Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ.

                                        
 

Οι Ορθόδοξοι θεολόγοι, που έχουν προσωπική πείρα του Θεού, έχουν πάντοτε την ίδια θεολογία, δεν την αλλάζουν, όπως το κάνουν οι φιλόσοφοι...
Οι φιλοσοφούντες αλλάζουν την παράδοση, εξ αιτίας λογικών σχημάτων που κάνουν, έχουν πιο πολύ εμπιστοσύνη στην λογική τους, παρά στην εμπειρία των θεουμένων, συλλαμβάνουν κάτι με την λογική τους, και ταυτίζουν αυτό με την πραγματικότητα περί Θεού. Όλες οι αιρέσεις προέρχονται από τέτοια εσφαλμένη βάση...
Οι θεούμενοι, όσοι μετέχουν της φωτιστικής και θεοποιού ενέργειας του Θεού, έχουν κοινή εμπειρία για το ότι ο Θεός επικοινωνεί με τον κόσμο με τις άκτιστες ενέργειές Του. Αυτό είναι θέμα εμπειρίας και όχι στοχαστική και φανταστική διδασκαλία... 


~ π. Ιωάννης Ρωμανίδης

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ


ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Ο ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΗΣ, ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΛΟΥ, ΤΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΘΑ ΚΟΥΒΑΛΟΥΣΕ ΣΤΑ ΚΑΘ' ΗΜΑΣ Ο ΡΩΜΑΝΙΔΗΣ; 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΠΟΛΛΑ ΚΟΙΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΡΛΑΑΜ. ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΤΟΥ, ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟΦΥΣΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΣΑΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ. 
ΚΑΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΒΑΡΛΑΑΜ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΚΙΝΔΥΝΟ ΤΑΥΤΙΣΕ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΗΣΥΧΑΣΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ, ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΣΗ, ΤΟΝ ΦΩΤΙΣΜΟ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΩΣΗ, ΣΚΟΡΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΩΝ ΗΣΥΧΑΣΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΑΝΕΜΟΥΣ ΤΩΝ ΑΚΤΙΣΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ. 
ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΖΗΖΙΟΥΛΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟΝ ΗΣΥΧΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ. 
ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΩ ΤΟΥ ΔΥΟ ΤΡΕΙΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΔΟΛΙΟΦΘΟΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΣ ΜΑΣ.
ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ Η ΑΡΧΑΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ; Ο ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ; ΜΟΙΡΑΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΕΙΡΑΓΜΕΝΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ.
    

ΤΟ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΙΚΟ ΣΥΜΠΑΝ (19)


2. Οι ουσιώδεις όψεις τής ιεραρχικής δραστηριότητος!
         
Εάν η ιεραρχία επιδιώκει συνεπώς ένα τέλος  ταυτόσημο μέ εκείνο τών νόων, μπορούμε να υποπτευθούμε a’priori ότι οι αντίστοιχες δραστηριότητές τους θα μας χαρίσουν πολύ ισχυρές ομοιότητες. Και πράγματι, τρείς όψεις χαρακτηρίζουν ουσιαστικά τήν ιεραρχική δραστηριότητα, όπως και την δραστηριότητα τών νόων. Αυτή είναι κάθαρσις, φωτισμός και τελειοποίησις (Ουράνια ιεραρχία ΙΙΙ κεφάλαιο). “Η τάξις τής ιεραρχίας είναι ότι οι μεν είναι κεκαθαρμένοι και οι άλλοι καθαίρονται. Ότι οι μεν είναι φωτισμένοι και οι άλλοι φωτίζονται. Ότι οι μέν δέχονται την τελειότητα και οι άλλοι την δίνουν” (Ουράνια Ιεραρχία, 165 B/C).
          Ας σταθούμε σε κάθε μία από αυτές τις όψεις! 
Ο ρόλος τής κάθαρσης είναι να ελευθερώσει τον νού από όλα όσα τον καθιστούν ανόμοιο από τον Θεό (Ουράνια Ιεραρχία 165 : χρη… τους μέν καθαιρουμένους αμιγείς αποτελείσθαι καθόλου, και πάσης ηλευθερώσθαι τής ανομοίου συμφύρσεως). Αυτή πρέπει να στραφεί στην ιεραρχία μας, στο αισθητό και στο υπεραισθητό, στην ουράνια ιεραρχία, μόνον στην νοητή.
          Ο φωτισμός είναι πιο ευγενής τής κάθαρσης, αλλά την προϋποθέτει. Όταν ο νούς ελευθερώνεται από τα “ετερογενή στοιχεία” τα οποία τού κρύβουν τον Θεό, ο φωτισμός τού τό φανερώνει «πρέπει οι φωτισμένοι να πληρώνονται από το Θείο φώς (αποπληρούσθαι τού Θείου φωτός) και ανυψώμενοι με τους αγιωτάτους οφθαλμούς τής νοήσεώς των, στην κατάσταση και μέχρι την θεωρητική δύναμιν» (προς θεωρητικήν έξιν και δύναμιν εν πανάγνοις νοός οφθαλμοίς αναγομένους: Ουρ. Ιερ. 165 Μέχρις ότου αποκτήσουν την δυνατότητα και την θεωρητική δύναμη). Εάν αυτός είναι ο φωτισμός είναι ξεκάθαρο ότι απαιτεί σαν αναγκαίες προϋποθέσεις τίς καθαρκτικές ενέργειες, καθώς το όμοιο μπορεί να επικοινωνήσει μόνο με το όμοιό του και το Θείο φώς δεν θα’πρεπε να συγκατοικήσει με τα ακαθαρτα σκότη! Αλλά ο ιδιαίτερος ρόλος τού φωτισμού είναι να μεταφέρει την επιστήμη τού Θεού και των Θείων πραγμάτων. Γι’αυτό κατευθύνεται στον νού (νούς, πανάγνοις νοός οφθαλμοίς), καθότι δύναμις γνώσεως και θεωρίας, αυτός ο νούς υψώνεται στην κατάσταση και στήν θεωρητική δύναμη. Και αυτή η θεωρία δεν έχει άλλο αντικείμενο από τα Θεία πράγματα. Βλέπουμε λοιπόν πώς ο Διονύσιος εμπιστεύεται στον ιεραρχικό φωτισμό, ο οποίος δεν είναι άλλο από την βαθμιαία μεταφορά τού Θείου φωτός, την πραγματοποίηση τού αρχαίου ελληνικού ιδανικού τής επιστήμης μέσω τής θεωρίας, εννοημένης σαν την αποκορύφωση μίας καθαρκτικής προσπάθειας όσο και γνωσιολογικής αλλά αποκλειστικώς ανθρωπίνων.

          Ο τρίτος ρόλος της ιεραρχικής δραστηριότητος είναι η τελειοποίηση ή η ενοποίηση, η θέωση. Η τελειότης τού νοός χαρακτηρίζεται από την κατοχή τής επιστήμης τήν οποία η θεωρία στο στάδιο τής ελλάμψεως έτεινε να μας βοηθήσει να αποκτήσουμεΟι τέλειοι αυτοί μετόχους γίγνεσθαι τής τών αποπτευθέντων ιερών τελειωτικής επιστήμης. Ανήκει δε σ’αυτή τήν επιστήμη τών τελείων να μην είναι μία πολλαπλότης διαφόρων γνώσεων αλλά μία ζωντανή ενότης που τούς θεώνει. Είναι μία θεωρία θεόμορφη τών κόσμων τών αισθητών και τών νοητών και ο Θεός είναι το κέντρο αυτής τής προοπτικής. Αυτή η θεωρία προϋποθέτει συνεπώς την σταθερή συνάφεια στον Θεό τής θεωμένης θελήσεως. Επομένως η τελειότης απαιτεί συγχρόνως τήν κάθαρση και τήν έλλαμψη τών οποίων συνιστά την αποκορύφωση και από τις οποίες είναι πρακτικώς αχώριστη!

7 σχόλια:

Νίκος Κ. είπε...

Βλέποντας την παρούσα ανάρτηση στο ιστολόγιο του Τρελογιάννη ,στις Ετικέτες:Κατήχηση για Ορθοδόξους Επισκόπους, χωρίς τον τίτλο, το σχόλιο αλλά και το άρθρο που προσέθεσες(Το Αρεοπαγίτικο Σύμπαν 19),ένας καλοπροαίρετος πιστός,που δεν έχει εμβαθύνει τόσο,θα τη διαβάσει από εκεί και θα την εκλάβει θετικά.Διαβάζοντας την από εδώ καταλαβαίνει,τεκμηριωμένα,το αντίθετο.Τι να πούμε...είναι θέμα επιλογής αλλά και τύχης να αντλείς τις όποιες πληροφορίες και γνώσεις από τα υπάρχοντα ιστολόγια.Καλημέρα.

dmk83donna@gmail.com είπε...

Ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί στις διανοητικές του αναζητήσεις (ακόμη και θεολογικές!) ορθολογιστικές μεθόδους και φθάνει σε υψηλά επίπεδα διανόησης, ξεπερνά την «τυπική λογική» και μπαίνει σε «μεταλογική σφαίρα» μπορεί να έχει εμπειρίες, όπως η αίσθηση μιας «γνώσης» σε μορφή «φωτόμορφης αυτοθεωρίας», που αποτελεί αίσθηση του «κτιστού κάλλους» της εικόνας του Θεού και δεν αποτελεί πραγματική κοινωνία με τις άκτιστες ενέργειες του Θεού- είναι εμπειρία «πανθεϊστικής τάξεως», λέγει ο Γέροντας Σωφρόνιος.
Οι άκτιστες ενέργειες του Θεού, αυτή η "όραση" του θείου φωτός, του ακτίστου θείου φωτός, αν και ενεργεί στον κτιστό άνθρωπο δεν μεταβάλλεται σε κτιστή ενέργεια, γιατί δεν είναι παρά η "δόξα Κυρίου", η "μεγαλοπρέπεια Κυρίου" και βέβαια δεν αποτελεί γνώση της Ουσίας του Θεού, γιατί η Θεία Ουσία του Θεού είναι "απλή και ασχημάτιστη και ασύνθετη και απερίγραπτη και ούτε κάθεται, ούτε στέκεται, ούτε περπατεί". Ολα αυτά ανήκουν στα σώματα, την Ουσία του Θεού την "γνωρίζει μόνον Εκείνος" (Ι. Χρυσ.)
Αυτές, λοιπόν, οι "οράσεις" δεν αποτελούν γνώση του Θεού, αλλά θεία συγκατάβαση και δίνουν πραγματική χαρά και ελπίδα στον άνθρωπο, γιατί έχει την δυνατότητα να επικοινωνεί με τον Θεό.

amethystos είπε...

Eίδες φίλε ακόμη καί οι αστροφυσικοί στό βίντεο πού μάς παράπεμψες μιλούν γιά διαφορετική κοσμολογία, γιά αόρατη δημιουργία πρίν τήν ορατή, στήν οποία προσκολλήθηκε η υλιστική σύγχρονη επιστήμη, πού είναι καί η διδασκαλία τού νού τών αρχαίων φιλοσόφων καί τών πατέρων καί μόνον στήν θεολογία τελικά ξεχάστηκε ο νούς καί ο κόσμος τών αγγέλων. Καί έρχεται ο Ρωμανίδης καί μάς ψιθυρίζει ότι η ζωή αυτού τού αοράτου κόσμου είναι τό Αγιο Πνεύμα. Καί τόν πιστεύουν μέχρι τό Αγιο Ορος. Καί καταργούμε από τόν νοητικό μας ορίζοντα τήν άνοδο, τήν επιστροφή, τήν ουσία τής ζωής.Καί μάς μένει μόνον η βαρύτητα τού Γαλιλαίου καί τού Νεύτωνα καί ο ηλεκτρισμός, τό εωσφορικό ένδυμα φωτός, νά δώσουν νόημα στήν ζωή μας. Ο χρόνος, η καμπύλη τού χρόνου, τά έτη φωτός. Τί φώς είναι αυτό;Οταν οι Αγιοι γιά νά μάς βοηθήσουν βρίσκονται ακαριαία δίπλα μας, καταργώντας καί τόν χρόνο καί τόν αιώνα; Κανένας μας δέν δίνει σημασία στόν Αγιο Συμεών ο οποίος επιμένει,εν πνεύματι, η φύση καί τό σύμπαν πού μελετούν οι επιστήμονες βρίσκονται σέ πτώση, όπως καί οι επιστήμονες οι ίδιοι.

amethystos είπε...

11.51 Πολύ καλή διάκριση. Εμείς θά προτείναμε καί τήν διάκριση τών κοινών ακτίστων ενεργειών τής Αγίας Τριάδος, τής θεαρχίας, από τίς ενυπόστατες ενέργειες τού Κυρίου καί τού Αγίου Πνεύματος. Τήν χάρη τού Κυρίου καί τά χαρίσματα τού Αγίου Πνεύματος, καί τήν αγάπη τού Θεού καί Πατρός.

Ανώνυμος είπε...

Κυρ ΝΙκο Κ ,τα πράγματα είναι απλά εάν πιστεύεις πως το ιστολογιο τρελογιαννης βοηθα στην κατανόηση της Ορθοδόξου εμπειρίας ακλουθείς εκεί χωρίς να περιδιαβαίνεις ενθεν κακείθεν ,εάν πιστεύεις ότι ο αμέθυστος με την αλλοπρόσαλλη θεολογική του ματιά εκφράζει τους Πατέρες γνησίως ακλουθείς εδώ ,τώρα θα μου πεις πια είναι τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να καταλαβαίνω τις διαφορές ώστε να αποφασίσω ,ε αυτό είναι και το όποιο προσωπικό μας στοίχημα.

Νίκος Κ. είπε...

Ευχαριστούμε τον/την ανώνυμο/η 10:25μ.μ για την ευγενική του/της απάντηση μέσα από το ιστολόγιο που τον/την φιλοξενεί (εάν πιστεύεις ότι ο αμέθυστος με την αλλοπρόσαλλη θεολογική του ματιά εκφράζει τους Πατέρες γνησίως ακλουθείς εδώ).Πράγματι,μας βοηθά να συνεχίσουμε αυτό που ήδη πράττουμε.Βέβαια περισσότερο μας βοήθησε το σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα:
Απόστολος της Παρασκευής 14 Φεβρουαρίου 2020
Επιστολή Ιωάννη Α',Β'(2)7-17
"᾿Αδελφοί, οὐκ ἐντολὴν καινὴν γράφω ὑμῖν, ἀλλ᾿ ἐντολὴν παλαιάν, ἣν εἴχετε ἀπ᾿ ἀρχῆς· ἡ ἐντολὴ ἡ παλαιά ἐστιν ὁ λόγος ὃν ἠκούσατε ἀπ᾿ ἀρχῆς.
πάλιν ἐντολὴν καινὴν γράφω ὑμῖν, ὅ ἐστιν ἀληθὲς ἐν αὐτῷ καὶ ἐν ὑμῖν, ὅτι ἡ σκοτία παράγεται καὶ τὸ φῶς τὸ ἀληθινὸν ἤδη φαίνει.
ὁ λέγων ἐν τῷ φωτὶ εἶναι, καὶ τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ μισῶν, ἐν τῇ σκοτίᾳ ἐστὶν ἕως ἄρτι.
ὁ ἀγαπῶν τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ ἐν τῷ φωτὶ μένει, καὶ σκάνδαλον ἐν αὐτῷ οὐκ ἔστιν·
ὁ δὲ μισῶν τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ ἐν τῇ σκοτίᾳ ἐστὶ καὶ ἐν τῇ σκοτίᾳ περιπατεῖ, καὶ οὐκ οἷδε ποῦ ὑπάγει, ὅτι ἡ σκοτία ἐτύφλωσε τοὺς ὀφθαλμοὺς αὐτοῦ.
Γράφω ὑμῖν, τεκνία, ὅτι ἀφέωνται ὑμῖν αἱ ἁμαρτίαι διὰ τὸ ὄνομα αὐτοῦ.
γράφω ὑμῖν, πατέρες, ὅτι ἐγνώκατε τὸν ἀπ᾿ ἀρχῆς. γράφω ὑμῖν, νεανίσκοι, ὅτι νενικήκατε τὸν πονηρόν. ἔγραψα ὑμῖν, παιδία, ὅτι ἐγνώκατε τὸν πατέρα.
ἔγραψα ὑμῖν, πατέρες, ὅτι ἐγνώκατε τὸν ἀπ᾿ ἀρχῆς. ἔγραψα ὑμῖν, νεανίσκοι, ὅτι ἰσχυροί ἐστε καὶ ὁ λόγος τοῦ Θεοῦ ἐν ὑμῖν μένει καὶ νενικήκατε τὸν πονηρόν.
μὴ ἀγαπᾶτε τὸν κόσμον μηδὲ τὰ ἐν τῷ κόσμῳ. ἐάν τις ἀγαπᾷ τὸν κόσμον, οὐκ ἔστιν ἡ ἀγάπη τοῦ πατρὸς ἐν αὐτῷ·
ὅτι πᾶν τὸ ἐν τῷ κόσμῳ, ἡ ἐπιθυμία τῆς σαρκὸς καὶ ἡ ἐπιθυμία τῶν ὀφθαλμῶν καὶ ἡ ἀλαζονεία τοῦ βίου, οὐκ ἔστιν ἐκ τοῦ πατρός, ἀλλ᾿ ἐκ τοῦ κόσμου ἐστί.
καὶ ὁ κόσμος παράγεται καὶ ἡ ἐπιθυμία αὐτοῦ· ὁ δὲ ποιῶν τὸ θέλημα τοῦ Θεοῦ μένει εἰς τὸν αἰῶνα".

Νίκος Κ. είπε...

Να συμπληρώσω ότι,εννοείται,το αρχικό μου σχόλιο στις 13/2/20 9:15 π.μ.δεν εκφράζει ίχνος αρνητικής διάθεσης προς το ιστολόγιο του Τρελογιάννη ,το οποίο ενίοτε επισκέπτομαι και βλέπω ότι ο διαχειριστής του έχει μια καλοπροαίρετη ματιά σε πρόσωπα και πράγματα. Απλά εξέφρασα έναν προβληματισμό για τον τρόπο παρουσίασης του ίδιου κείμενου του π.Ρωμανίδη.