Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Μετεκλογικό πολιτικό χάος

 
Η κυβέρνηση κλείνει τη Βουλή, στο ΠΑΣΟΚ πληθαίνουν οι φωνές εναντίον του Βενιζέλου, διαλυτικό κλίμα σε ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ


Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Πανικόβλητη η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, έκλεισε ξαφνικά τη Βουλή. Από τη σκοπιά της, σωστά έπραξε. Πρώτα πρώτα έτσι διαγράφονται ποινικές ευθύνες που τυχόν έχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που συμμετείχαν από υπουργικές θέσεις στις κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου και του Λουκά Παπαδήμου. Δεν μπορούν πλέον να διωχθούν ποινικά αυτοί που μας έβαλαν στα μνημόνια. Αυτοί που ενέχονται στο σκάνδαλο των υποβρυχίων. Αυτοί που κατέστρεψαν μέσω του «κουρέματος» τα ασφαλιστικά Ταμεία, τα νοσοκομεία, τους μικροομολογιούχους, τα πανεπιστήμια. Δεύτερον, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης θα γίνει με κλειστή τη Βουλή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που δεν θα υπουργοποιηθούν ή οι υπουργοί που θα καθαιρεθούν, δεν θα μπορούν να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους καταψηφίζοντας κάποιο κυβερνητικό νομοσχέδιο!

Πλήρως ελεγχόμενοι είναι οι βουλευτές των κομμάτων που συναπαρτίζουν τα θερινά τμήματα της Βουλής, που το καθένα έχει 100 βουλευτές. Οποιος βουλευτής διαφωνεί και θεωρείται δυνάμει «αντάρτης», απλούστατα... αντικαθίσταται με άλλον του ιδίου κόμματος, αφοσιωμένο στον αρχηγό! Το πρόβλημα λύθηκε! Μέχρι τον Οκτώβριο που ξαναβρίσκονται οι 300 όλοι μαζί, ποιος ζει και ποιος πεθαίνει!

Η πολιτική επιβίωση του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου συνιστούν τον υπέρτατο στόχο τους. Ιδίως του δεύτερου, ο οποίος ήδη βάλλεται ομαδόν από στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ «θα συζητηθούν τα πάντα και αν αλλάξει η πολιτική και ο κ. Βενιζέλος δεν μπορεί να την αποδεχτεί, τότε θα αλλάξουμε αρχηγό» δήλωσε στον ραδιοσταθμό «Σκάι» ο Κώστας Σκανδα­λίδης. «Απαιτείται νέα ηγεσία στην παράταξη» έγραψε ο «παπανδρεϊκός» πρώην υπουργός Θάνος Μωραΐτης χωρίς περιστροφές. Είναι να κρατούν ανοιχτή τη Βουλή μετά από αυτά;
 
Διαλυτικό κλίμα στους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου. Σε λιγότερες από δέκα μέρες μετά τις ευρωεκλογές, του έφυγαν δύο ακόμη βουλευτές από τους 15 που του είχαν μείνει από τους 20 που είχε εκλέξει τον Ιούνιο του 2012. Του απέμειναν 13. Δεν είναι λίγο να του έχουν φύγει 7 από τους 20 βουλευτές - το ένα τρίτο! Δεν έχει κι άδικο να καταγγέλλει «αποστασία» και «προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης και της τρόικας να εξασφαλίσουν τον μαγικό αριθμό των 180 βουλευτών που θα ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Χαμός και στη ΔΗΜΑΡ. Ολοι εκτιμούν ότι το κόμμα αυτό θα εξαφανιστεί από τη Βουλή στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Μέχρι τότε όμως θα συνεχίσει να έχει τους 14 βουλευτές που του έχουν απομείνει από τους 17 που εξέλεξε τον Ιούνιο του 2012. Θεωρείται πιθανότατο πλέον η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να προηγηθεί των βουλευτικών εκλογών. Στην περίπτωση αυτή, πόσοι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα ψηφίσουν το πρόσωπο που θα προτείνουν ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος; Ενδέχεται από τη στάση που θα τηρήσουν να κριθεί το αν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας -άρα αν η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει στην εξουσία ως τη λήξη της τετραετίας, τον Ιούνιο του 2016!

Τίποτα δεν είναι ίδιο όπως πριν από τις ευρωεκλογές! Οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες. Εξελίσσονται βέβαια σε διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη που αναμενόταν προεκλογικά. Η αιτία είναι ότι οι βαριές ήττες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπερκαλύφθηκαν πολιτικά από τις διαλυτικές ήττες της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, που άφησαν τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς συμμάχους.

Πηγή "Έθνος"
kostasxan

Δεν υπάρχουν σχόλια: