Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Διάσημος Ιερομόναχος από τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου εντάχθηκε στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας

                                  

Διάσημος Ιερομόναχος από τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου εντάχθηκε στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας

Ο πρώτος Ιερομόναχος της περίφημης Πετσέρσκαγια Λαύρας του Κιέβου που εγκαταλείπει τη Ρωσική Εκκλησία και εντάσσεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας

Ο Ιερομόναχος Ιννοκέντιος Πιντοπτάνι, πρώην Βοηθός του Προϊσταμένου του Τμήματος Πληροφόρησης και Δημοσίων Σχέσεων της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, Εκκλησιαστικός Συγγραφέας και Θεολόγος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, έγινε δεκτός στον κλήρο της Μητροπόλεως Περεγιάσλαβ-Βίσνεβ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, στις 13 Μαρτίου 2021.

Όπως είπε ο ίδιος ο π. Ιννοκέντιος σε ένα σχόλιό του στη «Θρησκευτική Αλήθεια», δεν θεωρεί το βήμα του ως μια μετάβαση, επειδή η Αυτοκεφαλία δεν δόθηκε σε μια νεοσυσταθείσα Εκκλησία, αλλά στην υπάρχουσα αρχαία Μητρόπολη του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, η οποία μέχρι το 2018 διοικούνταν από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

«Το να αποκαλούμε τις πράξεις αναγνώρισης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από τον κλήρο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία με τη λέξη "μετάβαση" δεν αντιστοιχεί στην εκκλησιολογική πραγματικότητα», εξήγησε ο π. Ιννοκέντιος.

Ο ιερομόναχος Ιννοκέντιος δεν επικρίνει ούτε κατηγορεί κανέναν από το Πατριαρχείο της Μόσχας, εκφράζει μόνο τη λύπη του για το γεγονός ότι ορισμένοι πιστοί της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν έχουν κατανόηση του αναπόφευκτου της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας: «Στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας δόθηκε ένας Τόμος Αυτοκεφαλίας, και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κανείς δεν θα ακυρώσει αυτό το έγγραφο, κανένας δεν θα το ανακαλέσει, κανένας δεν θα το αρνηθεί».

Σύμφωνα με τον π. Ιννοκέντιο, κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος κατανοεί ότι η αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες θα συνεχιστεί.

«Ναι, είμαστε μόνο καθ’ οδόν προς την ενότητα της Εκκλησίας, την πλήρη ενότητα, αλλά αξίζει να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να πάμε σε αυτήν την ενότητα, πρέπει να την θέλουμε και να κάνουμε τα πάντα για να κάνουμε την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία ενωμένη», είπε.

Ο ιερομόναχος εκφράζει την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του σε όλους εκείνους «που ήταν όλα αυτά τα χρόνια μαζί μου, μεταδίδοντας τη χιλιετή εμπειρία μοναστικών κατορθωμάτων στους λόφους του Πετσέρσκ», και τονίζει ότι δεν του έχουν επιβληθεί απαγορεύσεις ή κανονικά επιτίμια από τη Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία, οπότε «κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει για "δραπέτευση" ή για "ύβρη"».

«Μεταξύ των κληρικών της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία, οι περισσότεροι είναι αξιοπρεπείς και καλοί ιερείς και επίσκοποι, αλλά όλοι πρέπει να αποφασίσουν με ποιον είναι και αν θέλουν να είναι άξιοι πολίτες της επίγειας πατρίδας τους για να γίνουν άξιοι πολίτες της Ουράνιας Πατρίδας. Ελπίζω ότι μια τέτοια κατανόηση θα έρθει εγκαίρως σε όλους μας», είπε ο π. Ιννοκέντιος.

Η εμπειρία δύο εβδομάδων που βρίσκεται ήδη στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας παρείχε στον π. Ιννοκέντιο την επιβεβαίωση ότι η Χάρη του Θεού είναι πλήρως παρούσα σε αυτήν την Τοπική Εκκλησία. Συλλειτουργώντας με τους κληρικούς στον Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως, καθώς και με άλλους ιερείς και επισκόπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο π. Ιννοκέντιος ένιωσε σαφώς την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος και συνειδητοποίησε ότι «τώρα είμαι στο σπίτι μου, στην Ουκρανική οικογένειά μου και πιστεύω ότι δεν θα περάσει πολύς χρόνος ακόμη που και οι πιο συντηρητικοί κληρικοί και λαϊκοί της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία θα καταλάβουν ότι όλοι πρέπει να ενωθούμε και να προχωρήσουμε στο δρόμο μιας ενιαίας Ουκρανικής Εκκλησίας και ενός Ουκρανικού Κράτους».

Σύμφωνα με τον π. Ιννοκέντιο, «έχουμε την Τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία μας για περισσότερα από δύο χρόνια και είναι μόνο θέμα χρόνου προτού μπορέσουμε όλοι να ενωθούμε γύρω από έναν Θρόνο και να τελέσουμε όλοι μαζί τη Θεία Λειτουργία».

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους στράφηκε στον επικεφαλής της Μητροπόλεως Περεγιάσλαβ-Βίσνεβ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτη Αλέξανδρο, ο π. Ιννοκέντιος αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες αυτής της επαρχίας, που δημιουργήθηκε ειδικά για κληρικούς που αποφασίζουν να ενταχθούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας προερχόμενοι από τις τάξεις του Πατριαρχείου Μόσχας στην περιοχή του Κιέβου.

Επί του παρόντος ο π. Ιννοκέντιος έχει ενταχθεί στην Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης της Μητροπόλεως Περεγιάσλαβ-Βίσνεβ και υπηρετεί επίσης ως ιερέας στον Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως στο συγκρότημα κατοικιών «Λίκο-Γκραντ».



ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΟΣ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥΣ. ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ Σ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΟΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ!!!
ΜΑΤΑΙΟ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΓΙΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ. ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ. ΣΗΜΕΡΑ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΧΑΣΕ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΒΑΘΜΟ ΤΗΝ ΡΙΖΑ ΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΕΙ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ, ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΦΩΤΟΣ ΚΑΙ ΣΚΟΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ, ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΑΚΟΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.
ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΙΑΚΟΝΙΑ. Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗ. ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ Η ΑΝΑΓΚΗ, ΤΟ ΑΚΟΥΣΙΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: