Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

«ΚΑΜΠΕΡΟΣ 2014»: Η ώρα της αλήθειας για την Πολεμική Αεροπορία - Προσωπικό & αεροσκάφη δοκιμάζονται με πραγματικά όπλα (vid)

Μετά από 20 χρόνια περίπου (από το 1995 έχει να διεξαχθεί) θα πραγματοποιήσει την μεγαλύτερη άσκηση εντοπισμένη αποκλειστικά στις αποστολές αέρος-εδάφους την «ΚΑΜΠΕΡΟΣ 2014» με την συμμετοχή περισσότερων από 50 μαχητικών αεροσκαφών στο Πεδίο Βολής Κρανέας.

Θα είναι και η τελευταία μεγάλη άσκηση στην οποία θα συμμετέχουν τα μαχητικά κρούσης A-7E τα οποία αποσύρονται οριστικά από τον ενεργό δράση, όπως κατ'αποκλειστικότητα αποκάλυψε το defencenet.gr.
H άσκηση θα διεξαχθεί την Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014, και η ιδιαιτερότητά της είναι ότι αφορά 100% την χρήση πραγματικών πυρομαχικών αέρος - εδάφους, ήτοι θα χρησιμοποιηθούν βόμβες LGB όλων των κατηγοριών, περιλήπτες βομβιδίων CBU, βόμβες JDAM και JSOW, πιθανότατα και φορείς ειδικών πυρομαχικών AFDS, τα οποια αποτελούν τα κύρια όπλα των F-4E και Α-7E σε αποστολές καταστροφής αεροδρομίων.
Επίσης θα γίνουν βολές και παλαιότερων τύπων όπλων όπως βλημάτων αέρος-εδάφους Maverick AGM-65 και παλαιότερων όπλων όπως οι βόμβες κατευθυνόμενες με TV κάμερα, HOBOS.
Σκοπός της άσκησης είναι η επιχειρησιακή εκπαίδευση του προσωπικού των πολεμικών Μοιρών, ιπταμένων και τεχνικών, καθώς επίσης και ο έλεγχος της λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας των μαχητικών και των πραγματικών όπλων.

Η άσκηση θα περιλαμβάνει την εκτέλεση όλων των αεροπορικών αποστολών από το σύνολο των Πολεμικών Μοιρών της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ θα συμμετάσχουν και ΑΗ-64A/D του Στρατού Ξηράς με βολές βλημάτων Hellfire.

Το σύνολο των αεροπορικών μέσων θα εκτελέσουν βολές αέρος-εδάφους και με τα πυροβόλα τους, προκειμένου να διακριβωθούν οι δυνατότητες εγγύς υποστήριξης των μαχόμενων επί του εδάφους στρατευμάτων
Η άσκηση έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας για όλο το προσωπικό της ΠΑ για έναν βασικό λόγο: Φορτώνονται πραγματικά πυρομαχικά στα αεροσκάφη (πράγμα εξαιρετικά σπάνιο σε ότι αφορά φορτία αέρος-εδάφους) που σημαίνει ότι το προσωπικό εδάφους εκπαιδεύεται σε πολύ συγκεκριμένους χρόνους να ανοίγει αποθήκες, να μεταφέρει και να "κρεμάει" όπλα αέρος-εδάφους υψηλής εκρηκτικότητας και εντελώς διαφορετικής διαχείρισης από τα όπλα αέρος-αέρος που φορτώνονται καθημερινά στα αεροσκάφη.
Για τους πιλότους και ειδικά για τους νεότερους χειριστές είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί για πολλούς από αυτούς θα είναι η πρώτη φορά που θα εξαπολύσουν πραγματικά πυρομαχικά και θα φανούν στην πράξη οι δυνατότητές τους σε αποστολές εγγύς υποστήριξης και προσβολής "ειδικών στόχων" υψηλού στρατηγικού ενδιαφέροντος.

Η απόφαση να γίνει ο «ΚΑΜΠΕΡΟΣ 2014» είναι από όλες τις απόψεις σημαντική και αξίζουν συγχαρητήρια στην ηγεσία του ΓΕΑ. Καμία επί μέρους άσκηση ή διακλαδική άσκηση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια τέτοια κλαδική άσκηση με πραγματικά πυρά.
Το defencenet.gr θα είναι φυσικά εκεί και θα σας μεταφέρει την πραγματική εικόνα και τα πραγματικά περιστατικά από την άσκηση, όπως πάντα πέρα από εξωραϊσμούς...
Ο Δημήτριος Καμπέρος (1883-1942), το όνομα του οποίου δόθηκε στην άσκηση, υπήρξε από τους πρωτοπόρους της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ελλάδα και συνδέεται με το εξαιρετικά παράτολμο του χαρακτήρα του.

Αρχικά ήταν αξιωματικός του πυροβολικού και ήταν ένας από τους έξι Έλληνες αξιωματικούς που εστάλησαν για αεροπορική εκπαίδευση στην Γαλλία το 1911.

Στις 13 Μαϊου 1912 πραγματοποιεί την πρώτη πτήση με στρατιωτικό αεροπλάνο στην Ελλάδα, ενώ τον Ιούνιο του ίδιου έτους αφού τροποποιήθηκε το αεροσκάφος του σε υδροπλάνο, έσπασε το τότε παγκόσμιο όριο ταχύτητας των 110 χιλιομέτρων την ώρα.
Στις 11 Οκτωβρίου 1912 εκτέλεσε την πρώτη του αναγνωριστική αποστολή κατά την έναρξη του Α' Βαλκανικού Πολέμου.

Με το πέρας του Α' Παγκοσμίου Πολέμου (1918) απασχολήθηκε ως εκπαιδευτής νέων αεροπόρων και για ένα διάστημα διατέλεσε διοικητής της Σχολής Ικάρων. Πέθανε από κακουχίες και ασιτία την περίοδο της Κατοχής.

Λόγω των ριψοκίνδυνων πτήσεών του, του δόθηκε το παρατσούκλι "Τρελοκαμπέρος", το οποίο αργότερα έγινε λαϊκή έκφραση που δηλώνει αλλόκοτη συμπεριφορά.
Ήταν αδερφός του ανάδοχου του Ολυμπιακού και ανώτατου αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού Νότη Καμπέρου, ενώ συμμετείχε και ο ίδιος στις διεργασίες για την ίδρυση του συλλόγου.
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τι είχε γίνει στην άσκηση ΚΑΜΠΕΡΟΣ 1995 στο Πεδίο Κρανέας και θα καταλάβετε:



Πηγή : Defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: