Η ΣΟΦΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΟΛΟΒΙΕΦ
Πιστεύω πως εαν δεν τον είχε εμποδίσει ο Θάνατος, θα είχε επιστρέψει στην σοφιολογία, αλλά σε μια σοφιολογία εντελώς διαφορετική, ακριβώς γιατί στο μεταξύ θα είχε πεθάνει και αναστηθεί.
Να υποθέσουμε πώς θα ήταν αυτή η νέα σοφιολογία, θα ήταν τόσο επικίνδυνο όσο και η επιθυμία μας να περιγράψουμε από τώρα την Εκκλησία του μέλλοντος, στην οποία ο Σολόβιεφ ήταν πεπεισμένος πως οι Εκκλησίες τού παρόντος θα έχουνε ενωθεί σε μια μοναδική αγιότητα, ή την αγάπη που θα προκαλέσει και το κάλλος που θα φανερώσει, την σωτηρία του κόσμου.
Παρ’ όλα αυτά όμως κάποιο ίχνος μπορούμε να ανιχνεύσουμε από την Εκκλησιολογία, από την αισθητική και από την ερωτική γραμματεία στην οποία εργάστηκε ανάμεσα στο τέλος των ΄80 και των ’90. Τα δύο πιο ενδιαφέροντα στοιχεία είναι, κατά την άποψή μας, ένα αρνητικό σημείο, που μαρτυρεί την αναγκαιότητα της κενώσεως και το άλλο, θετικό αυτό, για να ενθυμούμεθα πως η Παρασκευή του πάθους και του θανάτου είναι ένα τραγικό, πραγματικότατο, αναγκαίο πέρασμα, προορισμένο όμως να καταλήξει στην γιορτή του Πάσχα, έτσι ακριβώς όπως η κουραστική εργασία της εβδομάδος οδηγεί στην γιορτινή χαρά της Κυριακής (η οποία στα Ρώσικα λέγεται όπως και το Πάσχα).
Ένα αρνητικό σημείο είναι η επιμονή στην πρόσκληση σε μια ανάβαση και μια ασκητική χωρίς μετάνοια, αλλά σε μια ανάβαση μόνον θεραπευτική, σε μια αρνητικότητα λοιπόν θετικά προσανατολισμένη. Ένα θετικό όμως είναι η επιμονή του στην επίκληση του Πνεύματος, σαν του μοναδικού Ικανού να πραγματοποιήσει, μαζί μας ή χωρίς εμάς αλλά πάντοτε μέσα μας, την μεταμόρφωση και ανάσταση της συμπαντικής ζωής. Τήν Μία, Αγία Εκκλησία του μέλλοντος, ο Σολόβιεφ την ονομάζει «Του Πνεύματος» ή «Πνευματικές» ή «Μυστηριακές», με τον προσδιορισμό πως αυτοί οι όροι δεν σημαίνουν άϋλα πράγματα, αλλά ονομάζονται έτσι, πνευματικοποιημένα καί μετουσιωμένα, η αγνή αγάπη και η Θεουργική τέχνη.
Εάν θέλαμε να δώσουμε ένα όνομα σ’αυτήν την Τρίτη και πιο αληθινή φιλοσοφική οδό στον Χριστιανισμό, που θα μπορούσε να είναι Ικανή να διαψεύσει τόσο τον μηδενισμό όσο και τον Ιδεαλισμό, όπως ακριβώς η εικόνα απορρίπτει τόσο το αληθοφανές στύλ, όσο και το ανεικονικό, εάν θα θέλαμε δηλ. να ονομάσουμε την σοφιολογία που δεν υπάρχει στον Σολόβιεφ, αλλά θα μπορούσε να είχε υπάρξει και ίσως θά’πρεπε, θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε «Πνευματισμό». Διακινδυνεύοντας να προκαλέσουμε την ίδια μακροσκοπική ασυνεννοησία, διότι ο όρος ανακαλεί στην σκέψη, την εσωτερικότητα και τον συναισθηματισμό, όπως υπάρχουν αυτοί οι δύο Χαρακτήρες στον πνευματισμό του '80.
Εσωτερικότης, συναισθηματισμός, καταπόνηση, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά είναι όμως εντελώς ξένα, μάλιστα δε αντίθετα στο πνεύμα και στο γράμμα της Θεολογίας του Αγίου Πνεύματος που υφίσταται στην σοφιολογία του Σολόβιεφ και των Ρώσων γενικώς, όπως επίσης και στην εκκοσμικευμένη εκδοχή της που δημιούργησε ο Χέγκελ, ο οποίος δεν αποστρεφόταν τυχαία τους Ρομαντικούς.
Αυτός ο κίνδυνος μας λέει απλώς πόσο τραχύ και παρακινδυνευμένο είναι να διαλογιζόμαστε για το μέλλον, ιδιαιτέρως δε εάν το μέλλον είναι εκείνο το απόλυτο τής μετα-ιστορίας, του επέκεινα της ιστορίας. Δεν σημαίνουν βεβαίως όλοι αυτοί οι κίνδυνοι πως δεν υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να γίνει η προσπάθεια, όπως για παράδειγμα, να διαφωτισθεί το νόημα του παρελθόντος και του παρόντος Ιδιαιτέρως, ξεκινώντας από το μέλλον ή όπως στην περίπτωση των πιστών, οι οποίοι ευνοούνται μόνον εν μέρει από την αποκάλυψη [όχι την ενσάρκωση], (διότι ο Θεός των Εβραίων και των Χριστιανών παραμένει κρυμμένος ακόμη και στην φανέρωσή του), [δυστυχώς μεγάλη άγνοια και αδιακρισία, διότι άλλο το άρρητο και άλλο το κρυμμένο. Οι Καθολικοί δεν πιστεύουν ότι ο Χριστός είναι ο Θεός], οι οποίοι πιστοί μπορούν να ξεκαθαρίσουν την πίστη και την ελπίδα. [Η ενανθρώπιση ένα Ιστορικό γεγονός όπως τόσα άλλα].
Όσο πολύτιμα λοιπόν κι’ άν είναι τα αποτελέσματά της, η σοφιολογία, στην οποία αποτελούν μέρος και η εσχατολογία μαζί με την πρωτολογία, πρέπει να είναι, εάν θέλει να είναι στ’ αλήθεια Χριστιανική, «νηπτική», όπως ακριβώς υπήρξαν οι άγιοι ησυχαστές τους οποίους υπερασπίστηκε ο Παλαμάς, δηλ. όσο το δυνατόν ασκητική, ελπιδοφόρος, γρηγορούσα, αλλά ποτέ ανυπόμονος και ποτέ θριαμβευτική. Η υποθετική λοιπόν σοφιολογία τού Σολόβιεφ, πεθαμένη και αναστημένη, αυτή που λείπει από τα γραπτά, τουλάχιστον συγκροτημένα, θα ήταν πολύ προσεκτική να μην ξαναπέσει στην «εσχατολογική ανυπομονησία» που υπήρξε η νεότης της, και στην οποία η Ορθόδοξη Ρωσική Θεολογία σήμερα, ιδιαιτέρως αυτή της διασποράς, αναγνωρίζει και ομολογεί ότι υπήρξε η «Ιστορική αμαρτία» της Ορθοδοξίας. Αυτό θα την είχε καταστήσει, όπως απαιτεί και το Θεολογικό στύλ της Ανατολής, πιο αποφατική. Πιο Κενωτική ακριβώς, από εκείνη που απαρνήθηκε ο Σολόβιεφ λίγο πριν τον θάνατό του. Η απόφαση είναι ακριβώς η κένωση της ομιλίας.
Προσθέτουμε και ένα μικρό απόσπασμα από επιστολή του Σολόβιεφ οπού εκθέτει την αμετακίνητη πίστη του προς την Ρώμη.
Solovjev περί Ρώμης
Νομίζω πως δίνεις προσοχή μόνο στον παπισμό. Εγώ από την άλλη βλέπω την μεγάλη, την αγία και αιώνια Ρώμη, τον αχώριστο θεμέλιο λίθο της οικουμενικής Εκκλησίας. Σε αυτή την Ρώμη πιστεύω, αυτή προσκυνώ, αυτήν αγαπώ με όλη μου την καρδιά, και με όλες τις δυνάμεις της ψυχής μου εύχομαι την επανόρθωσή της, χάριν της ενότητας και ολοκλήρωσης της παγκόσμιας Εκκλησίας. Ας θεωρηθώ καταραμένος ως πατροκτόνος, εάν εκστομίσω ποτέ ένα λόγο κατηγορίας κατά της αγιοσύνης της Ρώμης.
Solovjev προς Iwan Aksakov (Από το βιβλίο: Solovjev und der Protestantismus, του Ludolf Müller, εκδοθέν το 1951 από Verlag Herder Freiburg)
Συνεχίζεται.
Αμέθυστος.
8 σχόλια:
Βλαντιμίρ Σολόβιεφ.
Η μετάφραση είναι δική μας από της Αγγλική έκδοση.
Ο Ρωσικός θρύλος του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Κασσιανού. Η εφαρμογή του στις δύο χωρισμένες Εκκλησίες.
Ένας λαϊκός ρωσικός θρύλος λέει πως ο Άγιος Νικολάος και ο Άγιος Κασσιανός κάποτε στάλθηκαν από τον Παράδεισο για μια επίσκεψη στη Γη. Στο ταξίδι τους συνάντησαν ένα φτωχό αγρότη που είχε με το κάρο του, φορτωμένο με σανό, κολλήσει βαθειά στη λάσπη και έκανε απελπισμένες προσπάθειες για να βοηθήσει τα άλογα του.
"Ας πάει και να δώσει το καλό παιδί ένα χέρι", δήλωσε ο Άγιος Νικόλαος.
«Όχι εγώ? Θα μείνω μακρυά από αυτό », απάντησε ο Άγιος Κασσιανός," δεν θέλω να βρωμίσω το παλτό μου».
"Καλά, περιμένε εμένα", είπε ο Άγιος Νικόλαος, "ή συνεχίσε χωρίς εμένα, αν θέλεις," και μπήκε χωρίς δισταγμό στη λάσπη και βοήθησε αποφασιστικά τον αγρότη βγάζοντας το κάρο από το τέλμα.
Όταν τελείωσε τη δουλειά και επέστρεψε στην παρέα του, ήταν όλος καλύμένος από τη βρωμιά. Το παλτό του ήταν σχισμένο και λερωμένο και έμοιαζε με κουρέλια ενός ζητιάνου. Ο Άγιος Πέτρος έκπληκτος τον είδε να φτάνει στην πύλη του Παραδείσου σε αυτή την κατάσταση.
-Ποιος σε έφερε σε αυτή την κατάσταση; " τον ρώτησε.
Ο Άγιος Νικόλαος είπε την ιστορία του.
"Και τι γίνεται με σένα;" ρώτησε ο Άγιος Πέτρος, στρέφομενος προς τον Άγιο Κασσιανό. "Δεν ήσουν μαζί του σε αυτή τη συνάντηση;"
"Ναι, αλλά εγώ δεν ανακατεύομαι με πράγματα που δεν με αφορούν, και ήμουν ιδιαίτερα ανήσυχος για να μην γεμίσει ακαθαρσίες το όμορφο καθαρό παλτό μου».
"Πολύ καλά", είπε ο Άγιος Πέτρος, «Εσείς, Άγιε Νικόλαε, επειδή δεν φοβηθήκατε να λερωθείτε, βοηθώντας τον πλησίον σας σε μια δυσκολία, από εδώ και πέρα θα γιορτάζετε δύο φορές το χρόνο, και θα πρέπει να αναγνωρίζεστε ως ο μεγαλύτερος των αγίων μετά από μένα από όλους τους αγρότες της Αγίας Ρωσίας. Και εσείς, Άγιε Κασσιανέ, που είσαστε ικανοποιημένος με την κατοχή ενός ωραίου καθαρού παλτό, θα γιορτάζετε μόνο τα δίσεκτα έτη, μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια. "
Μπορούμε κάλλιστα να συγχωρήσουμε τον Άγιο Κασσιανό για την αντιπάθειά του για χειρωνακτική εργασία στον λασπόδρομο. Αλλά θα ήταν μεγάλο λάθος να καταδικάσουμε το σύντροφό του για το γεγονός ότι έχει μια διαφορετική ιδέα των καθηκόντων των αγίων προς την ανθρωπότητα. Μπορούμε να έχουμε καθαρά και πεντακάθαρα ρούχα σαν του Αγίου Κασσιανού, αλλά δεδομένου ότι το κάρο μας εξακολουθεί να είναι βαθιά στη λάσπη, αυτό που χρειαζόμαστε πραγματικά είναι η στάση του Αγίου Νικολάου , ο γεναιόκαρδος Άγιος που είναι πάντα έτοιμος να πάει να εργαστεί και να βοηθήσει.
συνεχιζεται
Η Δυτική Εκκλησία, πιστή στην αποστολική αποστολή, δεν φοβάται να βυθίστει στον βούρκο της ιστορίας. Αφού επί αιώνες ήταν το μόνο στοιχείο της ηθικής τάξης και της πνευματικής κουλτούρας μεταξύ των βάρβαρων λαών της Ευρώπης, ανέλαβε το έργο όχι μόνο για την πνευματική μόρφωση αυτών των λαών με το ανεξάρτητο πνεύμα και τα απολίτιστα ένστικτα, αλλά τους έμαθε και τον τρόπο να κυβερνούν. Η ίδια είναι αφιερωμένη σε αυτό το επίπονο καθήκον, στον Παπισμό, όπως ο Άγιος Νικόλαος στο μύθο. Δεν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την καθαρότητα στη δική της εμφάνιση, όσο στο να προστρέχει στις επείγουσες ανάγκες της ανθρωπότητας. Η Ανατολική Εκκλησία, από την άλλη πλευρά, με το μοναχικό ασκητισμό της και τον στοχαστικό μυστικισμό της, την απόσυρσή της από την πολιτική ζωή και από όλα τα κοινωνικά προβλήματα που αφορούν την ανθρωπότητα στο σύνολό της, σκέφτεται κυρίως, όπως ο Άγιος Κασσιανός, για την επίτευξη του παραδείσου χωρίς ένα λεκέ στα ρούχα της. Η Δυτική Εκκλησία, προς επίτευξη ενός οικουμενικού στόχου, επιστρατεύει όλες τις εξουσίες της, θεία και ανθρώπινη, ενώ η Ανατολική Εκκλησία ενδιαφέρεται μόνο για τη διατήρηση της καθαρότητάς της. Υπάρχει το καθοριστικό στοιχείο της διαφοράς και η βασική αιτία του σχίσματος μεταξύ των δύο Εκκλησιών.
Είναι ζήτημα μιας διαφορετικής προσέγγισης, ενός διαφορετικού οδανικού, της ίδιας της θρησκευτικής ζωής. Η θρησκευτική προσέγγιση, το θρησκευτικό ιδανικό, του διαχωρισμένου Ανατολικού Χριστιανισμού δεν είναι ψευδής, είναι ελλιπής. Στην ανατολική χριστιανοσύνη για τα τελευταία χίλια χρόνια, η θρησκεία έχει ταυτιστεί με την προσωπική ευσέβεια, και η προσευχή έχει θεωρηθεί ως η μία και μόνη θρησκευτική δραστηριότητα. Η Δυτική Εκκλησία, χωρίς να παραβλέπει την ατομική ευσέβεια ως την αληθινή φύτρα όλων των θρησκειών, επιδιώκει την ανάπτυξη της φύτρας και την άνθηση της μέσα από κοινωνικές δραστηριότητες που διοργανώνονται για τη δόξα του Θεού και το καθολικό καλό της ανθρωπότητας. Η Ανατολική προσεύχεται, η Δυτική προσεύχεται και εργάζεται. Ποιο από τα δύο είναι το σωστό;
συνεχιζεται
Ο Ιησούς Χριστός ίδρυσε την ορατή Εκκλησία Του όχι απλώς να διαλογίζεται για τον Ουρανό, αλλά και για να εργάζεται πάνω στη Γη και να αντέχει τις πύλες της κόλασης. Δεν εστειλέ τους Αποστόλούς του στην μοναξιά της ερήμου, αλλά μέσα στον κόσμο για να τον κατακτήσουν και να τον υπαγάγουν στο Βασίλειο που δεν είναι αυτού του κόσμου, και Εκείνος τους εκανε κοινωνούς όχι μόνο στην αθωότητα των περιστεριών, αλλά και στη σοφία των φιδιών. Αν είναι απλώς ένα ζήτημα διατήρησης της καθαρότητας της χριστιανικής ψυχής, ποιος είναι ο σκοπός όλων των κοινωνικών οργάνωσεων της Εκκλησίας και όλων εκείνων των κυρίαρχων και απόλυτων εξουσίων με τις οποίες ο Χριστός την έχει εξοπλίσει δίνοντας της την τελική εξουσία της να δεσμεύει και να λύνει στη Γη, καθώς και στον ουρανό;
Οι μοναχοί του Αγίου Όρους Άθω, πραγματικοί εκπρόσώποι της απομονωμένης Ανατολικής Εκκλησίας, έχουν εδώ και αιώνες ξοδέψει όλες τις ενέργειές τους στην προσευχή και την ενατένιση του ακτίστου φωτός του Θαβώρ. Είναι απολύτως σωστό: η προσευχή και
η ενατένιση του ακτίστου είναι απαραίτητα για τη χριστιανική ζωή. Αλλά μπορούμε να επιτρέψουμε αυτή η κατάληψη της ψυχής να αποτελεί το σύνολο της χριστιανικής ζωής;
Γι 'αυτό είναι που πρέπει να ενεργήσουμε αν θέλουμε να προσπαθήσουμε να θέσουμε την Ορθόδοξη Ανατολή, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της και τις ειδικές θρησκευτικές της τάσεις, στη θέση της Παγκόσμιας Εκκλησίας (Universal Church, αναφέρεται στο κειμενο). Έχουμε στην Ανατολή μια Εκκλησία σε προσευχή, αλλά πού ανάμεσά μας είναι η Εκκλησία σε δράση, όταν υποστήριζει τον εαυτό της ως μια πνευματική δύναμη απολύτως ανεξάρτητη από τις εξουσίες αυτού του κόσμου; Που είναι η εκκλησία του ζωντανού Θεού στην Ανατολή, η Εκκλησία η οποία σε κάθε γενιά νομοθετεί για την ανθρωπότητα, που ιδρύει και αναπτύσσει τη διατύπωση της αιώνιας αλήθειας με την οποία αντιμετωπίζει τις συνεχώς μεταβαλλόμενες μορφές του ψεύδους; Πού είναι η Εκκλησία, η οποία μοχθεί να ξεμουχλιάσει την όλη κοινωνική ζωή των εθνών, σύμφωνα με το χριστιανικό ιδεώδες, και να τους καθοδηγήσει προς τον υπέρτατο στόχο της Δημιουργίας - ελεύθερη και τέλεια ένωση με το Δημιουργό;
Οι υποστηρικτές ενός αποκλειστικού ασκητισμού πρέπει να θυμούνται ότι ο τέλειος άνθρωπος πέρασε μόνο σαράντα ημέρες στην έρημο. Εκείνοι που σκέφτονται το φως του Θαβώρ, δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι αυτό το φως εμφανίστηκε μόνο μία φορά στην επίγεια ζωή του Χριστού, ο οποίος αποδειξε με το δικό του παράδειγμα ότι η αληθινή προσευχή και αληθινή ενατένιση είναι απλά ένα θεμέλιο για τη ζωή της δράσης. Εάν αυτή η μεγάλη Εκκλησία, η οποία επί αιώνες δεν έχει κάνει τίποτα, αλλά προσεύχεται, θέλει να δείξει ότι δεν έχει προσευχήθει μάταια, θα πρέπει να δείξει από μόνη της μια ζωντανή Εκκλησία, που ενεργεί, που αγωνίζεται, που νικά. Όμως εμείς μόνοι μας πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα πράγματα είναι έτσι. Πρέπει, πάνω απ 'όλα, να αναγνωρίσουμε την ανεπάρκεια των παραδοσιακών θρησκευτικών ιδανικών μας, και να κάνουμε μια ειλικρινή προσπάθεια να αντιληφθούμε μια πιο ολοκληρωμένη σύλληψη του Χριστιανισμού. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να εφεύρουμε ή να δημιουργήσουμε κάτι νέο για το σκοπό αυτό. Έχουμε απλώς να αποκαταστήσουμε στη θρησκεία μας τον Καθολικό ή οικουμενικό χαρακτήρα της με την αναγνώριση της ενότητάς μας με το ενεργό τμήμα του χριστιανικού κόσμου, με την συγκεντρωτική και οργανωμενη δύση, για να πετύχουμε μια παγκόσμια δραστηριότητα και αποκτώντας αυτό το οποίο διαθέτει, αλλά μας λείπει. Δεν μας ζητείται να αλλάξουμε τη φύση μας, ως Ανατολική Εκκλησία ή να διαψεύσουμε τον ειδικό χαρακτήρα της θρησκευτικής μας ιδιοφυΐας. Δεν έχουμε παρά να αναγνωρίσουμε ανεπιφύλακτα τη στοιχειώδη αλήθεια, ότι εμείς είμαστε της Ανατολής, αλλά είμαστε ένα μέρος της Παγκοσμιας Εκκλησίας, ένα μέρος παρολαυτά που δεν έχει το κέντρο του στον εαυτό του, και άρα συνεπώς, επιβάλλεται σε μας να αποκαταστήσουμε τη σχέση, το σύνδεσμο, μεταξύ των επιμέρους περιφερειακών δυνάμεων μας και του μεγάλου παγκόσμιου κέντρου που η Θεία Πρόνοια έχει τοποθετήσει στη Δύση. Δεν υπάρχει καμία απαίτηση καταστολής της θρησκευτικής και ηθικής μας ιδιαιτερότητας, αλλά μάλλον να στεφανώσουμε και να εμπνεύσουμε αυτήν με μια παγκόσμια και προοδευτική ζωή. Αυτό που οφείλουμε στους εαυτούς μας συνίσταται απλώς στο να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι είμαστε στην πραγματικότητα, ένα οργανικό τμήμα του μεγάλου σώματος της Χριστιανοσύνης, επιβεβαιώνοντας την πνευματική αλληλεγγύη μας με τους Δυτικούς αδελφούς μας. Αυτή η ηθική πράξη δικαιοσύνης και φιλανθρωπίας θα είναι από μόνη της ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός από την πλευρά μας και η απαραίτητη προϋπόθεση για όλη την περαιτέρω πρόοδο.
Ο Άγιος Κασσιανός δεν χρειάζεται να γίνει ένα διαφορετικό πρόσωπο ή να πάψει να νοιάζεται να διατηρήσει τα ρούχα του πεντακάθαρα. Θα πρέπει απλώς να αναγνωρίσει ότι ο σύντροφός του έχει ορισμένες σημαντικές ιδιότητες που ο ίδιος δεν διαθέτει, και αντί να μουτρώνει απέναντι σε αυτόν τον ενεργητικό εργαζόμενο θα πρέπει ειλικρινά να τον δεχτεί ως σύντροφό του και να συνεχίσει το γήινο ταξίδι που εξακολουθεί να βρίσκεται μπροστά τους.
Γεώργιος Η. Μπόρας
Υ.Σ.
Ο Άγιος Κασσιανός πολέμησε το φιλιοκβέ, ως γνησιος μαθητης του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου
Περιμένουμε τήν συνέχεια. Καί ο Φαρισαίος προσεύχεται καί εργάζεται. Ορατότης μηδέν πού θάλεγε καί ο Κούρκουλος.Καλή χρονιά.Ευχόμαστε νά βρούμε τήν μεσαία καί βασιλική οδό ανάμεσα σέ παλαιοημερολογίτες καί νεοημερολογίτες τό συντομότερο, πρίν μάς λυώσουν τά μανιτάρια τού πολέμου.
Καλη χρονια σε αμεθυστο αδερφους και φιλους. Καλο και ζεστο χειμωνα.
Θα στελνω αποσπασματα αμεθυστε μεχρι να ολοκληρωθει.
Εμείς θά κάνουμε ανάρτηση καί τά αποσπάσματα καί τήν ολοκλήρωση.Η απομυθοποίηση τής ρωσικής θεολογίας τής διασποράς έχει προχωρήσει. Αλλά οι περισσότεροι χριστιανοί προτιμούν τό παραμύθιασμα. Υπομονή καί επιμονή. Είναι καλή εποχή, γιατί όλοι οι αντίπαλοι μετά τό συνέδρειο τής Κρήτης νομίζουν ότι κέρδισαν.
Δημοσίευση σχολίου