Το βίντεο έχει αγγλικούς υπότιτλους.
Στο 11:30 ο George Gilder αναφέρεται στο πρώτο θεώρημα μη πληρότητας του Κούρτ Γκέντελ (Kurt Gödel) δηλώνει ότι:
Οποιαδήποτε αποτελεσματικά παραχθείσα θεωρία που είναι ικανή να εκφράσει τη στοιχειώδη αριθμητική δεν μπορεί να είναι και συνεπής και πλήρης. Συγκεκριμένα, για κάθε συνεπή, αποτελεσματικά παραχθείσα τυπική θεωρία που αποδεικνύει συγκεκριμένες αλήθειες βασικής αριθμητικής, υπάρχει μία αριθμητική δήλωση η οποία είναι αληθής*, αλλά δεν μπορεί να αποδειχθεί από τη θεωρία (αξίωμα).
* Η λέξη "αληθής" χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη του επιχειρήματος εδώ: η πρόταση Γκέντελ είναι αληθής υπό αυτήν την έννοια επειδή "ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί και όντως δεν μπορεί".
Δείτε το κείμενο του Μάριο Πιάτσα Το θεώρημα του Γκέντελ (Αναίρεση τού λογικιστικού σχεδίου) εδώ.
Στην οικογένειά του, ο νεαρός Κουρτ ήταν γνωστός ως ο Herr Warum ("Κύριος Γιατί") εξ' αιτίας της ακόρεστης περιέργειάς του. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Γκέντελ είχαν θρυλική φιλία και έκαναν μαζί περιπάτους από και προς το Ινστιτούτο Προχωρημένων Σπουδών. Η φύση των συνομιλιών τους αποτελούσε μυστήριο για τα άλλα μέλη του Ινστιτούτου. Ο οικονομολόγος Όσκαρ Μόργκενστερν εξιστορεί ότι προς το τέλος της ζωής του ο Αϊνστάιν εξομολογήθηκε ότι η ίδια του η δουλειά δεν ήταν πια πολύ σημαντική, ότι ερχόταν στο Ινστιτούτο απλά... για να έχει το προνόμιο να περπατάει μέχρι το σπίτι με τον Γκέντελ.
O George Gilder παρουσιάζει στο παραπάνω βίντεο το τελευταίο του βιβλίο "Life after Google" που ασχολείται με το θέμα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου