Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Η Πατερική διδασκαλία ως συνέχεια της βιβλικής παράδοσης

 

[Προηγούμενη δημοσίευση:http://bitly.com/1PFFikI]

2) Μύησις εις την Ζωήν και εις «πάσαν την Αλήθειαν» δηλαδή τον Χριστόν δια του Αγίου Πνεύματος κατά την Πεντηκοστήν.

Όλαι αι διακρίσεις, αι οποίοι ανεπτύχθησαν και διευκρινίσθησαν κατά την διάρκειαν των συζητήσεων, των αναφερομένων εις τας Α’ και Β’ Οικουμενικάς Συνόδους, μετεφέρθησαν μέσω όλων των μεταγενεστέρων Οικουμενικών Συνόδων, αι οποίαι εις την πραγματικότητα ήσαν προεκτάσεις της Α’. Τα ρήματα και νοήματα των Πατέρων όμως, δεν ημπορούν να χωρισθούν από τας προϋποθέσεις των. Ημπορεί να υπάρχη ποικιλία εις τα ρήματα και νοήματα αλλά όχι εις τας προϋποθέσεις αυτών.

patdid2

Αι προϋποθέσεις των περί Θεού ρημάτων και νοημάτων των Πατέρων ευρίσκονται εις τα πνευματικά στάδια: 1) της καθάρσεως της καρδίας 2) του φωτισμού της καρδίας και 3) του δοξασμού ή της θεώσως της καρδίας και της όλης υπάρξεως του καθενός, εις τον οποίον ο Λόγος εμφανίζεται εν τω Πνεύματί του και εν Εαυτώ αποκαλύπτει τον Πατέρα. Αυτός, ο οποίος δια του Πνεύματος ορά τον Χριστό ορά τον Πατέρα. Αυτή η εμπειρία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των δογματικών διατυπώσεων εις την πατερικήν παράδοσιν.

Έχομεν ήδη παραθέσει μερικά Πατερικά κείμενα, τα οποία δείχνουν σαφώς ότι οι Πατέρες των Α’ και Β’ Οικουμενικών Συνόδων έλαβον την κληρονομηθείσαν παράδοσιν ως δεδομένην, ότι εις τας εμπειρίας των του δοξασμού, αυτοί, οι Προφήται, Απόστολοι και Άγιοι είχαν μίαν πραγματικήν όρασιν του Θεού εν τω ακτίστω Του Αγγέλω – Λόγω προ και μετά της Ενσαρκώσεώς Του. Ο Χριστός αποκαλύπτων την άκτιστον δόξαν ή βασιλείαν του Πατρός, ως ιδικήν Του φυσικήν δόξαν κατά την Μεταμόρφωσίν Του, τουτέστιν ενώπιον των τριών μαθητών με την παρουσίαν του Μωϋσέως και του Ηλία, είναι επανάληψις των ιδίων εμφανίσεων του Χριστού, ως Κυρίου της Δόξης, εις την Παλαιάν Διαθήκην, αλλά τώρα μέσω της ανθρωπίνης φύσεώς Του. Το σοβαρόν λάθος του Αγίου αποστόλου Πέτρου εις την πρότασιν να παραγγείλουν σκηνάς δια το γεγονός (μίαν δια τον Χριστόν, μίαν δια τον Ηλίαν και μίαν δια τον Μωυσήν) εις μίμησιν της σκηνής του μαρτυρίου, εις την οποίαν ο Μωϋσής εκοινώνησεν της δόξης του Θεού, ωφείλετο εις το γεγονός ότι η ανθρωπίνη φύσις του Χριστού είχεν η ιδία αντικαταστήσει την σκηνήν του μαρτυρίου του Μωϋσέως και τον ναόν του Σολομώντος και έκαμεν ταύτα πλεονάζοντα και ότι ο Ίδιος ο Χριστός είναι Εκείνος, ο Οποίος αποκαλύπτει την δόξαν Του, την οποίαν έχει κατά φύσιν από τον Πατέρα.

Συμφώνως προς τους Πατέρας της Εκκλησίας, η ομιλία και η προσευχή του Χριστού αναφερόμεναι εις το Ιω. 13, 31-17, 26, περιλαμβάνουσαι την υπόσχεσιν ότι, όταν έλθη το Πνεύμα της Αληθείας «Ούτος… θα οδηγήση υμάς εις πάσαν την Αλήθειαν» [19] εξεπληρώθησαν κατά την Πεντηκοστήν, η οποία έγινεν η διαρκής εμπειρία εκείνων, οι οποίοι έκτοτε ηνώθησαν με την κοινωνίαν των δοξασμένων.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Προφήται δεν είχαν οδηγηθή εις την Αλήθειαν, ή ότι οι Απόστολοι δεν είχαν οδηγηθή εις την Αλήθειαν, μερικοί δια του φωτισμού, άλλοι δια του δοξασμού επίσης. Αλλά ότι οι Απόστολοι επρόκειτο να οδηγηθούν εις πάσαν την Αλήθειαν κατά την αποκάλυψιν της Πεντηκοστής. Κατ’ ουδένα τρόπον αυτό δεν σημαίνει ότι η Εκκλησία θα ωδηγήτο σταδιακώς ή εις πληρεστέραν κατανόησιν πάσης της αληθείας, ή εις την αποκατάστασιν ή δημιουργίαν της ενότητος μεταξύ των διηρημένων εκκλησιών. Η ομιλία του Χριστού και η προσευχή δια ενότητα είναι δια την ενότητα των Αποστόλων και των πιστών εις την εμπειρίαν του δοξασμού, δηλαδή όρασιν (θέαν) της ακτίστου δόξης της Αγίας Τριάδος εν τη ανθρωπίνη φύσει του Χριστού, [20] χαρισμένη εν τη πληρότητί της δια της μεθέξεως εν τη εμπειρία της Πεντηκοστής.

Ο δοξασμός της Πεντηκοστής ηκολούθησε τα στάδια της καθάρσεως και του φωτισμού των μαθητών του Χριστού, ως σαφώς αντανακλάται εν τη ευαγγελική παραδόσει. Τα Ευαγγέλια Ματθαίου, Μάρκου και Λουκά ανταποκρίνοναι εις το στάδιον της καθάρσεως της καρδίας των κατηχουμένων και το Ευαγγέλιον του Ιωάννου εις το στάδιον του φωτισμού και του δοξασμού. Εις το στάδιον του φωτισμού, η ιδιοτελής αγάπη μετατρέπεται εις ανιδιοτελή αγάπην και ετοιμάζει τους μαθητάς να ίδουν εις τον Χριστόν την θεότητα της Αγίας Τριάδος, ως δόξαν και όχι ως πυρ καταναλίσκον. Η ανιδιοτελής αγάπη, είναι η προϋπόθεσις δια να οδηγηθή ο πιστός εις «πάσαν την αλήθειαν», δια του Πνεύματος του Χριστού. Αυτό σημαίνει ότι τα δόγματα και η πνευματικότης είναι αδιαχωρίστως ηνωμένα εις τα στάδια της καθάρσεως και του φωτισμού. Αλλά εις την κατάστασιν του δοξασμού, το δόγμα ή η γνώσις περί Θεού αντικαθίσταται δια της ακτίστου πραγματικότητος, την οποίαν αυτό (δόγμα) θέλει να δείξη αλλά δεν ημπορεί να εκφράση.

[Συνεχίζεται]

[19] Ιω. 16, 13.

[20] Ιω. 17, 24.

Η Πατερική διδασκαλία ως συνέχεια της βιβλικής παράδοσης | Πεμπτουσία (pemptousia.gr)

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΣΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΑ ΔΙΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟΣΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ; ΠΩΣ ΚΑΤΟΡΘΩΣΑΜΕ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΣΕ ΤΟΣΗ ΑΓΝΟΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΟΥΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ, ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΥ, ΣΑΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ; ΤΕΤΟΙΑ ΦΟΒΕΡΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΟΧΗ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΤΕΤΟΙΟ ΜΙΣΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Η ΠΟΙΟ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΤΑΥΤΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΑΚΟΛΟΥΘΗ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΡΑΝΙΟ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΗΚΕΙ Η ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΗΣ.

ΚΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ ΤΟΥ ΑΓΟΥΡΙΔΗ. ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΣ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΣΙΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ Ή ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΕΔΕΣΕ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε αμέθυστε να μία από τις πολλές λεπτομέρειες που δεν μπορούν να χωρέσουν στις κακοδοξίες τους....

"τοῦτον ἰδὼν ὁ Πέτρος λέγει τῷ Ἰησοῦ· Κύριε, οὗτος δὲ τί;

λέγει αὐτῷ ὁ Ἰησοῦς· ἐὰν αὐτὸν θέλω μένειν ἕως ἔρχομαι, τί πρὸς σέ; σὺ ἀκολούθει μοι.

ἐξῆλθεν οὖν ὁ λόγος οὗτος εἰς τοὺς ἀδελφοὺς ὅτι ὁ μαθητὴς ἐκεῖνος οὐκ ἀποθνήσκει· καὶ οὐκ εἶπεν αὐτῷ ὁ Ἰησοῦς ὅτι οὐκ ἀποθνήσκει, ἀλλ᾿ ἐὰν αὐτὸν θέλω μένειν ἕως ἔρχομαι, τί πρὸς σέ;"

Έτσι τελειώνει λοιπόν ο Άγιος Ιωάννης. Αυτό είναι το ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΟ (που θα έλεγε και ο λεξιλάγνος Γιανναράς αλλά εγώ το εννοώ στην κυριολεξία) ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ. Γιατί ως γνωστόν "ο καλός Θεός κρύβεται στην λεπτομέρεια"

Ας προσπαθήσουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να το χωρέσουν κάπου το παραπάνω απλό στα τόσα μεγάλα και βαρύγδουπα που λένε .......

Η Ιλιάδα δεν γράφτηκε για την καταστροφή της Τροίας αλλά για την ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ του πλέον άριστου μεταξύ των θνητών Αχιλλέα. Το αδιέξοδο της ανθρώπινης κατάστασης όταν ο άνθρωπος ΥΠΟΚΎΨΕΙ ΣΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ακόμα και αν είναι τυγχάνει να είναι των καλυτέρων των "προδιαγραφών". Αλλά την Ιλιάδα δεν την διαβάζουμε πλέον. Την έχουμε στο μυαλό μας σαν μία ΙΣΤΟΡΙΟΥΛΑ ενός τυφλού παππού με ΑΡΧΗ ΜΕΣΗ ΤΕΛΟΣ. ΤΗΝ ΤΥΦΛΑ ΜΑΣ!!!!!!!

Έτσι και το Ευαγγέλιο ΤΕΛΙΚΑ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΤΟ διαβάζουμε!!!!!!
Το έχουμε στο μυαλό μας σαν αρχή (ο Κύριος ενσαρκώθηκε) μέση (ο Κύριος Σταυρώθηκε) τέλος (ο Κύριος Ανέστη) .......και μετά βεβαίως βεβαίως πήγε στον Ουρανό αδειάζοντάς μας την γωνιά !!!!!!!!!.....γιατί όπως είπες και εσύ πολύ σωστά σε ένα παλαιότερο σχόλιο σου, με βάση την κακοδοξία που τους δέρνει, για την περίοδο "ενανθρωπίσεως" η Αγία Τριάδα ήταν μάλλον λειψή... Ελπίζω να μην είναι λειψή και τώρα που το Άγιο Πνεύμα πάει όπου το στέλνει (δεξιά και αριστερά) ο κάθε δέσποτας.

Λοιπόν ας λένε ότι θέλουν, αν έτσι θέλουν.......εμείς έχουμε και Οδηγό και Αρχηγό που είναι ΖΩΝΤΑΝΟΣ και η ΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΑΡΩΜΕΝΗ. Αρχηγό Μοναδικό και απαράμιλλο που μας θέλει φίλους Του.......
Νομίζει ο διάολος και οι υποτακτικοί του πως αν καταντήσουμε όλοι να μην πιστεύουμε πως θα αναιρεθεί η ΖΩΗ; Γίνεται αυτό φίλε αμέθυστε .......δεν γίνεται.
Και αυτοί οι "εξουσιοδοτημένοι" και (παρα)μορφωμένοι που "υποπτεύονται" τον πραγματικό Σκοπό της Ζωής μας να μην τον λένε γιατί είναι σίγουροι πως αφού οι ίδιοι δεν ΜΠΟΡΟΥΝ τότε δεν μπορεί μάλλον κανένας; Και να φτάνουν μέχρι το σημείο να αναιρούν την Πτώση για να έχουν συνέπεια τα σοφίσματα της απιστίας τους;
Ξαναλέω λοιπόν ας χωρέσουν κάπου το τελείωμα του Αγίου Ιωάννη, ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ ΘΕΟΥ, στα ατελείωτα γραπτά τους ή να πάνε να πλέξουν κανένα εργόχειρο και να αφήσουν τα πολλά λόγια........
Το δίλημμα είναι απλό με την ΖΩΗ ή με τον Θάνατο.