Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Shekulli: Τα Σκόπια πάνε προς διαίρεση;

skopje
Καθώς όλο και περισσότεροι Έλληνες εγείρουν διεκδικήσεις και εξαπολύουν απειλές κατά του Σκοπιανού Κράτους, αυτές δεν είναι καλές ενδείξεις, για τους υψηλά ιστάμενους κρατικούς αξιωματούχους των Σκοπίων, οι οποίοι μιλούν για μια πιθανή διχοτόμηση της χώρας, γράφει η αλβανική εφημερίδα Σέκουλι με τίτλο: «Maqedonia drejt ndarjes?!»
Στα Σκόπια, το ζήτημα της ονομασίας συνεχίζει να εμποδίζει τη διαδικασία της ένταξής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την εξομάλυνση των σχέσεων με το ελληνικό κράτος.
Παρά τις πολυάριθμες διεθνείς εκκλήσεις για να βρεθεί μια κοινή συναινετική λύση ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια, δεν έχει επιτευχθεί, ακόμη, κανένα αποτέλεσμα.
Η FYROM έλαβε το καθεστώς υποψήφιας χώρας το 2005 και από τότε η ενσωμάτωση στην ευρωπαϊκή οικογένεια φαίνεται να διολισθαίνει.
Η διεθνής κοινότητα έχει προτείνει από το 2008 να επιλύσει το θέμα του ονόματος με την Ελλάδα και στη συνέχεια θα ανοίξουν οι πύλες της Ευρω-ατλαντικής ενσωμάτωσης.
Αλλά, εκτός από το ζήτημα της ονομασίας, οι αξιωματούχοι των Σκοπίων, δείχνουν έντονη ανησυχία, διότι η Ελλάδα έχει αυξημένες απαιτήσεις σε μια πιθανή διάσπαση του νοτιοσλαβικού κράτους.
Τις ανησυχίες αυτές εκφράζει και ο δημιουργός της μήνυσης κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, Τόνι Ντονέτσκι, που δήλωσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος διαίρεσης του νοτιοσλαβικού κράτους.
Ο Ντονέτσκι - σημειώνει το αλβανικό, είπε ότι τα Σκόπια δεν θα μπορέσουν να αντέξουν σε πιέσεις από τις γειτονικές χώρες και μπορεί να γίνουν λεία για προσάρτηση σε μια νέα Συνθήκη Βουκουρεστίου».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να επιμείνει στην αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων, αλλά μπορεί να το κάνει επειδή έχει επάρκεια δυνατοτήτων ( fuqinë e duhur). 


"Greek National Pride"

Δεν υπάρχουν σχόλια: