Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Ανάλυση: Ο Αναστάσιος ξιφουλκεί κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου

 Τις άγιες χρονιάρες μέρες των Χριστουγέννων επέλεξε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος για να ξιφουλκήσει κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, με τη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Αθήνας, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου. Χρησιμοποίησε για αφορμή το θέμα της Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και «εκκένωσε» για μία ακόμα φορά τα πραγματικά του αισθήματα για την Μητέρα Εκκλησία, η οποία τον πήρε από τα αζήτητα της τιτουλαρίας όπου ήταν επί χρόνια και τον έκανε Αρχηγό Αυτοκέφαλης Εκκλησίας. Χρησιμοποίησα τη φράση «πραγματικά του αισθήματα» γιατί τα καρυκεύματα που αναφέρει κατά καιρούς περί αγάπης και εκτίμησης στο Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη ανήκουν στον γνωστό τακτικισμό των Ζωηκών, έτσι για να μη ξεχνιούνται οι καταβολές.

Ενώ λοιπόν στη συνέντευξη μίλησε για τη μόλυνσή του από τον κορωνοϊό και την αποθεραπεία του από αυτόν, άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά με την ερώτηση της «Καθημερινής» για να ιοβολήσει εναντίον της καρδιάς του Γένους, της Μητρός Εκκλησίας και να συνταχθεί για μία ακόμα φορά με την Μοσχοβίτικη προπαγάνδα σε βάρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Παραθέτω ατόφια τη συγκεκριμένη ενότητα της συνέντευξης:

«Ερώτηση: Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι για το σχίσμα σχετικά με το Ουκρανικό ζήτημα;

Αναστάσιος: Μία από τις μεγάλες θλίψεις του τελευταίου καιρού είναι ότι η Ορθόδοξη ενότητα έχει ραγίσει και παρατείνεται μια θολή αναμονή. Οι πρωτοβουλίες στην Ουκρανία, έπειτα από δύο χρόνια ήδη, προφανώς δεν απέδωσαν το επιδιωκόμενο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Ούτε η ειρήνη ούτε η ενότητα επιτεύχθηκαν για τα εκατομμύρια των Ορθοδόξων της Ουκρανίας. Αντιθέτως, η αμφισβήτηση και ο διχασμός επεκτάθηκαν και σε άλλες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες. Το γε νυν έχον, επείγει να γίνει κάτι αποτελεσματικό. Ο χρόνος που περνά επιδεινώνει το τραύμα. Ο τεράστιος κίνδυνος για την Ορθοδοξία είναι εμφανής: μια εθνοφυλετική διάσπαση (σε Ελληνες, Σλάβους και σε εκείνους που επιθυμούν αρμονικές σχέσεις με όλους), η οποία ακυρώνει τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Ορθοδοξίας και την οικουμενικότητά της. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, όχι μόνο για την Ορθοδοξία, αλλά και για όλη τη Χριστιανοσύνη, και πρέπει πάση θυσία εκ μέρους όλων το ταχύτερο να αποφευχθεί.

Η εμπειρία από την αντιμετώπιση του κορωνοϊού τονίζει ότι ανεξάρτητα από την εμφάνισή του και τη διάδοσή του, το κατεπείγον θέμα είναι η έγκαιρη αντιμετώπιση και η τελική θεραπεία της ασθενείας. Πιστεύω ότι το πνευματικό εμβόλιο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η ‘καταλλαγή’ (συμφιλίωση) με τη βιβλική έννοια. Ομολογώ ότι με συνέχει οδύνη όταν δεν μπορώ να συμφωνήσω με προσφιλείς και σεβαστούς αδελφούς, όμως, αδυνατώ να παραθεωρήσω ολοφάνερα γεγονότα και βασικές ορθόδοξες αρχές.

Η πρωτοβουλία για τη θεραπευτική αγωγή της νέας πραγματικότητος αναμφιβόλως ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και όλες οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες οφείλουμε, στο μέτρο της ευθύνης που μας αναλογεί, να συμβάλουμε στην καταλλαγή, στην υπέρβαση του σχίσματος. Ακλόνητη παραμένει η πεποίθησή μου ότι με την καταλλαγή θα ειρηνεύσουν εκατομμύρια πιστών ανθρώπων. Συγχρόνως, η Ορθοδοξία θα επιβεβαιώσει την πνευματική της ικανότητα να επουλώνει τις πληγές, με οδηγό τον Λόγο του Θεού και την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος, υπογραμμίζοντας την αλήθεια ότι είναι η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, η οποία έχει Κεφαλήν τον Χριστόν, τον σαρκωθέντα Υιόν του Θεού, ‘δι’ όν τα πάντα και δι’ ού τα πάντα’ (Εβρ. 2:10), ‘…του δόντος ημίν την διακονίαν της καταλλαγής’ (Β ́ Κορ. 5:18)».

