Του Νίκου Μελέτη
Τα ρέστα της είναι αποφασισμένη να παίξει η διεθνής κοινότητα με αιχμή του δόρατος την Γερμανία και κεντροευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να μην υπάρξει... στραβοπάτημα στο Δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στην πΓΔΜ για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Με την εξαίρεση φυσικά της Ρωσίας η οποία δημοσίως έχει εκφράσει την αντίθεση της στην Συμφωνία και οι παρεμβάσεις της μάλιστα προκάλεσαν και την κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις, Βερολίνο, Βιέννη, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένες να ρίξουν το βάρος τους υπέρ της έγκρισης της Συμφωνίας, καθώς η ευρωατλαντική ενσωμάτωση της χώρας, η οποία περνά μέσα από την επίλυση του ονοματολογικού, θεωρείται κρίσιμη για την σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά συγχρόνως δημιουργεί έναν ασφαλή και αξιόπιστο εταίρο στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
Εξάλλου Βερολίνο και Βιέννη, με την στήριξη και χωρών όπως η Ουγγαρία από την πρώτη στιγμή της μεταναστευτικής κρίσης στράφηκαν στα Σκόπια πετυχαίνοντας μάλιστα έκτοτε το κλείσιμο της Βαλκανικής Διαδρομής.
Το Σάββατο μεταβαίνει στα Σκόπια η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ σε μια δημόσια και ισχυρή στήριξη της κυβέρνησης Ζάεφ ενόψει του δημοψηφίσματος, ενώ για την Παρασκευή είχε προγραμματισθεί η επίσκεψη στα Σκόπια και του Αυστριακού καγκελάριου κ. Κουρτζ η χώρα του οποίου ασκεί και την προεδρία της Ε.Ε.
Στις 22 Αυγούστου στην Ουάσιγκτον, ο Ν. Ντιμιτρόφ είχε γίνει δεκτός από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μ.Πομπέο, σε μια ακόμη κίνηση στήριξης της Συμφωνίας των Πρεσπών, για την οποία μάλιστα όπως δημόσια είχε δηλώσει ο βοηθός υπουργός εξωτερικών Γουές Μίτσελ, συνέβαλαν και οι ίδιοι οι Αμερικανοί.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η δημόσια στήριξη που προσφέρει στην Συμφωνία των Πρεσπών και ο Αλβανικός παράγοντας με δηλώσεις την περασμένη εβδομάδα και του ίδιου του προέδρου Ιλίρ Μέτα που χαρακτήρισε την έγκριση της Συμφωνίας στο δημοψήφισμα «νίκη όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας» και κάλεσε την Αλβανική κοινότητα να υπερψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών. Ο αλβανικός παράγοντας στηρίζει την κυβέρνηση Ζάεφ καθώς έχει αναδειχθεί βάσει της «Πλατφόρμας των Τιράνων» και επιθυμεί να δει μια ακόμη χώρα που η αλβανική επιρροή είναι ισχυρή, εντός του ΝΑΤΟ και αργότερα της Ε.Ε..
Αίσθηση προκάλεσε πάντως ότι ο ίδιος ο Ζ. Ζάεφ μιλώντας το Σάββατο στην Δοϊράνη, ανέφερε στους πολίτες ότι εκεί έκλεισε ουσιαστικά η Συμφωνία με την Ελλάδα καθώς ευρισκόμενος στην πόλη αυτή είχε επικοινωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα τον Μάιο λίγο πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και συμφώνησαν την αναγνώριση της «Μακεδονικής γλώσσας». Ο κ. Ζάεφ μάλιστα επανέλαβε ότι με την έγκριση της Συμφωνίας «δεν θα υπάρχουν πλέον προβλήματα με την αναγνώριση της χώρας, του έθνους της ταυτότητας και της γλώσσας...».
Η πίεση που ασκείται πάντως από την Δύση υπέρ της έγκρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, φαίνεται ότι έχει επηρεάσει και την στάση του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE το οποίο αν και δηλώνει την αντίθεση του στην «παραχώρηση του ονόματος και της ταυτότητας» δεν έχει καθορίσει αν θα δοθεί «γραμμή» στους οπαδούς του ή θα υπάρξει ψήφος κατά συνείδηση. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση από το Kicevo του αρχηγού του κόμματος Χ. Μιτσκόσκι ότι «δεν έχει το δικαίωμα να πει αυτός στον λαό, του τι θα πράξει και ο ίδιος είναι υπηρέτης του λαού και έτσι αντιλαμβάνεται την πολιτική…».
Η πίεση αυτή πάντως μετά το δημοψήφισμα θα στραφεί προς το εσωτερικό των Σκοπίων ώστε να προχωρήσουν οι συνταγματικές αλλαγές και κατόπιν θα είναι η ελληνική πλευρά που θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις πιέσεις Βερολίνου, Βρυξελλών και Ουάσιγκτον προκειμένου να γίνει το τελικό βήμα με την έγκριση της Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή...
Liberal
kostasxan
Σκοπιάρε ο..ο..!
volare, scopiare, scoppare o! o! o! o!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου