Όλα δείχνουν ότι οι βάσεις των Βρετανών στην Κύπρο θα αποτελέσουν την κύρια περιοχή δράσης της βρετανικής και γαλλικής Αεροπορίας, με την απόφαση για το εναέριο «κτύπημα» στην Συρία να έχει ήδη αποφασιστεί από την Ουάσιγκτον θέτοντας σε περιπέτειες ολόκληρο τον κόσμο.
Τις πληροφορίες μεταδίδει η βρετανική Daily Telegraph και αναμεταδίδονται από το Sputnik. Σύμφωνα με αυτές, το «χτύπημα» της Μέι αναμένεται να γίνει μέχρι το βράδυ της Πέμπτης!
Δηλαδή σε λιγότερες από 24 ώρες!
Ηδη, πλήρη επιθετική διάταξη παίρνουν οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Γαλλίας.
Στην εξίσωση μπαίνουν και οι Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου τις οποίες αναμένεται να χρησιμοποιήσουν ενδεχομένως και οι Γάλλοι για τυχόν αεροπορικές επιθέσεις.
Εκεί οι Βρετανοί διατηρούν έξι μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado και τα οκτώ Typhoon.
Το ακρωτήρι απέχει 260 μίλια από το Χαλέπι. Στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν στον Πόλεμο του Κόλπου το 2003, στον πόλεμο του Αφγανιστάν το 2002 όπως και στη Λιβύη το 2011.
Στην βάση Al Tanf κοντά στα σύνορα με το Ιράκ οι Αμερικανοί διατηρούν ελικόπτερα Black Hawk, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ειδικές δυνάμεις. Η βάση δημιουργήθηκε το 2014 για σκοπούς της συμμαχίας κατά των ISIS.
Προς την περιοχή της Συρίας κινείται το USS Donald Cook το οποίο έκανε σταθμό τις προηγούμενες μέρες στο λιμάνι της Λάρνακας. Πρόκειται για αντιτορπιλικό πλοίο του αμερικανικού ναυτικού το οποίο διαθέτει πυραύλους «Tomahawk.»
Όπως επίσης και πυρηνικό υποβρύχιο που φέρει βαλλιστικούς πυραύλους. Προς την Μέση Ανατολή πλέει και το αεροπλανοφόρο USS Harry Truman.
Στην εξίσωση βρίσκεται και η φρεγάτα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού Aquitaine.
Μέι: Ετοιμη να δώσει το «πράσινο φως» για στρατιωτική δράση
Η Τερέζα Μέι είναι έτοιμη να δώσει το «πράσινο φως» για στρατιωτική δράση εναντίον του Ασαντ στη Συρία, χωρίς τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου, σύμφωνα με το BBC.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θεωρεί ότι πρέπει η άμεση η απάντηση, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το BBC, καθώς θέλει να εμποδίσει την επανάληψη της επίθεσης με χημικά όπλα, την οποία χαρακτήρισε αποτρόπαια. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών έχει προειδοποιήσει ότι ενδεχόμενος βομβαρδισμός θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση.
Η Μέι όμως θεωρείται ότι είναι απρόθυμη να ζητήσει από τον Ντόναλντ Τραμπ να καθυστερήσει την όποια δράση μέχρι η ίδια να έχει την ευκαιρία να συμβουλευτεί τους Βρετανούς βουλευτές.
Βρετανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως η Αγγλία έχει δώσει εντολή σε βρετανικά υποβρύχια να κινηθούν προς την Συρία. Υποβρύχια με πυραύλους για να ακριβολογούμε.
Η εντολή, μάλιστα, είναι να φτάσουν σε σημείο στο οποίο το «φορτίο» τους να είναι ικανό να βρει στόχο.
Τις πληροφορίες μεταδίδει η βρετανική Daily Telegraph και αναμεταδίδονται από το Sputnik. Σύμφωνα με αυτές, το «χτύπημα» της Μέι αναμένεται να γίνει μέχρι το βράδυ της Πέμπτης! Δηλαδή σε λιγότερες από 24 ώρες!
Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στην Telegraph ότι η Βρετανία κάνει «οτιδήποτε κρίνει αναγκαίο» ώστε να είναι σε θέση να εκτοξεύσει πυραύλους Τόμαχοκ από τα υποβρύχια ενάντια σε στρατιωτικούς στόχους στη Συρία.
Παράλληλα, εκπρόσωπος της Μέι τόνισε πως την Πέμπτη, 12.04.2018, θα συγκληθεί υπουργικό Συμβούλιο.
Προετοιμάζεται και ο Μακρόν
Στο μεταξύ, ήδη οι επικεφαλής των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων παρουσίασαν στον Εμανουέλ Μακρόν τα σχέδια για επιχειρήσεις, σε περίπτωση που αποφασίσει να «χτυπήσει» τις δυνάμεις του Ασαντ.
Πρόκειται για τα πιθανά σενάρια αντίδρασης, αλλά και τις συνέπειες που θα έχουν αυτά.
Σύμφωνα με την Le Figaro, μία εκδοχή είναι να χρησιμοποιηθεί σε τέτοια περίπτωση η βάση Saint-Dizier, στη βορειοανατολική Γαλλία και όχι οι βάσεις της στη Μέση Ανατολή, όπως στην Ιορδανία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Κι αυτό επειδή οι συγκεκριμένες χώρες δεν θέλουν να εμπλακούν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της γειτονικής Συρίας.
Η Γαλλία θα ανακοινώσει «εντός των επόμενων ημερών» την απάντησή της στην καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία.
Εφόσον λάβει την απόφαση να προχωρήσει σε πλήγματα, αυτά τα πλήγματα θα στοχοθετήσουν τις «εγκαταστάσεις με τα χημικά» του Ασαντ. Και σε καμία περίπτωση τους «συμμάχους» της Δαμασκού, τη Ρωσία και το Ιράν.
Αυτό δήλωσε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
«Εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας. Σε καμία περίπτωση οι αποφάσεις που θα λαμβάναμε δεν θα είχαν προορισμό να πλήξουν τους συμμάχους του καθεστώτος ή να επιτεθούν εναντίον οποιουδήποτε αλλά να επιτεθούν στις εγκαταστάσεις με χημικά που διαθέτει το καθεστώς» συνέχισε.
Η Κύπρος έσπευσε να διαχωρίσει την θέσης της ειδικά στην Μόσχα, για να μην βρεθεί η μεγαλόνησος εν μέσω δύο «διασταυρούμενων πυρών», δύσης και ανατολής.
Σύμφωνα με ρωσικό ΜΜΕ και με το τίτλο «έκτακτο» αναφέρεται ότι ο εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης σχολίασε την πιθανή χρήση στρατιωτικών βάσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυπριακής κυβέρνησης κ. Πρόδρομο Προδρόμου, η Κύπρος δεν θα συμμετάσχει σε καμία στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.
«Η Κύπρος δεν έχει καμία συμφωνία με άλλα κράτη για τη συμμετοχή της χώρας σε οποιαδήποτε επιχείρηση. Το καθεστώς των βάσεων είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο κ. Πρόδρομος.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δύο στρατιωτικές βάσεις υπό τη δικαιοδοσία του στην Κύπρο. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιήσει τις βάσεις, η Βρετανία οφείλει μόνο να ειδοποιήσει τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για το γεγονός αυτό, αλλά δεν χρειάζεται να λάβει καμιά έγκριση», καταλήγει η ανακοίνωση .
Η ουσία όμως είναι ότι θέλει δεν θέλει η κυπριακή κυβέρνηση η μεγαλόνησο είναι στο επίκεντρο της κρίσης στη Συρία.
Οι Βρετανικές βάσεις Δεκέλειας και Ακρωτηρίου, αλλά και τα λιμάνια ενδέχεται να αξιοποιηθούν, λόγω γεωγραφικής εγγύτητας, ως ορμητήριο εναντίον του Ασαντ στη Συρία, σύμφωνα με το sigmalive.
Πέραν από τις Βάσεις Ακρωτηρίου και Δεκέλειας, ενδέχεται να αξιοποιηθεί και ο Σταθμός Αγίου Νικολάου από τα κατεχόμενα, όπου λειτουργεί ένα από τα «σημεία ακρόασης» του δικτύου πληροφοριών του Συμφώνου UKUSA, γνωστού και ως Echellon, το οποίο, όπως αναφέρει η Wikipedia, χαρακτηρίστηκε και ως «Σταθμός Υποκλοπής» με βεληνεκές σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Κύπρος διαθέτει το μεγαλύτερο FIR στην Ανατολική Μεσόγειο τής δίνει ένα ιδιαίτερο ρόλο στα όποια γεγονότα και επιχειρήσεις πιθανόν ακολουθήσουν.
Αμυντικοί αναλυτές αναφέρουν ως πιθανό το ενδεχόμενο η Άγκυρα να επιχειρήσει να «διασυνδέσει» την Κύπρο και όχι την Βρετανία με τις επιθέσεις στην Συρία, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να επιφέρει πλήγμα στις με τις υπόλοιπες αραβικές χώρες.
Οι προειδοποιήσεις Βρετανών
Οι αεροπορικές εταιρείες ενημερώθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) ότι χρειάζεται προσοχή στον σχεδιασμό των πτήσεών τους στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή πληροφοριών πτήσης (FIR) της Λευκωσίας.
Ήδη στο flight radar διαφαίνεται ότι στον εναέριο χώρο της Συρίας δεν πετούν επιβατικά αεροπλάνα.
Υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής FIR Λευκωσίας, διαχειρίζεται μεγάλο μέρος του ουρανού στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Independent, οι αναχωρήσεις από το Η.Β. προς Λάρνακα και Πάφο μπορούν να πληγούν σε περίπτωση που η διεθνής κοινότητα αποφασίσει να ξεκινήσει χτυπήματα εναντίον της Συρίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου