Ενώ τα βλέμματα είναι στραμμένα στον “καβγά” Μητσοτάκη – Λοβέρδου εν αναμονή σαφούς “δείγματος γραφής” από τη νέα κυβέρνηση και ιδιαίτερα από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, το μείζον ζήτημα για την ελληνική οικονομία, από την έκβαση του οποίου θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό όλα τα άλλα, είναι οι… τράπεζες.
Μια είδηση των τελευταίων ημερών που δεν έκανε μεγάλο θόρυβο είναι η κορυφή του παγόβουνου. Σύμφωνα με αυτήν, τα νέα ευρωπαϊκά stress tests των τραπεζών, στα οποία θα συμμετάσχουν και οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες (Πειραιώς, Alpha, Εθνική, Eurobank), θα αναδείξουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες περί τα 10 δισ. ευρώ. Η είδηση αποτελεί διαρροή “κύκλων του εξωτερικού” που σχετίζονται με την ευρεία έννοια με την τρόικα…
Στην πραγματικότητα, επανέρχεται εδώ το σενάριο το οποίο είχε διαρρεύσει λίγο πριν η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) δημοσιεύσει “μονομερώς” τα αποτελέσματα της έρευνας της Black Rock για τις ελληνικές τράπεζες. Τότε, είχε διαρρεύσει από “κύκλους του ΔΝΤ” ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ. Στο διαρρεύσαν διάστημα από τότε, οι πληροφορίες “έδεσαν” το εξής σενάριο: ο διοικητής της ΤτΕ κ. Προβόπουλος και, μέσω αυτού, η κυβέρνηση “πάτησαν πόδι” διαμηνύοντας ότι η ενεργοποίηση του πλέον δυσμενούς σεναρίου για τις ελληνικές τράπεζες ισοδυναμεί με πολιτική απόπφαση για “εκτέλεση” όχι μόνο των τραποεζών, όχι μόνο της κυβέρνησης (που τότε όδευε προς τις εκλογές), αλλά της Ελλάδας συνολικά. Έτσι, οδηγηθήκαμε σε συμβιβασμό και η ΤτΕ ανακοίνωσε “μονομερώς” κεφαλαιακές ανάγκες 6,3 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά σχεδόν 2 δισ. ευρώ σε σχέση με τις επιθυμίες των Ελλήνων παραγόντων…
Τώρα, επανέρχεται ουσιαστικά το ίδιο σενάριο, διότι αν προσθέσουμε στα 6,3 δισ. ευρώ του προηγούμενου συμβιβασμού τα 10 δισ. ευρώ των τωρινών διαρροών, πάμνε σε ένα ποσό πάνω από 16 δισ. ευρώ μέσα στο 2014.
Στον τραπεζικό χώρο, την ΤτΕ και την ελληνική κυβέρνηση ομονοούν στην εκτίμηση ότι σε περίπτωση που τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) βγάλουν ένα τέτοιο “πόρισμα” για τις ελληνικές τράπεζες, αυτές θα οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια σε διαδικασία bail-in (“κούρεμα” μετόχων και ομολογιούχων) και παράλληλα θα τις εξαναγκάσει σε πώληση περιουσιακών στοιχείων, με συνολικό αποτέλεσμα μια μεγάλη περιπέτεια και μια αποφασιστική συρρίκνωση…
Ο κ. Στουρνάρας και ο κ. Χαρδούβελης, από το νέο τους πόστο, θα έχουν πολλή δουλειά για να πετύχουν ένα νέο συμβιβασμό. Αν στην προηγούμενη φάση τα όρια αντοχής των ελληνικών τραπεζών καθορίστηκαν στα 6,3 δισ. ευρώ, τώρα λέγεται ότι δεν ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ.
Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν είναι βέβαιος ότι αυτή τη φορά η τρόικα θα στέρξει σε έναν συμβιβασμό. Ο φόβος ότι, εκβιάζοντας με τις τράπεζες, η τρόικα θα επιδιώξει μια μείζονα προσαρμογή του ελληνικού πολιτικού συστήματος, που στα μάτια των δανειστών έχει αρχίσει να “χαλαρώνει” και διατηρεί ψηλά το πολιτικό ρίσκο, είναι μεγάλος και διάχυτος…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου