Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Το πετρέλαιο φτάνει μόνο για 53 χρόνια

Τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως φτάνουν μόνο για μερικές δεκαετίες. Αυτή είναι η πρόγνωση των αναλυτών της ΒΡ, την οποία κατέθεσαν στη Μόσχα στη διάρκεια του 21ου Παγκοσμίου συνεδρίου πετρελαίου.
Το πετρέλαιο φτάνει μόνο για 53 χρόνια
Πηγή: ITAR-TASS

Ενεργειακό Συνέδριο με μεγάλη βαρύτητα

Το συνέδριο πετρελαίου αποτελεί το μεγαλύτερο γεγονός στον τομέα της ενέργειας, καθώς δεν υπάρχουν ανάλογά του σε εύρος και σε επίπεδο. Το πρώτο συνέδριο είχε διεξαχθεί στο Λονδίνο το 1933, ενώ η Μόσχα το είχε φιλοξενήσει για τελευταία φορά το 1971. Φέτος προσήλθαν σε αυτό οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι του κλάδου, όχι μόνο από τις αραβικές χώρες, αλλά και από την Κίνα, την Ινδία και την Αφρική, όπως και οι επικεφαλής των πολυεθνικών εταιριών που έχουν την έδρα τους στη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Εξαιτίας πολιτικών πιέσεων στη Δύση, λόγω του Ουκρανικού ζητήματος,  δεν μετείχαν στο συνέδριο μόνο η καναδική περιφέρεια Άλμπερτ και οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται εκεί.
Το πετρέλαιο παραμένει το βασικό καύσιμο στον κόσμο, αλλά τα τελευταία 14 χρόνια το μερίδιό του μεταξύ των ενεργειακών πηγών μειώνεται, φτάνοντας πέρυσι σε ποσοστό μικρότερο του 33%. Τα παγκόσμια αποθέματα του μαύρου χρυσού φτάνουν για 53 χρόνια, ενώ του φυσικού αερίου σχεδόν για 55, αν διατηρηθούν οι σημερινές ποσότητες εξόρυξης, υπολόγισαν οι ξένοι ειδικοί.
Η Ρωσία πέρυσι παρήγαγε το 12,9% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο. Στον συγκεκριμένο συντελεστή, η χώρα βρέθηκε σε ποσοστό μόλις 0,2% πίσω από την πρώτη χώρα παγκοσμίως, τη Σαουδική Αραβία. Όμως, σε ό,τι αφορά τα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου, η Ρωσία υπολείπεται σε ασύγκριτο βαθμό, καθώς στο υπέδαφός της βρίσκεται το 5,5% της σημαντικότερης πηγής ενέργειας στον πλανήτη. Αυτό καταδεικνύει τους επιταχυνόμενους ρυθμούς εξάντλησης των αποθεμάτων της.
Σιβηρία-Ασία-Ευρώπη
Η Ρωσία θα συνεχίσει την εκμετάλλευση της Σιβηρίας. Όπως εκτιμά ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αρκάντι Ντβορκόβιτς, τα επόμενα 20 χρόνια για την εξόρυξη στα κοιτάσματα και την κατασκευή αγωγών στην Ανατολική Σιβηρία θα επενδυθούν πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, ενώ το μερίδιο της «ανατολικής» κατεύθυνσης στον συνολικό όγκο εξαγωγής πετρελαίου και των προϊόντων του θα αυξηθεί από το 12% στο 23%. Πρόκειται για μια αντικειμενική εξέλιξη, καθώς στην ευρωπαϊκή αγορά υπάρχει μείωση της χρήσης πετρελαιοειδών, την ώρα που στην Κίνα και στις άλλες χώρες της περιοχής Ασίας και Ειρηνικού συμβαίνει η αντίστροφη διαδικασία. Η Ευρώπη όμως θα παραμείνει ούτως ή άλλως ο κύριος αγοραστής του ρωσικού αερίου και πετρελαίου στο εγγύς μέλλον.
Σήμερα οι εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου καλούνται να φέρουν εις πέρας τον στόχο της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών που θα αυξήσουν το συντελεστή αξιοποίησης των κοιτασμάτων και θα κάνουν πιο αποδοτική την εκμετάλλευση εκείνων των αποθεμάτων, των οποίων η εξόρυξη είναι δύσκολη. Το διάστημα αυτό μάλιστα, η κυβέρνηση εξετάζει τις παραμέτρους του λεγόμενου φορολογικού ελιγμού όσον αφορά τον πετρελαϊκό τομέα.
Σχιστολιθική επανάσταση στη Ρωσία;
Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της βρετανικής εταιρίας ΒΡ, Ρόμπερτ Νταντλ, η Ρωσία είναι ένα από τα τέσσερα κράτη (μαζί με Αλγερία, Κίνα και Αργεντινή) τα οποία έχουν σαφείς προοπτικές εκμετάλλευσης κοιτασμάτων σχιστολιθικών υδρογονανθράκων.
Στην έκθεση της ΒΡ αναφέρεται ότι στη Νότιο Αμερική ως το 2035 θα παράγονται από 700 χιλιάδες βαρέλια σχιστολιθικού πετρελαίου ημερησίως, ενώ στη Ρωσία ο αντίστοιχος αριθμός παραγωγής την ημέρα θα είναι 800 χιλ. βαρέλια. Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας δηλώνουν βέβαιοι ότι η «σχιστολιθική επανάσταση» στις ΗΠΑ δεν μπορεί να επαναληφθεί σε άλλες χώρες και ότι το σχιστολιθικό πετρέλαιο δεν θα έχει σημαντική επίδραση στην αγορά στο προσεχές μέλλον.
Υπενθυμίζουμε ότι η κατακόρυφη αύξηση των ποσοτήτων παραγωγής πετρελαίου από στρώματα σχιστόλιθου στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποχρέωσε τη Σαουδική Αραβία και τη Βενεζουέλα να αναζητήσουν άλλες αγορές για να πωλήσουν το πετρέλαιό τους και συγκεκριμένα τα κράτη της Ασίας.
Εν τω μεταξύ, η αμερικανική Διεύθυνση πληροφοριών για θέματα ενέργειας είχε ανακοινώσει ότι τα αποθέματα σχιστολιθικού πετρελαίου της Ρωσίας είναι μεγαλύτερα από τα αμερικανικά. Το μεγαλύτερο κοίτασμα σχιστολιθικού αερίου στη Ρωσία είναι το κοίτασμα «Μπαζένοβσκαγια» στη Δυτική Σιβηρία, τα αποθέματα του οποίου εκτιμώνται στα 1,24 τρισεκατομμύρια βαρέλια, και σύμφωνα με τους αναλυτές του περιοδικού The Economist Intelligence Unit, μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε, θα δίνει 1-2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Πηγές: Rossiskaya gazetaRBC.ru
Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΡΩΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: