Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Το τέλος της αυταπάτης είναι κοντά...

Του Κώστα Στούπα 
Το τέλος της αυταπάτης είναι κοντά...
Ενίοτε οι ειδήσεις κραυγάζουν τόσο που κάθε σχολιασμός της πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας είναι περιττός. 
Ας βάλουμε μερικές από τις τελευταίες ειδήσεις στη σειρά και τα συμπεράσματα για το που βρισκόμαστε και που ενδέχεται να βρεθούμε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι μπορεί να προκύψουν ευκολότερα. 
α) Φορολογία Κατοχής...
Από τα στοιχεία που παραθέτει ο ΟΟΣΑ προκύπτει ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πρωταθλήτρια της αύξησης των φόρων κατά τη διετία 2015-2016 μεταξύ των 34 χωρών μελών του διεθνούς οργανισμού.
Συγκεκριμένα, τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος αυξήθηκαν στη διετία αυτή κατά περίπου τρεις εκατοστιαίες μονάδες με τη δεύτερη χώρα να είναι η Ολλανδία με σχεδόν τον μισό ρυθμό αύξησης.
Η Ελλάδα διατηρεί την πρωτιά ακόμα κι αν το έτος βάσης σύγκρισης είναι το 2007, καθώς στο διάστημα 2007-2016 οι φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν κατά 7,4 ποσοστιαίες μονάδες. Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην Ιρλανδία (από το 30,4% στο 23%).
Παρατήρηση: Και στην  Ελλάδα και στην Ιρλανδία τα τελευταία χρόνια εφαρμόστηκαν μνημόνια. Το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2008 ήταν στα 354 δισ. δολ. και το 2017 έπεσε στα 200 δισ. δολ. Της Ιρλανδίας το 2008 ήταν στα 275 δισ. δολ. και το 2017 έφτασε στα 333,7 δισ. δολ
Η φορολογία που εφαρμόζεται στην Ελλάδα θυμίζει φορολογία που επιβάλει κατοχική κυβέρνηση σε κατεχόμενη χώρα, προκειμένου να της αποσπάσει οικονομικούς πόρους για να τους διανείμει στη χώρα του κατακτητή. Στην περίπτωση της Ελλάδας οι κατοχικές δυνάμεις είναι η κομματοκρατία και οι πελάτες της. ​​​​​​​
β) Γιατί τα χειρότερα δεν είναι πίσω...
Ανάπτυξη κατώτερη του αναμενόμενου για το β’ τρίμηνο του 2018 (1,8%) δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ της χώρας. Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο όμως που καταδεικνύει τη μελλοντική πορεία της ανάπτυξης είναι ο δείκτης του Ακαθάριστου σχηματισμού Κεφαλαίου ο οποίος στο β΄ τρίμηνο του 2018  μειώθηκε κατά 5,4%.
Όπως έχουμε ξαναγράψει, οι επενδύσεις είναι σαν τη σπορά, αν δεν σπείρεις τώρα δεν θα θερίσεις αύριο. Η μείωση των επενδύσεων σήμερα σηματοδοτεί την αδυναμία ανάπτυξης αύριο. ​​​​​​​
γ) Προληπτική πιστοληπτική γραμμή θα λέτε και θα κλαίτε… 
"Ο "διάλογος" της Ελλάδας με τις αγορές και τους επενδυτές δεν θα είναι πιο εύκολος από αυτόν με τους Θεσμούς, προειδοποίησε χθες σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.
Στην πρώτη τοποθέτηση στελέχους της ΕΚΤ μετά τη λήξη του μνημονίου, ο Κερέ τονίζει ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η αποφυγή των υπαναχωρήσεων είναι προϋποθέσεις για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών". 
Τα πρώτα σημάδια αυτής της διαπίστωσης τα βλέπουμε ήδη, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων υπερίπτανται πάνω από το 4,5% ενώ οι τραπεζικές μετοχές στο χρηματιστήριο καταρρέουν. 
"Ο Κερέ συμφωνεί ότι μια πιστωτική γραμμή προληπτικού χαρακτήρα θα είχε συμβάλει στην αντιμετώπιση των δευτερογενών επιδράσεων από τις διεθνείς αγορές και στην ενίσχυση της ελληνικής αξιοπιστίας του ελληνικού δημοσίου. Θα ήταν ένα λιγότερο επικίνδυνο μονοπάτι από χρηματοπιστωτική άποψη", υποστηρίζει...​​​​​​​
δ) Σημάδια κατάρρευσης παντού..
Μετρό
Επιδεινώνονται χρόνο με το χρόνο τα μεγέθη της Αττικό Μετρό, η οποία, κατά τη χρήση του 2017, εμφάνισε τις υψηλότερες στην ιστορία της συσσωρευμένες ζημιές ύψους 2,3 δισ. ευρώ.  Πέρυσι η εταιρεία, που υλοποιεί την ανάπτυξη του δικτύου του Μετρό, εμφάνισε ζημιές 182,3 εκατ. ευρώ από 179,1 εκατ. το 2016.
ΔΕΗ
Η ΔΕΗ είναι μη βιώσιμη επιχείρηση, διαπίστωσε πριν από μερικούς μήνες η McKinsey, η οποία έχει προσληφθεί ως σύμβουλος από την μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία για να καταρτίσει το νέο business plan.
Η McKinsey στην πρότασή της για το 5ετές στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ, περιέγραφε την άσχημη κατάσταση της εταιρείας και πρότεινε ένα πακέτο μέτρων εξυγίανσης το οποίο περιελάμβανε και μείωση του προσωπικού κάτι το οποίο φυσικά απορρίφθηκε, από τις "κατοχικές" δυνάμεις των κρατικοδίαιτων. 
ΕΛΤΑ
Πρόσφατα τα ΕΛΤΑ που αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα ρευστότητας παρακρατούσαν τα χρήματα τα οποία κατέβαλαν οι πελάτες για την πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ.  Τούτο το έκαναν προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αδυναμία να καταβάλουν μισθούς. Για κάτι ανάλογο οι υπεύθυνοι της Energa ορθώς φυλακίστηκαν αλλά οι "κατοχικές" δυνάμεις εφαρμόζουν άλλο νόμο για τους ημετέρους...
Οι παραπάνω ειδήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι της τελευταίας εβδομάδας είναι χαρακτηριστικές της κατάστασης που βρίσκεται η ελληνική οικονομία και της κατεύθυνσης που  έχει πάρει.
Μια ματιά στις διεθνείς εξελίξεις είναι αρκετή για αποκτήσουμε μια πληρέστερη εικόνα του περιβάλλοντος που λαμβάνουν χώρα αυτά. 
Το διεθνές περιβάλλον...
Τι βλέπει ο Τρισέ​​​​​​​​​​​​​​
Σήμερα, "Η αύξηση του χρέους -κυρίως του ιδιωτικού χρέους- των οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών έχει επιβραδυνθεί, αλλά αυτή η επιβράδυνση ισοφαρίζεται από την επιτάχυνση της χρέωσης των αναδυόμενων οικονομιών. Αυτό το γεγονός καθιστά σήμερα το σύνολο του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος τόσο, αν όχι περισσότερο, ευάλωτο, από όσο ήταν το 2008" Τάδε έφη ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλωντ Τρισέ.
Η εμπιστοσύνη
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αυτή των ΗΠΑ ξεπέρασε πρόσφατα τις 130 μονάδες. Την ίδια περίοδο ο S&P 500 καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό ενώ ο πληθωρισμός τον Ιούλιο στις ΗΠΑ ανέβηκε στο 2,9%. 
Η άνοδος του πληθωρισμού θα αυξήσει τις πιέσεις στη FED για επιτάχυνση της ανόδου των επιτοκίων. 
Κάθε φορά που η εμπιστοσύνη των καταναλωτών προσεγγίζει την περιοχή των 140 μονάδων ακολουθεί κραχ και ύφεση...
pin
Αν η ελληνική οικονομική πραγματικότητα "υποφέρει” όταν η διεθνής βρίσκεται στην καλύτερη φάση των τελευταίων τι θα συμβεί όταν αλλάξουν τα δεδομένα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: