Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Μάλλον ψυχιάτρους χρειάζονται τα ΑΕΙ

 

Θα είναι ένοπλοι όσοι αστυνομικοί θα φρουρούν τα πανεπιστήμια; Οχι, προς Θεού. Δεν φτάνει που είναι αστυνομικοί, αν είναι και κουμπουροφόροι θα φοβηθούν οι ιδέες και θα εγκαταλείψουν το άσυλο. Αρα θα είναι κάτι σαν τη δημοτική αστυνομία. Ευσταλείς νέοι και ευειδείς νέες που θα επιβάλλουν την τάξη με το κύρος της παρουσίας τους. Οπως ακριβώς συμβαίνει με τη δημοτική αστυνομία. Κι αν βρεθούν αντιμέτωποι με ροπαλοφόρο, τι θα κάνουν; Αν έχουν να αντιμετωπίσουν ομάδα του φοιτητικού κινήματος η οποία αποφάσισε να εντοιχίσει τον πρύτανη; Εξαρτάται. Αν η αστυνόμευση των πανεπιστημίων εξαρτάται από τον πρύτανη και αυτός είναι εντοιχισμένος, καλούνται να επικοινωνήσουν πάραυτα με τον αντιπρύτανη για να χαράξουν πορεία. Πάντα υπάρχουν λύσεις, αρκεί να υπάρχει πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας. Και αυτό το πνεύμα απαιτεί προσπάθεια. Δεν εμφανίζεται δι’ επιφοιτήσεως. Ως εκ τούτου, οι πρυτάνεις, όπως έμαθα, συνεχίζουν να συνεδριάζουν και να διαπραγματεύονται με το υπουργείο για το θέμα. Επιμένουν, δε, ότι πρέπει να είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για την αστυνόμευση των χώρων και την ασφάλεια εμψύχων και αψύχων. Δεν ξέρω αν συζητήθηκε και το θέμα των καταλήψεων, όπως αυτή του ΕΜΠ. Ελπίζω να μην αποφασίσουν να τις εκκενώσουν πριν προνοήσουν για τη μεταστέγαση των κατοίκων τους. Θα είναι κρίμα να προστεθούν και νέοι άστεγοι στους ήδη υπάρχοντες. 

Δεν ξέρω αν το έχουν αντιληφθεί οι πρυτάνεις, αλλά το όλο ζήτημα άνοιξε επειδή υπάρχει πρόβλημα. Το θέμα της αστυνόμευσης των πανεπιστημίων προέκυψε επειδή σε αρκετά από αυτά κυκλοφορούν λυτοί διάφοροι που προπηλακίζουν, βιαιοπραγούν, καταστρέφουν. Μικρές ή μεγαλύτερες βιοτεχνίες κοινής αλητείας. Η δε κατάσταση ωρίμασε με τα χρόνια, ώστε σήμερα να μην κάνει πια εντύπωση. Και όλα αυτά επειδή εδώ και δεκαετίες την ευθύνη για την ασφάλεια των χώρων την είχαν οι πρυτανικές αρχές. Είναι συνυπεύθυνες, κατά συνέπεια. Ποιος θυμάται τη συλλογή έργων τέχνης του Πολυτεχνείου που έγινε παρανάλωμα πυρός; Αποδόθηκαν ποτέ οι ευθύνες που αναλογούν στον τότε πρύτανη κ. Μαρκάτο; Η ανάγκη αστυνόμευσης των πανεπιστημίων προέκυψε από την αδυναμία των πρυτανικών αρχών να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης τους. Αρα την ευθύνη για την ασφάλεια των χώρων πρέπει να την αναλάβουν κάποιοι άλλοι. Αυτή είναι η ουσία της μεταρρύθμισης.
 
Οι πρυτάνεις δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε. Ολα είναι καλά και αν δεν είναι και τόσο καλά, αυτός δεν είναι δα και λόγος για να αλλάξουν. Από πού προέρχεται αυτός ο φόβος της αλλαγής; Είναι ανασφάλεια; Θα πρότεινα στην κ. Κεραμέως, πριν προχωρήσει στο θέμα της αστυνόμευσης, να φροντίσει για την ψυχιατρική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: