Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Αδιανόητο: Αγοράζουν «φρεγάτες» με ίδια όπλα που φέρουν οι ηλικίας 30 ετών ΜΕΚΟ-200ΗΝ!

                                  

Προβληματισμό μέχρι επιπέδου... υποψίας πρόθεσης υπονόμευσης της εθνικής άμυνας προκαλεί η διαφαινόμενη παραγγελία των Παράκτιων Σκαφών Μάχης (LCS ή ΜΜSC-(Multi-Mission Surface Combatant) έναντι ενός δισεκατομμυρίου $ ανά σκάφος, (4,322 δισ.$ συνολικά) από την αμερικανική Lockheed Martin, καθώς αποκαλύπτεται από τα στοιχεία Τιμής και Διαθεσιμότητας (P&A: Price and Availability) που είχαν στείλει οι Αμερικανοί ότι το πλοίο έχει τις δυνατότητες, σε ότι αφορά το οπλικό του φορτίο που έχουν οι φρεγάτες ΜΕΚΟ-200ΗΝ και τίποτα παραπάνω!

Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, τα στελέχη του ΠΝ, κατόπιν παρέμβασης της πολιτικής ηγεσίας, έστω και της ηγεσίας του ΓΕΕΘΑ, να «δέσουν» την ελληνική ναυτική ισχύ με ικανότητες δεκαετίας... '90 (!) σε ότι αφορά τα όπλα που θα μεταφέρει.

Και αυτό δεν αφορά μόνο το «σβήσιμο» των βλημάτων cruise SCALP Naval των φρεγατών Belharra που θα έφερναν την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας σε άλλο επίπεδο, αλλά «σβήνουν» ακόμα και την αντιαεροπορική άμυνα περιοχής από τις δυνατότητες του νέου πλοίου του ΠΝ!

Η ΜΜSC δεν θα μεταφέρει τίποτα περισσότερο από βλήματα επιφανείας – αέρος RIM-162 ESSM (Evolved Seasparrow Missile)! Και μόνο! Βλήματα με ακτίνα δράσης μόλις 50 χλμ. έναντι των 120 χλμ. που έχουν οι ASTER 30 των γαλλικών Behh@rra ή και των FREMM!

Δηλαδή πάνε πάλι να φτιάξουν «Ναυτικό Αιγαίου» και όχι «Ναυτικό Ανατολικής Μεσογείου», με μικρές δυνατότητες επιβίωσης έναντι των βλημάτων ναυτικής κρούσης αέρος-επιφανείας AGM-84K SLAM-ER με ακτίνα δράσης 250 χλμ. ή ακόμα και το εγχώριας κατασκευής τουρκικό SOM-Α ακτίνας δράσης 250 χλμ.!

Οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν από τους φόρους τους για να λαμβάνονται αποφάσεις που προάγουν την εθνική άμυνα, όχι που προάγουν τα προσωπικά και οικονομικά συμφέροντα ορισμένων. Αυτό το πληρώσαμε επί κυβερνήσεων Σημίτη και το πληρώνουμε πολύ ακριβά...

Η ουσία είναι ότι «για πολιτικούς λόγους» (μόνο;) η Ελλάδα θα δεσμευθεί σε αντιαεροπορική άμυνα του Στόλου για τα επόμενα 40 χρόνια με πλοία που μεταφέρουν όπλα της δεκαετία του '90!

Είναι απίστευτο αλλά η κάθε ΜΜSC θα είναι εξοπλισμένο ακριβώς με τα όπλα της... ΜΕΚΟ-200ΗΝ!

>8 βλήματα επιφανείας – επιφανείας Harpoon RGM-84L Block II
>32 κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας – αέρος RIM-162 ESSM (Evolved Seasparrow Missile)

ή 16 ESSM και 4 ASROC εάν δεν εφοδιαστεί το σκάφος με τορπιλοσωλήνες τους οποίους δεν έχει στη βασική του διαμόρφωση!

>1 συστήματα εγγύς αντιβληματικής προστασίας SeaRAM (τώρα υπάρχουν ανά ΜΕΚΟ-200ΗΝ δύο Phanalx Block 1Β)

Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 4,2 δις δολάρια ΗΠΑ (3,54 δις ευρώ με βάση την τρέχουσα ισοτιμία).

Ανόητοι σίγουρα δεν είναι στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. «Προδότες» δεν πιστεύουμε ότι έγιναν μέσα σε τέσσερις μήνες, όταν από τις «τούμπανο» με αντιαεροπορική άμυνα περιοχής και πλατφόρμες πυραύλων cruise, Belh@rra, έφτασαν να ζητούν φρεγάτες με τα ίδια όπλα με τις MEKO-200HN, οι οποίες μετά τον εκσυγχρονισμό τους μπορεί να γίνουν και καλύτερα πλοία από τις ΜΜSC.

Τότε τι συμβαίνει;

Πηγή: defencenet.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΣΗΡΙΑΛ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΟΙ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΦΙΕΣΤΕΣ ΠΕΤΑΓΟΝΤΑΙ ΛΕΦΤΑ ΑΒΕΡΤΑ ΚΟΥΒΕΡΤΑ .