Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

Ο COVID ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΟΥ

Είναι εντυπωσιακό το ότι ανέκαθεν οι ανατροπές, οι μεγάλες «αλλαγές παραδείγματος» στον πλανήτη, συνοδεύονταν από μία πανδημία – όπως το γεγονός ότι, ο «μαύρος θάνατος» οδήγησε το Μεσαίωνα στο τέλος του, με την Αναγέννηση που τον ακολούθησε. Με δεδομένο δε το ότι, σήμερα βιώνουμε μία ακόμη αλλαγή αυτού του είδους, η οποία στην ουσία ξεκίνησε μετά την κρίση του 2008 και έχει πλέον κορυφωθεί, οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις επιλογές και με τις ενέργειες μας – αφού το μέλλον διαγράφεται σκοτεινό, με την έννοια του εντελώς απρόβλεπτου. Από την άλλη πλευρά, δυστυχώς οι άνθρωποι είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα, όσον αφορά την πανδημία – όπου το μεν πρώτο πιστεύει πως είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί, προτιμώντας δρακόντεια μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού, ενώ το δεύτερο θεωρεί ότι πρόκειται για υπερβολή ή πως ο ιός δεν υπάρχει καν, διασπείροντας κάθε είδους θεωρίες συνωμοσίας. Το ίδιο συμβαίνει και με τα εμβόλια, όπου ένας μεγάλος αριθμός τοποθετείται υπέρ και ένας άλλος εναντίον – χωρίς καμία τεκμηρίωση.   

 Βασίλης Βιλιάρδος

Άποψη

Ο επικεφαλής του εμβολίου της Pfizer δήλωσε πως ο Covid-19 θα μας συνοδεύει τα επόμενα δέκα χρόνια, οπότε χρειαζόμαστε ένα νέο φυσιολογικό – αφού η επιστροφή στο προηγούμενο είναι αδύνατη (πηγή). Αναφέρθηκε επίσης στη νέα μετάλλαξη του στη Μ. Βρετανία, με την υπόθεση πως το εμβόλιο μάλλον θα είναι αποτελεσματικό – αλλά θα το γνωρίζουμε σε δύο εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που ονομάσθηκε «501.V2» εμφανίσθηκε στη Ν. Αφρική – ενώ λέγεται πως αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη απειλή από τον βρετανικό «Super Covid» που έχει προκαλέσει πανικό στη χώρα (πηγή). Είναι φυσιολογικό βέβαια, αφού οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς – όπου όμως αυτές οι μεταλλάξεις μπορούν να αποδειχθούν μείζον ζήτημα, όταν αλλάζουν ριζικά τον τρόπο, με τον οποίο ένας ιός επηρεάζει τον άνθρωπο.

Σύμφωνα τώρα με τις πρώτες πληροφορίες, ο αφρικανικός «501.V2» είναι πολύ πιο μεταδοτικός, ενώ πλήττει και τους νέους (πηγή). Οι λοιμώξεις δε στη Ν. Αφρική αυξήθηκαν από λιγότερες των 3.000 την ημέρα σε 9.500 – με το νέο ιό να είναι υπεύθυνος για τις περισσότερες. Αυτός είναι ο λόγος που αρκετές χώρες έχουν απαγορεύσει τις πτήσεις από τη Ν. Αφρική – αν και ο «501.V2» έχει εντοπισθεί ήδη στη Μ. Βρετανία (πηγή).

Συνεχίζοντας, εάν τα εμβόλια δεν λειτουργήσουν αποτελεσματικά για όλες αυτές τις παραλλαγές του ιού, τότε η πανδημία θα μπορούσε να κλιμακωθεί – σημειώνοντας πως έχουν εντοπισθεί ήδη ανεπιθύμητες παρενέργειες, τόσο σε εμβόλια της Pfizer, όσο και της Moderna. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την CDC, από τους 112.807 εμβολιασμένους που έχουν εγγραφεί στο σύστημα παρακολούθησης ασφάλειας εμβολίου την προηγούμενη Παρασκευή στις Η.Π.Α., οι 3.150 ανέφεραν συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό που καθιστούσαν αδύνατες τις καθημερινές δραστηριότητες ή την εργασία τους – ενώ τα εμβόλια της Moderna θεωρούνται ακόμη χειρότερα (πηγή).

Ένα επί πλέον θέμα είναι οι σημαντικές αλλεργικές αντιδράσεις τους (πηγή) – κάτι που όμως δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, αφού βασίζονται σε μία εντελώς νέα τεχνολογία που επηρεάζει τα ανθρώπινα κύτταρα και που μεταφέρθηκε βιαστικά στην παραγωγή, χωρίς την απαιτούμενη δοκιμαστική περίοδο. Η αλήθεια είναι πάντως πως η πανδημία εξασθενεί, σε σύγκριση με τις άλλες μεγάλες στην παγκόσμια ιστορία – αφού ο «μαύρος θάνατος» (ανάλυση) και η ισπανική γρίπη σκότωσαν η κάθε μία τουλάχιστον 50 εκ. ανθρώπους, ενώ ο Covid δεν έχει υπερβεί τα 2 εκ. με τις πολύ πιο ακριβείς σημερινές μεθόδους καταμέτρησης.

Περαιτέρω, δυστυχώς οι άνθρωποι είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα, όσον αφορά την πανδημία – όπου το μεν πρώτο πιστεύει πως είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί, προτιμώντας δρακόντεια μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού, ενώ το δεύτερο θεωρεί ότι πρόκειται για υπερβολή ή πως ο ιός δεν υπάρχει καν, παρά το ότι υπάρχουν δεκάδες μαρτυρίες ασθενών, με περιγραφές όπως η παρακάτω (πηγή).

Το ίδιο συμβαίνει και με τα εμβόλια, όπου ένας μεγάλος αριθμός τοποθετείται υπέρ και ένας άλλος εναντίον, διασπείροντας κάθε είδους θεωρίες συνωμοσίας – ενώ παραδόξως στις σελίδες του Facebook που αναρτώνται άρθρα για τα εμβόλια, εμφανίζεται ένα κείμενο (φωτογραφία, πηγή) που παραπέμπει στην πλατφόρμα του παγκοσμίου οργανισμού υγείας (πηγή). Κατά την άποψη μας, είναι απαράδεκτο να επεμβαίνει ένα μέσον κοινωνικής δικτύωσης στις επιλογές των ανθρώπων ή να χαρακτηρίζει κατά το δοκούν τις σελίδες τους – θυμίζοντας το «Μεγάλο Αδελφό» στο «1984» του Orwell (ανάλυση).

Εμείς πιστεύουμε πως η πανδημία Covid είναι πραγματική, αλλά ότι δεν πρόκειται για το τέλος του κόσμου – ενώ αρκετοί άνθρωποι θα αρρωστήσουν ακόμη, ορισμένοι θα υποφέρουν περισσότερο, αλλά η πλειοψηφία των μολυσμένων θα επιβιώσει. Όσον αφορά δε το εμβόλιο, είμαστε επιφυλακτικοί απλά και μόνο επειδή δεν προηγήθηκε ο απαιτούμενος χρόνος δοκιμασίας του – ενώ επειδή είναι ιός και όχι βακτήριο, θα μεταλλάσσεται συνεχώς για να επιβιώσει.

Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε στην ελεύθερη βούληση των ανθρώπων – όπου όμως πρέπει να είναι πρόθυμοι να υποστούν τις συνέπειες των ελεύθερων επιλογών τους. Στα πλαίσια αυτά, είμαστε αντίθετοι στον άμεσο ή έμμεσο καταναγκασμό – όχι μόνο όσον αφορά το εμβόλιο, αλλά για κάθε τι. Θεωρούμε δε απαράδεκτο να προσπαθούν κάποιοι να λογοκρίνουν ή να ελέγχουν αυτά που κάνουμε – αφού κάτι τέτοιο αποτελεί τον ορισμό του φασισμού.

Υπάρχει βέβαια και η άποψη των πολιτικών ή των πάσης φύσεως «διανοουμένων» (αντιπαθούμε όσο τίποτα άλλο αυτόν τον χαρακτηρισμό) – σύμφωνα με την οποία πρέπει να δίνονται κατευθύνσεις στους «απλούς ανθρώπους». Με ποιο δικαίωμα όμως ένας πολιτικός ή ένας «διανοούμενος» πιστεύει πως μπορεί να κατευθύνει τους ανθρώπους, σε κάτι που έχει πλήρη άγνοια αφού δεν ανήκει στο δικό του γνωστικό πεδίο; Δεν είναι το άκρον άωτο της ανευθυνότητας;

Τέλος, όσον αφορά αυτούς που ρωτούν «απειλητικά» σχετικά με το εάν κάνουμε εμείς εμβόλιο ή όχι, η στάση τους δεν είναι λιγότερο φασιστική – σημειώνοντας πως εμείς δεν θα προτείναμε ποτέ κάτι για το οποίο δεν έχουμε πεισθεί, ακόμη και αν αποφασίζαμε κάτι άλλο για τον εαυτό μας. Ούτε όμως θα κρίναμε τους άλλους «γραφικά», από τις συγκεκριμένες επιλογές τους – ακριβώς επειδή πιστεύουμε στην ελεύθερη βούληση και όχι στον καταναγκασμό.

Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, είναι εντυπωσιακό το ότι ανέκαθεν οι ανατροπές, οι μεγάλες «αλλαγές παραδείγματος» στον πλανήτη, συνοδεύονταν από μία πανδημία – όπως το γεγονός ότι, ο «μαύρος θάνατος» οδήγησε το Μεσαίωνα στο τέλος του με την Αναγέννηση που τον ακολούθησε. Με δεδομένο δε το ότι, σήμερα βιώνουμε μία ακόμη αλλαγή αυτού του είδους, η οποία στην ουσία ξεκίνησε μετά την κρίση του 2008 και έχει πλέον κορυφωθεί (ανάλυση), οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις επιλογές και με τις ενέργειες μας – αφού το μέλλον διαγράφεται σκοτεινό, με την έννοια του εντελώς απρόβλεπτου. Σε κάθε περίπτωση, το 2021 θα είναι πολύ δύσκολο, όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία και ειδικά την ελληνική – με τον προϋπολογισμό της χώρας μας (ανάλυση) να θεωρείται ήδη ξεπερασμένος.

Ο Covid και οι μεταλλάξεις του – The Analyst

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το εμβόλιο δεν έχει αποδηχθεί ότι θα προφυλάσσει αυτούς που λόγω αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος ή υποκείμενων νοσημάτων καταλήγουν στις ΜΕΘ. Μπορεί δηλαδή να προφυλάσσει όσους.... δεν έχουν ανάγκη προφύλαξης. Οπότε μπορεί να έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.Και να δούμε τότε θα γίνει...

Ανώνυμος είπε...

https://www.zougla.gr/apopseis/article/emvolia-frankenstein-aposiopisi-ton-kindinon