Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Στον παράδεισο των βιβλίων!

 Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο που λέει "Βιβλιοπωλείο Ναυτίλος"

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ 

Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης» είχε πει ο Jorge Luis Borges.
Είναι παλιά, αγαπημένη συνήθεια η πρώτη ξέγνοιαστη εορταστική βόλτα των Χριστουγέννων να γίνεται στους πάγκους των βιβλιοπωλείων της Αθήνας! 
Έγινε και εφέτος, Τετάρτη βράδυ μετά το τέλος της τηλε"διδασκαλίας".
Διπλή η χαρά εφέτος, λόγω πανδημίας περισσότερος ο χρόνος για βιβλία και το σημαντικότερο, στον παράδεισο των βιβλίων θα πετάξω με βιβλία αγαπημένων φίλων. 
Όπως, "Κώστας Χατζηαντωνίου, Μιχάλης Χαραλαμπίδης, Σπύρος Κουτρούλης, Τάσος Χατζηαναστασίου, Δημήτρης Μπούσμπουρας, Παναγιώτης Μπούρδαλας, Αριστείδης Δάγλας τις περιοδικές εκδόσεις, 'ΣΥΝΑΞΗ', 'νεος ΕΡΜΗΣ ο ΛΟΓΙΟΣ'" (αναρτώ φωτογραφίες).

Θα συναντήσω τις σκέψεις τους στις σελίδες των βιβλίων τους με τη μυρωδιά του φρέσκου, ζεστού χαρτιού από το τυπογραφείο.

_______***_______

Από τη δεκαετία του '80 στη διαδρομή μου για τον βιβλιο - παράδεισο το πρώτο στέκι ήταν το μικρό ημιυπόγειο βιβλιοπωλείο "ΜΗΝΥΜΑ", στη Σόλωνος, απέναντι από το Χημείο. Εδώ συναντήθηκα με τους φίλους της Χ.Δ. - ΕΧΟΝ- ΧΣΚ, (Χριστανοσοσιαλιστές, οι πιο έντιμοι επαναστάτες που έχω γνωρίσει). 

Στον ίδιο δρόμο, λιγα μέτρα πιο πάνω και λίγα χρόνια αργότερα, η "ΠΑΡΟΥΣΙΑ", δίπλα στον παλιό Λιβάνη με τους ίδιους συντελεστές, τα αδέλφια Γιώργο και Βασίλη Χατζηιακώβου και τον Γιώργο Τσιάκαλο. 

Λίγο αργότερα, μετά την επιστροφή από το στρατό, ο "ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟΣ" και οι εκδόσεις "ΓΟΡΔΙΟΣ", λίγο πιο κάτω στα Εξάρχεια του αγαπημένου Θόδωρου Σοσάνογλου.

Σήμερα απέμειναν δύο οάσεις στο γεμάτο ξηρασία κέντρο, δύο από τα ελάχιστα βιβλιοπωλεία με τον αέρα της παλαιάς Αθήνας.
Για το πρώτο μιλήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, το αγαπημένο στέκι του "ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ" του αγαπημένου φίλου Δημήτρη Δημόπουλου.

Το δεύτερο, το βιβλιοπωλείο «ΝΑΥΤΙΛΟΣ» στην Χ.Τρικούπη 28, (επίσημη ονομασία «Η βιβλιοθήκη του Ναυτίλου») 

Έφυγαν νωρίς, και δεν θα συναντήσεις στο μικρό χώρο τον Λάγιο και τον Κονδύλη, συχνάζουν όμως αρκετοί συγγραφείς και άνθρωποι του πνεύματος μαζί με ονειροπόλους "Δον Κιχώτες" και εθισμένους βιβλιοφάγους!

Εδώ δεν θα βρεις μόνο όλες τις νέες εκδόσεις αλλά και σπάνια βιβλία, περιοδικά και πάνω απ' όλα τη βοήθεια των Γιώργου Τσιάκαλου και Κώστα Χριστόπουλου, αφιερωμένων από την εφηβεία τους στο βιβλίο. Ο Γιώργος ξεκίνησε από το "Γρηγόρη" "Μήνυμα" και την Παρουσία, ο Κώστας από το βιβλιοπωλείο "Γρηγόρη" στη Σόλωνος. Οι δύο τους, οι ψυχές του βιβλιοπωλείου, θα σε οδηγήσουν σε θησαυρούς, καθώς είναι βαθείς γνώστες του βιβλίου και των ανθρώπων του.
Επιπλέον, αυτή την περίοδο στους πάγκους του βιβλιοπωλείου παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες μαζί με παλαιότερα αλλά και δυσεύρετα βιβλία που αγνοείς την ύπαρξή τους για την Επανάσταση του 1821!

Υγ. Δεν θα ξεχάσω πριν είκοσι χρόνια, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο του Παναγιώτη Κονδύλη "Θεωρία Πολέμου" και ανέβαλα την αγορά του, ο Γ. Τσιάκαλος αντιλαμβανόμενος κάποια οικονομική δυσχέρεια, προθυμοποιήθηκε πιεστικά να φωτοτυπηθεί το τελευταίο κεφάλαιο γιατί ήταν στις αναζητήσεις μου και έπρεπε να το διαβάσω οπωσδήποτε!
ΠΗΓΗ-Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΩΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ 1994 ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΕΤΑ ΝΑΥΤΙΛΟΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ, ΜΗΝΥΜΑ, ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΦΩΣ
ΞΕΦΕΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ.

Ανώνυμος είπε...

ΝΑΥΤΙΛΟΣ! Που τον θυμήθηκες, ρε θείο, το ΝΑΥΤΙΛΟ, το ΦΩΣ; Ειδικά ο ΝΑΥΤΙΛΟΣ είχε κάτι βαρείς και ασήκωτουςς αμίλητους κουλτουριάρηδες ...σερβερ, παλιά. Πουλάγανε τα βιβλία με βαθιά σιωπή λες και προσεύχονταν ημέρες ολόκληρες απάνω στο Θαβώρ, χαχα!

Ανώνυμος είπε...

"Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης» είχε πει ο Jorge Luis Borges"

Και γω το ίδιο χαχα! Βίτσια είναι αυτά!

amethystos είπε...

7.46 Ετσι είν'η ζωή καί ποιός νά τήν αλλάξει,φίλε. Αλλοι κλαίνε κι' άλλοι γελάνε δηλ. Εσένα σούτυχε τό γελαδερό. Καλή πρωτοχρονιά.

Ανώνυμος είπε...

Το γελαδερό δεν σου τυχαίνει. Το αγοράζεις από τα περίφτερα: "Λουκυ Λουκ", "Αστεριξ", "Ιζνογκούντ "Μικρή Λουλου"...α! πεθαίνω ειδικά για "Μικρή Λουλού"!
Σοβαρά τώρα; Με αυτά που λέει ο Μόρφου, θες να πιστέψω ότι θα ειναι καλή η χρονιά; ;-)

amethystos είπε...

Δέν είναι προφήτης ο Μόρφου. Είναι επιτήδειος. Λέει αυτά πού θέλουν νά ακούσουν οι άνθρωποι.