφροσύνης, ακόμη και με τη σιωπή τους τον προσκυνούν, τιμώντας τον Κύριο τους, που τον είδαν να τη φοράει και να συναναστρέφεται μαζί τους μέσω αυτής.
Ποιο κτίσμα, αλήθεια, δεν ευλαβείται τη θεωρία του ταπεινόφρονα; Όμως μέχρι που αποκαλύφθηκε σε όλους η δόξα της ταπεινοφροσύνης, ήταν ευκαταφρόνητη η θεωρία της, μόλο που ήταν γεμάτη αγιότητα. Τώρα όμως ανέτειλε σαν τον ήλιο η δόξα της στα μάτια των ανθρώπων.
Και κάθε συνετός άνθρωπος την τιμά, οπού και αν φανεί.
Γι' αυτό ούτε οι εξ αγνοίας εχθροί της αλήθειας δεν τη θεωρούν ευκαταφρόνητη, αν και αυτός που την απέκτησε φαίνεται φτωχότερος απ' όλα τα κτίσματα.
Ωστόσο, όποιος έμαθε την ταπείνωση, τιμάται από τα λογικά κτίσματα σαν να φοράει στεφάνι και βασιλική πορφύρα.
2 σχόλια:
Επίθεση δέχθηκε ο Αλβανίας Αναστάσιος, μια κίτρινη και βρώμικη επίθεση, από τον «Εθνικό Κήρυκα».
Με τίτλο «Ο Αναστάσιος ξιφουλκεί κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου», η εφημερίδα γράφει για τον προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας ότι, στην πρόσφατη συνέντευξη του στην Καθημερινή, «εκκένωσε για μία ακόμα φορά τα πραγματικά του αισθήματα για την Μητέρα Εκκλησία, η οποία τον πήρε από τα αζήτητα της τιτουλαρίας όπου ήταν επί χρόνια και τον έκανε Αρχηγό Αυτοκέφαλης Εκκλησίας». Ως ..φίδι παρουσιάζεται ο Αναστάσιος που «άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά με την ερώτηση της Καθημερινής για να ιοβολήσει εναντίον της καρδιάς του Γένους, της Μητρός Εκκλησίας και να συνταχθεί για μία ακόμα φορά με την Μοσχοβίτικη προπαγάνδα σε βάρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου».
«Προπαγάνδα» χαρακτηρίζεται η εξής φράση-έκκληση του Αναστασίου: «η πρωτοβουλία για τη θεραπευτική αγωγή της νέας πραγματικότητος αναμφιβόλως ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο». Όσο για την αναφορά σε όσα «χρωστάει» στο Πατριαρχείο, προσωπικώς, ο Αλβανίας, που «τον πήρε από τα αζήτητα» – να θυμίσουμε ότι είναι τα ίδια …αζήτητα από τις εξουσίες, που μας έχουν χαρίσει Αγίους μοναδικής λάμψης. Αλλά, φυσικά, η όντως Ορθόδοξη στάση δεν απασχολεί την εφημερίδα. Μόνο της μέλημα η εξουσία, τα παιγνίδια εξουσίας και το πόσο τα βλάπτει ένας αληθινός Ορθόδοξος Ιεράρχης που μιλά ελεύθερα και με αγάπη. Και η φράση πριν την κατακλείδα, είναι: «Με την ευκαιρία να πούμε ότι απασχολεί πολύ στην Αθήνα και αλλού το θέμα της διαδοχής του, καθότι βρίσκεται στο 91ο έτος της ηλικίας του. Και μόνο το θέμα ποίον προωθεί για διάδοχό του και ποίες θα είναι οι συνέπειες για την εκεί Εκκλησία θα πρέπει να τον κάνουν πιο προσεκτικό». Και η κατακλείδα: «Δυστυχώς για κάποιον περίεργο λόγο συνεχίζουν και τον λιβανίζουν στην Αθήνα. Τα γεγονότα όμως άλλα δείχνουν…». Ο Αλβανίας Αναστάσιος δεν χρειάζεται υπερασπιστές. Το ίδιο του το έργο, η παρουσία του στην ιεραποστολή αλλά, κυρίως, στην Εκκλησία της Αλβανίας, ο ρόλος του στην ζωή του λαού και του ποιμνίου της χώρας, είναι γνωστά. Όποιος πέρασε από την Αλβανία σε δύσκολους καιρούς, στην πείνα της δεκαετίας του ’90, στους σεισμούς, στις εξεγέρσεις, ξέρει το έργο του, ξέρει πως, όπως μου είχε πει συνάδελφος που ήταν μπροστά «περίμεναν να τελειώσει η λειτουργία για να πάνε να τον αγγίξουν, έφτανε να αγγίξουν το ράσο του για να φύγουν γαλήνιοι» οι άνθρωποι του πόνου και του μόχθου, αυτοί που μόνο στήριγμα, σε μια τότε διαλυμένη και διεφθαρμένη χώρα, είχαν την πίστη τους και τον ακέραιο αυτόν άνθρωπο, τον πνευματικό τους πατέρα. Ο Αλβανίας Αναστάσιος υπήρξε και υπάρχει αληθινός πατέρας, και μάλιστα με τεράστια θεολογική μόρφωση, που δεν είναι ούτε προαπαιτούμενο ούτε μέτρο για την εκκλησιαστική παρουσία του ανδρός, το χωραφάκι της χήρας είναι που μετρά, εκεί που η εξουσία γίνεται μέγιστος πειρασμός. Σήμερα το Φανάρι φέρεται σαν κράτος. Εξαπολύει τη δική του «λίστα» κατά όποιου τολμήσει να εκφράσει αληθινό εκκλησιαστικό λόγο. Προφανώς, γιατί έχει τις πλάτες της Αυτοκρατορίας. Καλό θα ήταν όμως να θυμηθεί την ίδια την Ιστορία των Πατριαρχών μας, αυτών που μνημονεύει και αγαπά ο λαός. Γιατί στον Αλβανίας Αναστάσιο η στάση του Φαναρίου μάλλον έχει δώσει ρόλο Χρυσοστόμου. Το ρόλο της Ευδοξίας μοιάζει να τον έχει ο Πομπέο. Αυτό ποιον ρόλο αφήνει για τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την υστεροφημία του, ας το αναρωτηθεί όποιος τον αφορά.
(πηγή:kosmodromio.gr)
Θά τό αναδημοσιεύσουμε. Ισως κατανοήσουμε τό νόημα. Εσπασαν τά όρια μεταξύ εκκλησίας καί πολιτικής κομματοκρατίας. Θά τό δούμε.
Δημοσίευση σχολίου