Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

#AnatreptikoDeltio 19 Mar 2021



Κωνσταντίνος Γρίβας

Ο ανορθολογισμός εισέρχεται στη γεωστρατηγική των υπερδυνάμεων
Ο Αμερικανός Πρόεδρος πρόσβαλε και απείλησε προσωπικά τον Ρώσο Πρόεδρο, κάτι πού δεν θυμόμαστε να έχουμε ξαναζήσει.

Αντιθέτως, οι ψυχρές και αποστασιοποιημένες σχέσεις μεταξύ των ηγετών των υπερδυνάμεων ήταν κομβικό στοιχείο της ορθολογικής διαχείρισης του ψυχροπολεμικού ανταγωνισμού στο παρελθόν.

Παρόμοια συμπεριφορά δεν θα είχε ποτέ ένας Ρίγκαν, ένας Νίξον ή ένας Αϊζενχάουερ. Οι προσωπικές απειλές ταιριάζουν σε συγκρούσεις σχολικών συμμοριών και όχι στον ανταγωνισμό πυρηνικών υπερδυνάμεων.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν συμπεριφέρεται σαν να ήταν ήρωας στο Cobra Kai και όχι ως ο ηγέτης του ευρωατλαντικού κόσμου.

Αυτός ο γεωπολιτικός παλιμπαιδισμός των Ηνωμένων Πολιτειών απειλεί να μολύνει με έντονα στοιχεία μισαλλοδοξίας τον νέο Ψυχρό Πόλεμο και να τον καταστήσει πολύ πιο επικίνδυνο σε σχέση με τον προηγούμενο.

Και δυστυχώς δεν είναι το πρώτο συμβάν ανορθολογισμού των τελευταίων ετών. Και είναι η Δύση αυτή που επιδεικνύει γεωπολιτική μικρόνοια.

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποιος ανορθολογισμός; Ορθολογικότατοι είναι, ξέρουν ακριβώς τι θέλουν. Σε αυτό το βίντεο ο εβραίος γεωπολιτικός George Friedman, στέλεχος του βαθέως αμερικανικού κράτους δηλώνει ότι το αγγλοσαξονικό establishment δεν θα επιτρέψει ποτέ την συνεργασία της Γερμανίας με τη Ρωσία. «Μόνον η συνεργασία Γερμανίας –Ρωσίας μπορεί να μας απειλήσει, δεν θα το επιτρέψουμε. Η αποσταθεροποίηση είναι ο μόνος σκοπός των ενεργειών μας στο εξωτερικό. (…) Ο άγνωστος μας είναι η Γερμανία, τι θα κάνει στο μέλλον;» https://www.youtube.com/watch?v=Wijd10BZS1w

amethystos είπε...

Είναι πάντοτε ψυχρός πόλεμος. Μόνο πού μέ τόν Μπάιντεν παίρνει επικίνδυνη κλίση.