Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Ετοιμασίες Πολέμου των ΗΠΑ στην Ευρώπη

Ποσά που διατέθηκαν φέτος για την ενίσχυση των αεροπορικών βάσεων του ΝΑΤΟ την Ευρώπη
Zero Hedge 25-4-18, Authored by Arkady Savitsky via The Strategic Culture Foundation
Ενώ η προσοχή του κόσμου είναι καθηλωμένη στην Συρία, οι ΗΠΑ διογκώνουν σημαντικά τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στην Ευρώπη. Και αυτές δεν είναι απλά μεραρχίες που έρχονται για να συμμετάσχουν σε κάποια γυμνάσια και να φύγουν μετά την περάτωσή τους. Εδώ πρόκειται για μια σημαντική συσσώρευση δυνάμεων, για την δημιουργία μιας δυνητικά επιθετικής  παράταξης. Η διόγκωση των αμερικανικών δυνάμεων πραγματοποιείται ενώ γίνεται η προετοιμασία για μια Ρωσο-αμερικανική συνάντηση κορυφής. Και αυτό είναι ένα μάλλον ιδιότυπο πλαίσιο  για μια τέτοια συνάντηση -στην πιο ήπια διατύπωση της διαπίστωσης.
Οι ΗΠΑ ρίχνουν χρήμα σε αεροπορικές βάσεις  στα πλευρά της Ρωσίας

Η 4η Αεροπορική Ταξιαρχία Μάχης και η 4η Μεραρχία Πεζικού θα αναπτυχθούν στην Ευρώπη, σε εφαρμογή της Επιχείρησης Ατλαντική Αποφασιστικότητα. Με βάση στη Γερμανία, θα συμμετάσχουν σε πολλαπλά γυμνάσια, τα πλείστα των οποίων θα διεξαχθούν, κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, στην Πολωνία, στην Ουγγαρία, στην Ρουμανία, και στις Βαλτικές Χώρες. Ο στρατός θα διαθέσει μιαν ολόκληρη μεραρχία σε άσκηση  τύπου αναπροσαρμογής, με στρατεύματα να καταλάβουν θέσεις ήδη εγκατεστημένου οπλισμού. Αυτές οι δυνάμεις  θα ενισχυθούν ενδεχομένως σε επίπεδο μεραρχίας στα τέλη του έτους, ή το 2019.

Τα σχέδια προβλέπουν την  δημιουργία  μιας Διοίκησης Επιχειρήσεων στα Μετόπισθεν, με έδρα την Γερμανία. Σχεδιάζεται επίσης μια διοίκηση για την εξασφάλιση της κίνησης στις  ναυτιλιακές οδούς της Βόρειας Θάλασσας. Υπό συζήτηση  στην Ε.Ε. βρίσκεται και η πρόταση του ΝΑΤΟ για ένα «στρατιωτικό Σένγκεν», που θα καταργεί τα σύνορα για την ταχεία διέλευση στρατευμάτων, αρμάτων μάχης και οπλισμού. Το ΝΑΤΟ εναλλάσσει τέσσερα ετοιμοπόλεμα τάγματα μάχης, με αεροπορική υποστήριξη, στην Πολωνία –που μόνιμα φιλοξενεί αμερικανική δύναμη 800 ανδρών- και στις Βαλτικές Χώρες.

Το Φεβρουάριο, ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε  τα μεγαλύτερα γυμνάσια πυροβολικού στην Ευρώπη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Στην άσκηση, που ονομάστηκε Δυναμικό Μέτωπο, χρησιμοποιήθηκαν επτά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων και 94 πυροβόλα διαφόρων διαμετρημάτων. Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση εξετάζει την πρόταση να διατηρήσει το αεροπλανοφόρο Χάρι Τρούμαν στην Μεσόγειο, περιοχή ευθύνης της Ευρωπαϊκής Διοίκησης, αντί της διάθεσής του για την Μέση Ανατολή και στην περιοχή ευθύνης της Κεντρικής Περιοχής.

 Η ναυτική μονάδα απέπλευσε από το Νόρφολκ στις 11 Απριλίου. Αυτή η κίνηση πρέπει να στοχεύει «στον έλεγχο της Ρωσίας», ελευθερώνοντας άλλες ναυτικές μονάδες να  εκτελέσουν τις αποστολές τους στην Βαλτική και στην Μαύρη Θάλασσα.

Η Πολωνία θα είναι το πεδίο της άσκησης  Ανακόντα 2018, των μεγαλύτερων γυμνασίων που διεξήγαγε ποτέ το ΝΑΤΟ, η κλίμακα των οποίων  θα είναι εφέτος πράγματι εξαιρετική. Θα περιλαμβάνουν 100.000 άνδρες, 5.000 οχήματα, 150 αεροπλάνα και 45 πολεμικά πλοία. ΄Αλλοτε η άσκηση αυτή ήταν πολύ μικρότερη.  Το σενάριο βασίζεται στην ιδέα μιας αιφνιδιαστικής επίθεσης εναντίον της Ρωσίας. Είναι προφανές ότι μια τέτοια τεράστια δύναμη συγκεντρώνεται για επιθετική, όχι αμυντική επιχείρηση. Εκατό χιλιάδες άντρες! Πρόκειται για την πιο κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας ΝΑΤΟ-Ρωσίας του 1997, που μία διάταξή της δεσμεύει το ΝΑΤΟ  να μην πραγματοποιεί «στρατοπέδευση σημαντικών μαχίμων δυνάμεων».

Στο μεταξύ, περί τους 3.600 Αμερικανοί στρατιωτικοί αποβιβάστηκαν στην Ιορδανία. Συμμετέχουν σε δεκαπενθήμερα μικτά (με την Ιορδανία) στρατιωτικά γυμνάσια, υπό την επωνυμία Πρόθυμος Λέων, που άρχισαν στις 15 Απριλίου, περιλαμβάνουν ασκήσεις αεροπορίας και ελικοπτέρων και έρχονται μετά τον βομβαρδισμό ΗΠΑ-Βρετανίας- Γαλλίας στην Συρία. Η κατάσταση στη νότια Συρία είναι εξαιρετικά εύφλεκτη, έτσι που θα μπορούσε να φέρει σε σύγκρουση αμερικανικές με ρωσικές δυνάμεις.

Σε αναφορά του σε πιθανή αμερικανο-ρωσική συνάντηση κορυφής, ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι οι στρατιωτικοί ηγέτες των δύο χωρών θα αποτρέψουν μιαν ένοπλη σύγκρουση. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επανειλημμένα πως είναι διατεθειμένοι να κάνουν ότι αναγκαίο προκειμένου να αποφευχθεί η σύγκρουση. Εντάξει, αυτό λένε, αλλά οι πράξεις φωνάζουν δυνατότερα από τα λόγια. ΄Ενοπλες δυνάμεις συσσωρεύονται και αναπτύσσονται σε διάταξη επίθεσης.  Για την διάταξη των αμερικανικών δυνάμεων δεν  χωρεί άλλη ερμηνεία πλην του ότι προετοιμασίες πολέμου έχουν ήδη αρχίσει και ότι η Μόσχα οφείλει να είναι σε μεγάλη επαγρύπνηση.

Οι ηγέτες των δύο εθνών θα έχουν να συζητήσουν πλήθος θεμάτων, αλλά η προσπάθεια για την μείωση της έντασης θα ήταν ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Ορισμένα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς καθυστέρηση:  Για παράδειγμα  η ανάνηψη ορισμένων συμφωνιών που  έχουν άπρεπα λησμονηθεί, όπως η Συμφωνία Αποτροπής Επικίνδυνων Στρατιωτικών Δραστηριοτήτων του 1989, ή η Συμφωνία Ναυτικών Επεισοδίων του 1972. Αυτή η τελευταία αποδείχτηκε ευεργετική και για τις δύο πλευρές, με την αποφυγή σύγκρουσης  μεταξύ του ρωσικού και του αμερικανικού στόλων, κατά τον Αραβο-Ισραηλινό Πόλεμο, το 1973. Μπορεί να το ξανακάνει, στην ίδια περιοχή.

Οι προκλητικές στρατιωτικές συγκεντρώσεις και αναπτύξεις δυνάμεων στην Ευρώπη δεν είναι ασφαλώς ο κατάλληλος τρόπος για την δημιουργία κλίματος πρόσφορου για μιαν συνάντηση κορυφής. Ούτε αυξάνουν την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.  Εντούτοις πραγματοποιούνται, δηλητηριάζοντας την ατμόσφαιρα και δημιουργώντας μέγα πρόβλημα.

Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού

Δεν υπάρχουν σχόλια: