Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014

Όποιος ανοίγει τον λάκκο του στην «Θράκη», πέφτει ο ίδιος μέσα στο «Κουρδιστάν»
Τον τελευταίο καιρό ¨πολλά λένε¨ οι Αμερικάνοι. Αλλά  ουσιαστικά τίποτε ¨ δεν λένε¨.
Θα δώσουνε τελικά τον ιμάμη Γκιουλέν ¨πεσκέσι¨στον Ερντογάν ή όχι;
Θα βοηθήσουν την ¨νόμιμη¨ κυβέρνηση του Ιράκ εναντίον των ¨λεβαντίνων¨ ισλαμιστών της ISIL ή όχι;
Θα προωθήσουν μέσω του ΟΗΕ την αυτονομία του Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, ναι ή όχι;
Εκείνο που ξέρουμε είναι  ότι φεύγει ο Αμερικάνος Πρεσβευτής από την Τουρκία που τον περασμένο Δεκέμβριο μας ¨είπε πολλά¨.

Πριν τα γεγονότα στο Κίεβο της Ουκρανίας τον τουρκικό τύπο τον απασχόλησε μια δήλωση του αμερικανού πρέσβη που αργότερα διαψεύστηκε από τον ίδιο.
Η δήλωση του Ερντογάν ακολούθησε αναφορές στα τουρκικά ΜΜΕ, που ήθελαν τον Αμερικανό πρέσβη Φράνσις Ρικιαρντόνε να λέει σε Ευρωπαίους διπλωμάτες πως η Ουάσιγκτον «είχε ζητήσει από την Τουρκία να διακοπούν οι σχέσεις της Halkbank με το Ιράν και δεν μας άκουσαν. Τώρα παρακολουθείτε την πτώση μιας αυτοκρατορίας». Ο Ρικιαρντόνε διέψευσε αργότερα τις αναφορές ως ανυπόστατες, λέγοντας πως «κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας». Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η Hurriyet, η Ουάσιγκτον προειδοποίησε σε αυστηρό τόνο την Άγκυρα πως επανάληψη ανάλογων τουρκικών σχολίων θα βλάψει τις διμερείς σχέσεις.
¨http://www.sigmalive.com/simerini 24 Δεκέμβριος 2013, 06:58 Σημερινή¨
Τι περιμένουνε λοιπόν οι Αμερικάνοι;
Αν και όλες οι γεωπολιτικές ανατροπές τους τελευταίους μήνες ¨φοράνε¨ τον μανδύα των ενεργειακών θεμάτων στην ουσία πρόκειται για ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα λογαριασμών που δρομολογήθηκε πριν την έναρξη της  ¨αραβικής άνοιξης¨ για να καταλήξει στον ¨ουκρανικό χειμώνα¨.
Μέσα σε αυτό το ¨ξεκαθάρισμα¨ βρίσκονται κάποιοι γείτονες που σήκωσαν ηγετικό κεφάλι στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Λίγους μήνες πριν από το ξέσπασμα της μεγάλης λαϊκής εξέγερσης στην Αίγυπτο, διάφορα τουρκικά κέντρα στρατηγικών μελετών έφεραν στο προσκήνιο της τουρκικής επικαιρότητας ένα σημαντικό σχέδιο. Σύμφωνα με τους Τούρκους ακαδημαϊκούς, αξιωματούχους και αναλυτές, υπό την καθοδήγηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, στη νέα περίοδο, η Τουρκία έπρεπε να προχωρήσει στην ίδρυση μιας συνομοσπονδίας, στην οποία θα λάμβαναν μέρος χώρες όπως η Συρία, η Ιορδανία, η «ΤΔΒΚ» («Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου») και η Παλαιστίνη. Μελλοντικά, μετά την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος, το Ισραήλ θα είχε τη δυνατότητα να συμμετέχει σε αυτή τη συνομοσπονδία, η οποία θα βασιζόταν στη σταδιακή οικονομική ένωση των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.
http://www.kathimerini.gr/22 Ιουνίου 2014
Φυσικά μέσα σε αυτόν τον στρατηγικό σχεδιασμό  η Τουρκία είχε απλώσει τον ¨τραχανά των επιχορηγήγεων¨ σε όλο το μουσουλμανικό τόξο από την Ελληνική Θράκη, Βουλγαρία, Σκόπια, Αλβανία, Κόσοβο.
Από τότε ¨έτρεξε πολύ αίμα¨ στην περιοχή της Μ. Ανατολής και φυσικά δεν  ¨πέρασε¨  το σχέδιο της Τουρκίας, η οποία σήμερα μετεωρίζεται ανάμεσα σε δύο επιλογές.
Ή να ταυτισθεί με  τους σχεδιασμούς των συμμάχων και να μην κάνει του κεφαλιού της με ρίσκο την πτώση της ¨νέο-οθωμανικής αυτοκρατορίας¨ κατά τα διαψευσθέντα λεγόμενα του πρέσβη.
Ή να παζαρέψει την πρώτη επιλογή της με κάτι άλλο!!
Η Τουρκία σαν πονηρή αλεπού δεν λέει το γνωστό σε εμάς ¨ναι σε όλα¨ αλλά κερδίζει χρόνο μελετώντας όλα τα εναλλακτικά σενάρια που κάθε μέρα ξεδιπλώνονται από τις συγκυρίες βλ. σήμερα Ιράκ, αύριο πιθανώς Μαύρη Θάλασσα-Στενά Βοσπόρου, χαράξεις ενεργειακών αγωγών, Κυπριακή ΑΟΖ κ.α
Είναι φυσικό σήμερα να την έχουν στριμώξει με τα γεγονότα στο Ιράκ και να την πιέζουν να συνηγορήσει στην ουσιαστική αυτονομία του βόρειου τμήματος του βλ Κουρδιστάν,  ¨του συνεταίρου¨ της Μπαρζανί, ο οποίος  δήλωσε πριν τα γεγονότα. «Η πολιτική της Περιφερειακής Κουρδικής Κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει κανέναν βήμα προς τα πίσω. Εάν δεν ληφθούν αποφάσεις με την Βαγδάτη τότε έχουμε και άλλες εναλλακτικές λύσεις και θα τις πάρουμε» είπε  ο Barzani στο Ιρακινό Κοινοβούλιο. Οι εντάσεις επιδεινώθηκαν και εξαιτίας των εδαφικών διεκδικήσεων, κυρίως όσον αφορά στο Κιρκούκ, που θεωρείται η Ιερουσαλήμ των Κούρδων.http://www.pentapostagma.gr/ June 13, 2014
Σήμερα το Κιρκούκ το κατέχουν οι Κούρδοι μαχητές.
Την Μοσούλη με τον πετρελαιοφόρο ορίζοντα της προς τον παρόν την  κρατάνε οι ισλαμιστές της  ISIL.
Και η Τουρκία ¨κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα¨ περιμένοντας τον τεμαχισμό του Ιράκ.
Είναι δυνατόν να παζαρέψει τα πετρέλαια της Μοσούλης με την ύπαρξη των Τουρκμένων  της περιοχής σε αντιστάθμισμα την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν;
Την στιγμή μάλιστα που γνωρίζει ότι μια τέτοια  κρατική υπόσταση των Κούρδων δεν δορυφοριοποιείται  και είναι εν δυνάμει κίνδυνος να απαιτήσουν τα 40 εκατομμύρια των Κούρδων της Τουρκίας την αυτονομία τους στο στυλ της Ανατ. Ουκρανίας.
Άραγε μέσα στο παζάρι αυτό θα ¨πέσουν¨ και τα ανοικτά θέματα-διεκδικήσεις της Τουρκίας πάνω στην Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα;
Να γιατί περιμένουν όλοι;
Ακριβώς γιατί πίσω από τις πλάτες μας γίνονται χοντρά παζάρια.
Ο Ερντογάν θέλει στο παζάρι αυτό να πετύχει τα καλύτερα αποτελέσματα για να τα εμφανίσει  ως τρόποια εν μέσω της προεκλογικής περιόδου που διανύει η Τουρκία και να πετύχει την άνετη επανεκλογή του.
Αν όμως οι Αμερικάνοι που τόσα ¨κακά  λόγια¨ άκουσαν το τελευταίο καιρό από το ρηξικέλευθο στόμα του Ερντογάν, θελήσουν να τον αποδυναμώσουν και να ενισχύσουν τον αντίπαλο του κ. Ιχσάνογλου που  διακρίνεται για τις στενές σχέσεις και τον διάλογο τον οποίο έχει με τον μουσουλμανικό κόσμο. Ακολουθεί μάλιστα κεντρώα πολιτική γραμμή και έχει απήχηση στην κεντροδεξιά βάση του CHP και του ΜΗΡ.
Τότε δεν θα κάνουν τα χατίρια του σουλτάνου…..
Και αν ο Ερντογάν πεισμώσει ως συνήθως, μπορεί να δούμε το Κουρδικό να ανοίγει από άκρου σε άκρο συμπεριλαμβάνοντας όλη την επικράτεια που διαβιούν τα εκατομμύρια των Κούρδων και η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία να γίνεται ¨καυτή¨ εν μέσω θέρους. Φυσικά το έναυσμα θα το δώσει η ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν.
Και το πιεστικό επιχείρημα των Αμερικάνων  προς τον Ερντογάν θα είναι το γνωστό…
¨αφού σεβαστήκαμε τις μειονότητες στα Βαλκάνια και φτιάξαμε κρατικές υποστάσεις του   τύπου Κόσοβο – Βοσνία στην Ευρώπη, πρέπει και εσύ να δεχθείς ευγενικά την πραγματική αυτοδιάθεση των Κούρδων  και όχι αυτή στα χαρτιά  για να διαβιούν ελεύθερα…  και να τακτοποιηθεί γρήγορα η περιοχή ώστε να τρέξουν με ευκολία οι ενεργειακοί αγωγοί προς την Ευρώπη¨.
Ο Τούρκος μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να μην το δεχθεί γιατί ουσιαστικά ξέρει ότι βάζει ο ίδιος μπόμπα στα θεμέλια της Αυτοκρατορίας που ονειρεύεται. Και  τότε το θέμα της μειονότητας που ¨έξυνε¨ τόσα χρόνια μυξοκλαίοντας για την  δήθεν καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων  στην Ελληνική-Δυτική Θράκη να του γυρίσει μπούμερανγκ.
Από εκείνη την στιγμή όμως θα αρχίσουν και τα δύσκολα για την Ελλάδα.
Μήπως όμως ανήκει  και αυτό σε κάποιο ευρύτερο σχεδιασμό για την εύκολη απαλλοτρίωση της περιοχής που πρόκειται να περάσουν αγωγοί  και μάλιστα αν συνοδευτεί με τυχόν εσωτερικά προβλήματα;
Γιατί αν το παζάρι καταπέσει εις βάρος του Τούρκου στην κρίσιμη προεκλογική περίοδο του, ο ¨Τούρκος θα γίνει τούρκος¨ και θα θελήσει να τα πάρει σβάρνα όλα κατά Αιγαίο πλευρά, δηλ. εκεί που νομίζει που τον παίρνει περισσότερο γιατί σουλατσάρει καθημερινά.
Δεν έχει παρά να δοκιμάσει και να γνωρίσει την  ΑΟΡΑΤΗ και ορατή φρουρά του Αρχιπελάγου μας…
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...