Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου: Όταν ο Θεός είναι μαζί με τους ανθρώπους, τίποτε πλέον δεν πρέπει να φοβούνται!

 25 Δεκεμβρίου 2020

Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

“Ιδού η παρθένος θα συλλάβει»… όλα αυτά ο προφήτης Ησαΐας τα προλέγει, αναφέροντας συγχρόνως και τη Γέννηση του Ιησού και το ανέκφραστο εκείνο και άπειρο κέρδος των ωδίνων τον τοκετού.

Γιατί όταν ο Θεός είναι μαζί με τους ανθρώπους, τίποτε πλέον δεν πρέπει να φοβούνται, ούτε να τρέμουν, αλλά να έχουν θάρρος, πράγμα που και έγινε.

Γιατί τα αρχαία εκείνα και αμετακίνητα κακά καταλύθηκαν και η κοινή εναντίον του ανθρωπίνου γένους απόφαση καταργήθηκε και τα νεύρα της αμαρτίας παρέλυσαν και η τυραννική εξουσία του διαβόλου καταλύθηκε και ο πριν άβατος για όλους παράδεισος άνοιξε για πρώτη φορά στον ανθρωποκτόνο ληστή και οι ουράνιες αψίδες απλώθηκαν και ο άνθρωπος αναμίχθηκε με τους αγγέλους και η ανθρώπινη φύση μας ανυψώθηκε προς τον βασιλικό θρόνο και τα δεσμωτήρια του Άδη αχρηστεύθηκαν και ο θάνατος απέμεινε πλέον να απλό όνομα στερημένο από περιεχόμενο και οι χοροί των μαρτύρων και οι γυναίκες συνέτριψαν και αχρήστευσαν τα κεντριά του Άδη.

Όλα λοιπόν αυτά προβλέποντας ο προφήτης σκιρτούσε και χόρευε και όλα αυτά μας τα παρουσίαζε με μια μόνο λέξη προφητεύοντας μας τον Εμμανουήλ.

Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου (Εις Ησ., κεφ. 7′ 5-6).

Από τον συλλογικό τόμο, “Χριστού Γέννα” των εκδόσεων Ακρίτας.

Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου: Όταν ο Θεός είναι μαζί με τους ανθρώπους, τίποτε πλέον δεν πρέπει να φοβούνται! | Πεμπτουσία (pemptousia.gr)

1 σχόλιο:

χαλαρωσε είπε...

https://www.impantokratoros.gr/4736D8B4.el.aspx