Λίγη μονάχα εμπειρία περί τα εκκλησιαστικά, αρκεί για να καταλάβει κάποιος τι εννοεί και υπονοεί ο Αναστάσιος. Αλλωστε εμείς εν Αμερική έχομε γνώση περί αυτών από την ενταύθα εικοσαετή παρουσία του πνευματικού του αυτάδελφου, του Δημητρίου, οπότε δεν μας εκπλήττει καμία κενή αγαπολογία ή καμουφλαρισμένη υπονόμευση του είδους ότι «η πρωτοβουλία για τη θεραπευτική αγωγή της νέας πραγματικότητος αναμφιβόλως ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Αυτό ακριβώς έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, θεραπευτική αγωγή της ασθένειας που υφίστατο στην Ουκρανία, αλλά προσέκρουσε στην Μοσχοβίτικη αντίδραση και προπαγάνδα και στους δορυφόρους της. Κι ο Αναστάσιος της Αλβανίας αντί να είναι εκ των πρώτων που έπρεπε να είχε συμπαραταχθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, εξακολουθεί ανερυθρίαστα τα παίγνιά του και την παροχή πολεμοφοδίων στον Κύριλλο και τον περιφερόμενο κολαούζο του, τον Ιλαρίωνα, για να βάλλουν εναντίον του Πατριάρχη και της Μητρός Εκκλησίας στην οποία οφείλει ο Μακαριότατος Αναστάσιος αυτό που είναι σήμερα.

Με την ευκαιρία να πούμε ότι απασχολεί πολύ στην Αθήνα και αλλού το θέμα της διαδοχής του, καθότι βρίσκεται στο 91ο έτος της ηλικίας του. Και μόνο το θέμα ποίον προωθεί για διάδοχό του και ποίες θα είναι οι συνέπειες για την εκεί Εκκλησία θα πρέπει να τον κάνουν πιο προσεκτικό.

Δυστυχώς για κάποιον περίεργο λόγο συνεχίζουν και τον «λιβανίζουν» στην Αθήνα. Τα γεγονότα όμως άλλα δείχνουν....

Ανάλυση: Ο Αναστάσιος ξιφουλκεί κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου (ekirikas.com)

ΟΙ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΙ ΤΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΓΡΥΛΙΖΟΥΝ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΟΥ.

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ. ΤΑ ΔΙΝΕΙ ΟΛΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ. ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΑΗΔΙΑΣΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ. ΑΦΟΥ ΥΠΟΤΑΧΘΗΚΕ ΠΛΗΡΩΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΚΑΘΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ. Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ. ΤΟ ΝΕΟ ΤΗΣ ΚΗΡΥΓΜΑ. ΜΑ.. Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΗΚΩΣΕ ΚΕΦΑΛΙ ΑΝΟΗΤΟΙ ΟΤΑΝ ΕΙΔΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΜΕΤΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΖΩΟ, ΟΠΩΣ Η ΜΕΤΑΠΑΤΕΡΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ. ΑΝΟΗΤΟΙ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΑΚΟΜΗ Η MARVEL.... ΘΕΙΟΤΑΤΟΙ.

2 σχόλια:

Lyssikatos είπε...

Ο Αρχιεπισκοπος Αναστασιος,κατα κοινη ομολογια,εκτος απο το τεραστιο ιεραποστολικο του εργο κατω απο τις δυσκολοτερες συνθηκες,στο Ουκρανικο προβλημα μιλησε με απολυτη υπευθυνοτητα συμφωνα με την Ορθοδοξη εκκλησιολογια και μακρια απο πολιτικες σκοπιμοτητες.Οποιαδηποτε αρνητικη εναντιον του χαρακτηριζεται απο αρρωστημενο εθνικισμο που αποτελει το θανασιμο μικροβιο της Ορθοδοξιας.Δεν οφειλει " τυφλη " υπακοη στο πατριαρχειο επειδη τον εξελεξε αρχιεπισκοπο Αλβανιας.Οφειλει υπακοη στην Ορθοδοξη συνειδηση του και στην ιστορια που θα τον κρινει αμεροληπτα

amethystos είπε...

Δέν καταλαβαίνουν αδελφέ ότι σκάβουν μόνοι τους τόν τάφο τους. Ενός αρχηγού αποφάσεις οι ενθρονίσεις, δέν παίζει κάποιο ρόλο η Χάρις τού θεού ή τού Αγίου Πνεύματος όπως αρέσκονται νά μάς ψαρώνουν!!! Καί ο επόμενος Βαρθολομαίος Βαρθολομαίος θά είναι, Ιερώνυμος θά είναι... Ας τόχουμε κατά νού επιτέλους.