Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Θά ’ρθει πρῶτα ἕνα ψευτορωμαίικο· νά μήν τό πιστέψετε, θά φύγει πίσω

                                       

“Θά ’ρθει πρῶτα ἕνα ψευτορωμαίικο· νά μήν τό πιστέψετε, θά φύγει πίσω” προφήτευσε ο Άγιος Πατροκοσμάς! 

Ω εσύ Πατέρα του Γένους μας και μεγάλε μας ευεργέτη οδήγησε τη γενιά μας με τη Χάρη του Θεού να ζήσει το αληθινό Ρωμαίικο!

Στρατηγός Μακρυγιάννης: Ηρωας, μεγαλομανής ή αδικημένος; | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Στρατηγός Μακρυγιάννης: Το χαρτί του πατέρα Κοσμά έβαλα και μου το εκαθαρόγραψαν. Και το εκράτησα ως Άγιον Φυλαχτόν, που λέγει μεγάλην αλήθειαν. Θα πω να μου γράψουν καλλιγραφικά και τον άλλον αθάνατον λόγον του, «τον Πάπαν να καταράσθε ως αίτιον». Θέλω να το βλέπω κοντά στα’ κονίσματά μου, διότι τελευταίως κάποιοι δικοί μας ανάξιοι λέγουν ότι αν τα φτιάξουμε με τον δικέρατον Πάπαν, θα ολιγοστέψουν οι κίντυνοι, τα βάσανα και η φτώχεια μας, τρομάρα τους.

Και είπαν οι άθρησκοι που εβάλαμεν εις τον σβέρκο μας να μη μανθάνουν τα παιδιά μας Χριστόν και Παναγίαν, διότι θα μας παρεξηγήσουν οι ισχυροί. Και βγήκαν ακόμη να’ ποτάξουν την Εκκλησίαν, διότι έχει πολλήν δύναμη και την φοβούνται. Και είπαν λόγια άπρεπα δια τους παπάδες.
                Εμείς, με σκιάν μας τον Τίμιον Σταυρόν, επολεμήσαμεν ολούθε, σε κάστρα, σε ντερβένια, σε μπογάζια και σε ταμπούργια. Και αυτός ο Σταυρός μας έσωσε. Μας έδωσε την νίκη και έχασε (οδήγησε σε ήττα) τον άπιστον Τούρκον…
                Και βρίζουν οι πουλημένοι…  και τους παπάδες… Εμείς τους παπάδες τους είχαμε μαζί εις κάθε μετερίζι, εις κάθε πόνον και δυστυχίαν. Όχι μόνον δια να βλογάνε τα όπλα τα ιερά, αλλά και αυτοί με ντουφέκι και γιαταγάνι, πολεμώντας σαν λεοντάρια. Έλληνες ντροπή!»
Αυτά από την εποχή του 21 όπου ο κλήρος έδινε τη μαρτυρία της Πίστης… τότε που τα ράσα ανέμιζαν ενάντια στον Εχθρό της Πίστης. Τότε που τα ράσα ήταν μέχρις αίματος Ορθόδοξα… Και το να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους, αυτό είναι η μόνη τιμή στους ήρωες του 1821.

Δεν υπάρχουν σχόλια: