Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Washington Post: Η κρίση στην Ελλάδα τελείωσε μόνο αν δεν ζεις εκεί

"Η κρίση στην Ελλάδα τελείωσε μόνο αν δεν ζεις εκεί", είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Washington Post με αφορμή την επικείμενη έξοδο της χώρας από τα πολυετή προγράμματα στήριξης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μπορεί η Ελλάδα να έχει προχωρήσει και να μην αποτελεί πλέον οικονομική απειλή για ντόμινο στην ευρύτερη περιοχή, ωστόσο ο λαός της παραμένει κολλημένος στην μεγαλύτερη κατάρρευση ανεπτυγμένης χώρας στην ιστορία. Πράγματι, αν οι τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ είναι σωστές, θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα 10 χρόνια για να επιστρέψει η Ελλάδα εκεί που ήταν πριν την κρίση. Και αυτό μόνο να δεν υπάρξει μια νέα ύφεση στο μεσοδιάστημα.

Δύο χαμένες δεκαετίες οπότε, είναι το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα.

Οι αριθμοί είναι αποκαρδιωτικοί. Δεν είναι μόνο ότι η οικονομία της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 26% σε όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ από το 2007 μέχρι το 2014. Αυτό από μόνο του την τοποθετεί στις χειρότερες παγκόσμιες κρίσεις στην ιστορία – η πτώση ήταν λίγο μικρότερη από το κραχ των ΗΠΑ το 1930 και λίγο μεγαλύτερη από την κρίση της Αργεντινής το 2000. Το χειρότερο είναι ότι η Ελλάδα έχει αναπτυχθεί κατά μόλις 2,8% - σε όρους προσαρμοσμένους με βάση τον πληθυσμό – τα πρώτα τέσσερα χρόνια αυτού που ονομάζεται ανάκαμψη. 


Για να καταλάβετε πόσο μίζερη είναι αυτή η επίδοση, σημειώνει το πρακτορείο, η Αμερική αναπτύχθηκε κατά 30,2% και η Αργεντινή κατά 26,9% την πρώτη τετραετία της ανάκαμψης μετά τις βαριές κρίσεις τους. Το αποτέλεσμα αυτού είναι ότι μετά την εν λόγω περίοδο οι ΗΠΑ είχαν επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα και η Αργεντινή ήταν κατά 17,1% πλουσιότερη σε σχέση με πριν την κρίση. Αντίθετα, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι κατά 23,5% φτωχότερη σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο.

Πηγή: capital.gr
http://hassapis-peter.blogspot.co.uk/2018/04/washington-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: